|
Nasze Bassety Klub Miłośników Basset Hound i podobnych. |
 |
O bassetach... - Psia uroda
Borss - Wto 22 Cze, 2010 12:30 Temat postu: Psia uroda Witam serdecznie!
Jak początkujący forumowiec chcialbym zapytać o psią urode basseta hounda.
Czy wszystkie bassety wraz z wiekiem nabywają uwidocznienie dolnej spojówki ?
Na filmach na you toubie znalazłem typ psiej urody która wśród bassetów wydaje mi się najpiękniejsza - dla mnie oczywiście. Małe fufle i brak dużej ilości skóry która swym cięzarem obnaża spojówki
http://www.youtube.com/wa...feature=related
http://www.youtube.com/wa...feature=related
Poradźcie z jakiej hodowli w Polsce można byłoby znaleźć takiego pięknego psa? Przeglądałem hodowle, ale takiego nie znalazłem.
Pozdrawiam
Borss
Dorti - Wto 22 Cze, 2010 12:46
Dolna powieka nie opada z wiekiem.
Jest to uzależnione od ilosci skóry, którą dany psiak posiada.
A basset musi mieć chociaz ciut więcej skóry, nie może być nią obciągnięty jak kiełbasa we flaku :wink: Przynajmniej tyczy się to Hounda :grin:
Borss - Wto 22 Cze, 2010 14:09
zatem pewnie jest jak wśród ludzi jedni tacy drudzy inni,
zatem ponawiam pytanie w której hodowli mógłbym znaleźć takie basseciki podobne do tych jak na filmie?
Asia i Basia - Wto 22 Cze, 2010 14:30
Pochodz po stronach hodowli, popatrz na rodzicow, na szczenieta, tu masz link na szybko http://www.basset.pl/Hodowle_Polska.htm , sa tam rozne hodowle. Maja swoje stronki, tak na biegu to sie nie da powiedziec, co skojarzenie to inne, wiec milego ogladania.
Borss - Wto 22 Cze, 2010 16:46
znam tą stronę i przeglądałem hodowle tak jak pisałem w pierwszm poście - liczylem na to ze ktos na forum napisze ze podobnie jak psy na filmach wygladają psy z np. a to ta i ta hodowla i bedzie wiadomo.
Wybieram sie także na wystawe w lipcu, jakby jeszcze ktos dojrzał takiego mało skórzastego basseta dajcie znac - proszę!
madzialinka - Wto 22 Cze, 2010 17:40
Moja Eni jest dość mało skórzasta, ale nie będzie rozmnażana Z jej miotu były właśnie takie bardziej sportowe bassety, ale następne mioty już były bardziej skórzaste. Eni jest z hodowli Długouche Teroryzatory z Łodzi, niestety hodowla nie ma stronki internetowej. Takich jak te bassety na filmie w Polsce nie widziałam.
Ja nie potrafię podać hodowli mało skórzastych bassetów w Polsce. Chyba po prostu takiej nie ma. Tak jak dziewczyny radziły - musisz pooglądać rodziców, popytać się hodowców o planowane szczeniaki. Wszystko zależy od skojarzenia. Możesz jeszcze spytać się w Związku Kynologicznym, najlepiej osobę , która zajmuję się VI grupą.
besta - Wto 22 Cze, 2010 18:11
A może innej rasy basseta byś chciał np.artezyjsko-normandzki jest taki mniej skórzasty,a basset przecie :grin:
Asia i Basia - Wto 22 Cze, 2010 21:07
I powieki ma normalne
zojka - Sro 23 Cze, 2010 06:30
I może charakterek normalniejszy ?
Borss - Sro 23 Cze, 2010 07:33
wszystko pięknie podoba mi sie i artezyjsko normandzki z tym ze - mieszkam w bloku (1 pietro) i nie dam rady sprostać jego oczekiwaniom względem ruchu 3 - 4 h spaceru dziennie według opisu rasy
basset hound jest bardziej kanapowy nie zrozumcie mnie źle skórzastość jest piękna, fufle też ale nie dałbym rady patrzeć na te wysychające spojówki - cały czas martwiłbym się że coś jest nie tak.
Taki własnie typ urody jak Eni.
Joy - Sro 23 Cze, 2010 07:49
niech cię nie zmyli taki opis rasy :wink: maniek potrafi iść na dwa spacery po 1-1,5h i dalej mu mało, praktycznie cały czas jest w ruchu i ciągle mędzi o więcej. może akurat mi się tak trafiło, ale w każdym razie maniu jest hiper-aktywny :p
Mirka - Sro 23 Cze, 2010 08:20
Bono też jest niezwykle ruchliwy
ciągle mu mało i mało...także nie sugeruj się
tym że basset lubi pospac na kanapie :~
Borss - Sro 23 Cze, 2010 08:29
wiem, ze psie charaktery są różne, miałem już psy, ale nigdy basseta i nigdy w bloku,
w opisie rasy często jest dużo prawdy, nie chce zeby basset był hiper-kanapowy, ale chce zeby był szczęśliwy w warunkach takie jakie obecnie moge zaproponować, bo przydalby mi się taki uszasty przyjaciel
jeszcze takie pytanko: w jakim wieku optymalnie brać szczeniaka - basseta?
obecnie są w ogłoszeniach szczeniaki ur. 05.04.2010r. i 2 KWIETNIA i 01.06.2010 ( do odbioru 17 lipca) - wiem że najlepiej się zaczaić na zapowiedz miotu i zarezerwować.
Ale psia uroda szczeniaków z 5 kwietnia jest całkiem sympatyczna - z tym że jeżeli one żyły w psim stadzie przez 3 miesiące to niekoneicznie musza być szczęśliwe w domu gdzie jest pies i dwoje ludzi. Napiszcie co Wy na to - bo chciałbym do tego forum w końcu dołączyć ze bassetowym szczenięciem.
Asia i Basia - Sro 23 Cze, 2010 15:33
Wiesz, ja zastanawiam sie, czemu wybrales wlasnie te rase, przeciez nie odpowiada Ci wlasciwie wyglad basseta, caly jego urok w za duzej "skorze" i powiekach Elvisa, chcialbys miec gladkiego psa o normalnych oczach, spiacego pewno caly dzien na kanapie. To, ze my wstawiamy zdjecia naszych "spiochow" tylko w domowych pieleszach to tylko dlatego, ze bassety sa pieronsko szybkie i w plenerze bardzo ciezko jest je uchwycic w ruchu. To sa psy o niespozytkowanej energii. Pewnie, ze lubia pospac, ale jeszcze bardziej lubia pedzic po polach i lasach. Wtedy sa chyba najszczesliwsze. Nawet po dwu, trzy godzinnej gonitwie z kumplami na lace nie padaja jak kawki na glebe, tylko szukaja zajecia. Czemu basset ?
Batus - Sro 23 Cze, 2010 16:37
A może bardziej odpowiadałby Ci z wyglądu beagle?
Ja bym Ci radziła, żebyś dokładniej wczytał się z cechy charakteru bassetów
gocha - Sro 23 Cze, 2010 18:40
Też mnie zastanawia dlaczego chcesz właśnie basseta. Też jestem zdania, że basset jest kanapowcem tylko w określonych warunkach, na spacerach i w ogóle to jest niezmęczalny.
Co do wysychających powiek jak to napisałeś, to ja jeszcze się z czymś takim nie spotkałam. Skąd te dziwne informacje ?
Owszem oczy bywają zaczerwienione, trzeba przemywać, dbać o nie, ale wysychanie ?pierwsze słyszę.
Co do wiszącej skóry to też właściwie nikt nie jest w stanie ocenić na podstawie szczeniaka jaki będzie wygląd w dorosłości.
To, że szczenię jest mało skórzaste może być efektem diety, wzrostu, drobnej budowy, ale nigdy nikt Ci nie zagwarantuje, że po ukończeniu wzrostu , kiedy pies zacznie nabierać masy, skóra nie zacznie wisieć, to samo dotyczy przybierania na wadze. Chudy pies =mniej skóry, ale bassecią cechą są właśnie te "zwisy" i nie można na przykład psa głodzić żeby tego uniknąć.
Owszem ,pooglądanie potencjalnych, czy już obecnych rodziców da Ci pewne rozeznanie, ale nigdy nie da gwarancji, że na przykład szczenięta nie odziedziczą cech po dziadkach.
Ja bym jednak proponowała zastanowić się nad inną rasą, bo swojego ideału chyba nie znajdziesz.
|
|