Przesunięty przez: Miła od Gucia Pią 25 Lip, 2014 08:25 |
Piesek z czeskiej hodowli |
Autor |
Wiadomość |
MagdaR
|
Wysłany: Pią 25 Lip, 2014 07:40 Piesek z czeskiej hodowli
|
|
|
Witam,
czy ktoś może kupował pieska z czeskiej lub jakiejś innej zagranicznej hodowli?
znalazłam piękne szczeniaczki, ale przepisy pozwalają Pani na sprzedaż pieska do Polski dopiero jak będzie miał 4 miesiące,
ale na innych forach czytałam, że ludzie przywozili do domu szczeniaki 8-9 tygodniowe z zagranicznych hodowli, a "papiery" docierały później pocztą.
może ktoś miał doświadczenia w powyższym temacie? |
|
|
|
|
Joy
|
Wysłany: Pią 25 Lip, 2014 07:57
|
|
|
Hej,
wiem że kilku moich znajomych kupowało w ten sposób psy z Czech czy Węgier; papiery faktycznie dostawali jakiś czas później i wszystko obywało się bez problemu. O ile nie zależy ci na wystawach... bo czasami rodowód dochodził na tyle późno, że już nie łapali się do klasy baby, czy nawet brakło im czasu na zrobienie Mł. Ch
ja sama gdybym miała kupować basseta to zza granicy właśnie |
|
|
MagdaR
|
Wysłany: Pią 25 Lip, 2014 08:19
|
|
|
niby nie planuję wystaw, chociaż ... kto wie? muszę się jeszcze wczytać w przepisy itp
moi synowie chcieliby, ale jeżeli wymaga to dużo poświęcenia czasu, to obawiam się, że mogę nie dać rady
Pani, która ma pieski twierdzi, że musi być 4-m-ce, bo musi mieć wpisane szczepienie przeciw wściekliźnie, wydaje mi się, że ona chyba boi się mi tego pieska sprzedaż wcześniej, widocznie nigdy wcześniej tego nie robiła,
szkoda ...
dla klienta z Czech są do odbioru już w połowie września, a dla mnie... połowa listopada. |
|
|
|
|
Joy
|
Wysłany: Pią 25 Lip, 2014 08:31
|
|
|
z wystawami byłby tylko problem w wieku szczenięcym, bo tylko do któregoś miesiąca pies mieści się w klasie młodzieży - potem już Mł. Ch. nie zrobicie, za to później normalnie możecie robić Ch. PL i tak dalej nie tak trudno wyjeździć taką ilość wystaw, o ile ma się na to kasę, bo nie wiem jak teraz ale kiedyś trzeba było mieć 3 różne wnioski od 3 różnych sędziów ? i to jeszcze chyba jeden na międzynarodowej wystawie. oczywiście można też jeździć po prostu dla zabawy i nie mieć parcia na tytuły, wtedy nie ma żadnych wytycznych, aczkolwiek osobiście nie widzę w tym sensu jeśli nie chcemy psa do hodowli
jaka to hodowla? ja miałam brać szczeniaka ze Słowacji, ale korespondowałam poprzez polską hodowlę, zaprzyjaźnioną z tamtą i wówczas nie było żadnego problemu może warto się rozejrzeć za takimi znajomościami, bo w sumie trudno się dziwić tej hodowczyni, Czesi wydają się solidni jeżeli chodzi o hodowlę psów :lol: |
|
|
|
MagdaR
|
Wysłany: Pią 25 Lip, 2014 08:57
|
|
|
www.desinka.estranky.cz
to strona tej hodowli,
pewnie będę dalej szukać, bo niby mi się nie spieszy, ale... czekać do listopada?
a poza tym wolałabym, żeby piesek w wieku 8-9 tygodni był już u mnie
może ktoś ma jakieś kontakty? to proszę o info
a z tymi wystawami to chyba faktycznie sobie odpuszczę, hodowli nie planuję, a na nadmiar czasu i kasy też nie narzekam |
|
|
|
|
justyna
|
Wysłany: Czw 28 Sie, 2014 16:26
|
|
|
Ja również zastanawiam się nad kupnem tam szczeniaczka, czy jest ktoś kto może coś więcej na ten temat wiedzieć? |
_________________ pozdrawiam Justyna |
|
|
|
|
MagdaR
|
Wysłany: Pon 01 Wrz, 2014 13:33
|
|
|
Justynie przekazałam informacje na privie,
ale mam pieska z czeskiej hodowli, więc jakby co .... mogę się podzielić doświadczeniami |
|
|
|
|
volarius
|
Wysłany: Wto 02 Wrz, 2014 09:00
|
|
|
Takie teraz są przepisy- piesek musi miec 3 mies. , szczepienie na wsciekliznę i po tym 21 dni do wyjazdu za granicę. |
_________________ Hodowla Volarius
co jest lepszego od basseta? gromada bassetów!
|
|
|
|
|
MagdaR
|
Wysłany: Wto 02 Wrz, 2014 11:58
|
|
|
ja mam informacje z polskiej hodowli, że jeżeli pieski sprzedaje się do 12 tygodnia to nie muszą mieć szczepienia na wściekliznę,
a jeżeli po 12 tygodniu to faktycznie musi być
i w Czechach jest tak samo, bo kupiłam 11 tygodniowego szczeniaka na początku sierpnia bez problemu, a Pani z innej hodowli, która początkowo upierała się, że może mi sprzedać dopiero jak będzie miał 4 miesiące niedawno sama się do mnie odezwała, że jednak się zorientowała i może prędzej, ale ... niestety nie planowałam dwóch szczeniaków |
|
|
|
|
|