Moj szczeniaczek- pytania |
Autor |
Wiadomość |
Karolcia86
|
Wysłany: Pon 13 Cze, 2016 15:44 Moj szczeniaczek- pytania
|
|
|
Witan. Tydzien temu zakupilam 2 miesiecznego basseta. Jest to moj pierwszy szczeniak w zwiazku z czym mam tysiace pytan😁 Byla bym wdzieczna za kazda rade i kazda odpowiedz na moje pytanie z gory dziekuje.
A o to kilka pytan
1. Co ile powinien jesc szczeniak i ile
2. Od ktorego miesiaca uczyc szczeniaka zalatwiac sie na zewnatrz
3. Co ile go odrobaczac
4. Czy taki maluszek moze zostawac sam w domu na ok 2 godziny
5. Jak go nauczyc spac samemu, strasznie placze w nocy i nie mam serca go zostawiac samego☹
To chyba jak narazie tyle, jak bede miala pytania to dopisze. Dzieki za odpowiedzi |
|
|
|
|
Aśka
|
Wysłany: Pon 13 Cze, 2016 21:23
|
|
|
a hodowca nie mówił ile razy i czym karmił? |
|
|
|
|
Miła od Gucia
Admin merytoryczny
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 03 Mar 2005 Posty: 21602 Skąd: Gorzów
|
|
|
|
|
Aśka
|
Wysłany: Wto 14 Cze, 2016 13:33
|
|
|
ad.5. Ja moje wszystkie szczeniory kładłam do posłanka obok swojego łózka i jak zaczynały piszczeć to spuszczałam rękę do posłanka - wtedy przytulały się do niej, przestawały piszczeć i usypiały
i tu jedna ważna rzecz, szczeniaki piszczą nie dlatego, że im się krzywda dzieje (no chyba, że się dzieje ale tp inna sprawa), tylko dlatego żeby po pierwsze zwrócić naszą uwagę a po drugie i najważniejsze - tak wyrażają swoje emocje, bo inaczej nie potrafią, to tak jak z płaczem dziecka. Musisz nauczyć się rozpoznawać, kiedy piskiem chce wymusić coś a kiedy faktycznie coś mu potrzeba.
ad. 2. Od razu trzeba uczyć czystości!!! jeśli jest już zaszczepiony trzykrotnie to nie ma problemu, gorzej jak nie ma kompletu szczepień a mieszkasz w bloku i po trawnikach chodzi dużo psów. Wtedy lepiej uczyć na matę, a potem przenieść się z nauką na trawnik. Życzę duuuużo cierpliwości!!! |
|
|
|
|
Magdaa
|
Wysłany: Wto 14 Cze, 2016 14:19
|
|
|
Mòj szczeniaczek 3letni też płacze jak miałby spać sam na korytarzu, one tak mają
Nauka czystości od razu i wszystko co chcie ,żeby robił lub nie robił to konsekwencja od początku , bo basset to cwana bestia i jak raz mu coś wolno to już zawsze wolno |
_________________ BASCO, tylko tak straszy
|
|
|
|
|
RicoSB
|
Wysłany: Sro 27 Lip, 2016 16:39
|
|
|
nauka czystości to dość złożony proces. Jak jest po szczepieniach to trzeba wychodzić dość często i nagradzać za siusianie na dworze. W moim przypadku to była bardzo długa nauka i po dziś dzień basset nie daje znać, że chce sikać. Po prostu nauczył się kiedy wychodzimy i tyle.
Co do zostawania samemu w domu. To taką naukę trzeba rozpocząć jak najszybciej. Konsekwentnie pracować, bo potem może się okazać, że tak jak my będziecie mieli urwanie głowy z niezostającym Psem.
Powodzenia w tej pięknej przygodzie i wiele wiele cierpliwości |
_________________ Pies z promocji za pół ceny, trochę wybrakowany, ale kochany!
http://sfuriatowani.blogspot.com/
http://slowaduzeimale.blogspot.com/
|
|
|
|
|
Aśka
|
Wysłany: Sro 27 Lip, 2016 22:38
|
|
|
zostawanie w domu owszem wcześnie ćwiczyć ale małymi kroczkami, my za szybko swojego pierwszego szczeniaka na długo zostawiliśmy no i potem musieliśmy kanapy wymieniać... |
|
|
|
|
RicoSB
|
|
|
|
|
|