Nasze Bassety
Klub Miłośników Basset Hound i podobnych.

Ambulatorium - Czkawka

moni - Sob 28 Cze, 2008 21:59
Temat postu: Czkawka
Witajcie kochani :)
Jak niektórzy wiedza mój bassset ma 2 miesiace.Mam takie pytanko:
Bunny ma często ostra czkawkę ,nawe czasami cały podskakuje :) Zdarza sie to zazwyczj po posiłku bo połyka wrecz szybko porcje, ale zauwazyłam ze w czsie snu też mu sie to zdarza,ale nawet nie jest tego świadomy bo nawet nie budzi się.Czy to normalne? Czytałam że poprostu podczas posiłku łyka powietrze i dlatego sie tak dzieje ale we śnie to chyba dziwne nie?
może macie takie doswiadczenia i możecie mi pomóc?
Z góry dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam :)

marta_zbyszek - Sob 28 Cze, 2008 22:17

spróbuj masować mu przed snem przeponę - powinno pomóc ale najlepiej z konsultować się i weta.
madzialinka - Nie 29 Cze, 2008 09:18

Moja też tak miała jak zamieszkała z nami. Samo przeszło. Podobno u bassetów czkawka jest oznaką stresu - tak mówił mi hodowca.
robert.nowak - Nie 29 Cze, 2008 09:45

U nas i Alma miała akcję napadów czkawki- przeszło samo, małemu też się to przytrafia - chyba nie ma co panikować:)

Przecież jak nas złapie czkawka to nie biegniemy od razu do lekarza :roll:

Fanfan z rodziną - Nie 29 Cze, 2008 11:45

Fan czkał do 7 miesięcy. Samo przeszło.
Bona - Nie 29 Cze, 2008 11:57

Bona czkała do 6 miesięcy.. i w końu przeszło.. ale z niego słodziak, taki malutki...
marta_zbyszek - Nie 29 Cze, 2008 15:46

nasze jak czkało to pomagał masaż przepony przechodziło - ale czkało może z dwa dni więc nie mam doświadczenie.
Tymek - Nie 29 Cze, 2008 19:11

Tymkowi zdarzało się czkać dość często do 7-go miesiąca,najczęściej w trakcie snu-nie byłam u weterynarza,samo przeszło;
Jaga - Pon 30 Cze, 2008 10:07

A Cercia ma 4 latka i dalej od czasu do czasu zdarza jej sie czkawka.
Nie przejmujemy sie tym, ostatecznie sami tez od czasu do czasu miewamy czkawkę prawda? :D

Jagooda - Sob 09 Paź, 2010 16:34
Temat postu: Czkawka :(
Założyłam ten temat, ponieważ nic o tej dolegliwości na forum nie znalazłam, jeżeli temat taki jest a ja nie zauważyłam to proszę o przesuniecie...

Mój 3 miesięczny Bazyli ma codziennie czkawkę.
Na początku myślałam, że to od zbyt łapczywego jedzenia ale czkawka nie zawsze pojawia się po jedzeniu, nie trwa długo bo około 1 minuty. Czasami pojawia się po wyjściu na dwór, czasami po przebudzeniu...
Czy powinnam się martwić i zabrać psa do veta, czy to normalne zjawisko i Wasze bassety tez tak miewają ?

moni - Sob 09 Paź, 2010 16:44

Nic się nie martw ,czkawka sama przejdzie . Banan jak był szczeniakiem to czkawka go nie omijała i mu sam o przeszło :lol: :lol:
Dorti - Sob 09 Paź, 2010 16:44

Małym szczeniętom zdarza się to dość często.
Ale 3 m-cznemu już nie powinno.
Jeżeli jest to nader częste spytaj weterynarza.
To moja rada :wink:

Miła od Gucia - Sob 09 Paź, 2010 17:49

Znalazłam temat, założony wcześniej, miło, że zwracasz na to uwagę. Nam łatwiej znaleźć wcześniejsze tematy. Już scaliłam. Zajrzyj wyżej, nie wiele tego, ale zawsze coś.
Gustaw miał czkawki, ale takie chwilowe.

Jagooda - Sob 09 Paź, 2010 18:05

Miła od Gucia - dziękuję :grin:
FOSTER - Sob 09 Paź, 2010 19:29

mój Foster też tak miał. Wetka uspokoiła, że u szczeniąt tak się często zdarza, ale na wszelki wypadek kardiolog sprawdził serducho (akurat był na dyżyrze) i faktycznie wszystko było ok.
Jutro Foster kończy cztery miesiące i czkawka zdarza się może raz na tydzień - ale za to jaka ! Teraz to jest wielka czkawa z wielkiego pysiora :grin:

Rogasowa - Nie 10 Paź, 2010 07:54

Trufel ma prawie 10 msc i nadal czkawka sie zdarzy.. ale to tylko po przebudzeniu.. wtedy tulę mocno i mówię słodko do niej.. ale jej szybko przechodzi, pewnie trwa to niecałą minutę..