Nasze Bassety
Klub Miłośników Basset Hound i podobnych.

Ambulatorium - Sterylizacja i kastracja

Joasika - Wto 09 Mar, 2010 07:47
Temat postu: Sterylizacja i kastracja
Kochani!
Podnoszę temat, ale....chodzi mi o kota :mrgreen:
Kotka mojej siostry kolejny raz będzie miała młode i córuś tak się napaliła, że nie mam siły odmówić jej kolejny raz.
Przygotowujemy się, że za kilka miesięcy kotek trafi do naszego domu.
I tu mam pytanie:
czy ktoś wie w jakim wieku można sterylizować koty i jak to wygląda??
Przyznam, że dotąd nie sterylizowałam kota i nie mam pojęcia kiedy, co i jak... :roll:

Miła od Gucia - Wto 09 Mar, 2010 07:49

Następna biedna kota :lol: :lol: :lol:
madzialinka - Wto 09 Mar, 2010 09:39

Moja Kota była sterylizowana po pierwszej rujce, ma 6 miesięcy. Mioty jesienne osiągają dojrzałość płciową właśnie w tej chwili, późną zimą...

Weterynarz mówiła, że najlepiej właśnie tą pierwszą rujkę przetrwać. Z resztą moim zdaniem tej pierwszej rujki kot jest nieświadomy, nie wie co się dzieje (tak było u mojej Koty). Dopiero przy drugiej zaczęła się wystawiać i próbowała uciekać.
Ważne jest, żeby po rujce sterylkę zrobić szybko, bo jeśli kotka nie zaszła w ciążę, to za tydzień będzie kolejna rujka i tak podobno do skutku...

U kotów ciacha się jajka podobno, gdy zaczynają znaczyć teren, ale w jakim wieku - nie wiem.

moni - Wto 09 Mar, 2010 17:49

Moja Miśka miała sterylkę po pierwszej rujce. :~ Przeżyłyśmy koszmar.Miśka podczas ruji zachowywała się okropnie ,atakowała mnie,miała spięcie z moim ówczesnym psem/mieszaniec owczarka niemieckiego/,przez dwa tygodnie była umieszczona w klatce i na środkach uspokajających. :roll: Okazało się /podczas operacji/ iż ma torbiele na macicy i to było przyczyną tego nienormalnego zachowania ,wet.. stwierdził ze miała boleści i gdyby nie usunięcie macicy to ona by długo nie pożyła,Miska ma teraz 12 lat jest energiczną kotką chętną do zabawy z Bananem i Snoopim/ mój drugi psiak a właściwie mojej mamy/mieszaniec teriera/ :roll: