|
Nasze Bassety Klub Miłośników Basset Hound i podobnych. |
 |
Ambulatorium - Uwaga na kleszcze!!!
Błażej - Sro 22 Kwi, 2009 15:26 Temat postu: Uwaga na kleszcze!!! Zwracam wszystkim uwagę na wiosenne kleszcze, które są najbardziej "jadowite". Teraz jest podobno najwięcej zarażających, szczególnie babeszjozą, pierwotniakiem. Podobno gdzieniegdzie jest prawdziwa epidemia, a z tą chorobą nie ma żartów. Poczytajcie w necie o objawach, podam kilka podstawowych - apatyczność, utrata apetytu, powiększenie węzłów chłonnych, wysoka temperatura, wymioty, biegunka, problemy z oddawaniem moczu (krwiomocz). Psina może się szybko wykończyć, więc jak zauważycie kleszcza to trzeba psa obserwować i w razie wystąpienia objawów natychmiast interweniować!
Dzisiaj się trochę nasłuchałem o tej chorobie i mam małego stracha, dlatego uznałem że warto poruszyć ten temat.
Renia - Sro 22 Kwi, 2009 18:08
Błażej post na temat kleszczy tu :
http://forum.bassety.net/...er=asc&start=45
już w marcu się zaczelkiśmy martwić .
Ja dla pewności ( moja Beti już chorowała ) jak znajdę kleszcza odrazu robię badania krwi.
goska - Sro 22 Kwi, 2009 18:12
Najgorsze jest to, że kleszcze zarażające migrują. Kujawsko- Pomorskie był w miarę bezpieczne. Zdarzały się kleszcze, ale "wolne" od chorób. Dzisiaj słyszałam o 10 przypadkach babeszjozy w gminie Świecie. Więc chyba już nie ma bezpiecznych województw i trzeba regularnie szczepić psiaki.
Lucy - Sro 22 Kwi, 2009 18:38
:idea:
zuziakrezel - Czw 08 Lip, 2010 10:03
ufff jak się cieszę , że w kujawsko pomorskim nie ma tych kleszczów nosicieli :smile: :grin:
Renia - Czw 08 Lip, 2010 21:13
zuziakrezel napisał/a: | ufff jak się cieszę , że w kujawsko pomorskim nie ma tych kleszczów nosicieli :smile: :grin: |
Wszędzie są w mniejszym lib większym stężeniu nosicielstwa ale kleszcz to kleszcz.
|
|