|
Nasze Bassety Klub Miłośników Basset Hound i podobnych. |
 |
Zakończone adopcje - PLUTO BASSET z allegro/ ma dom
alexis1983 - Pią 28 Sty, 2011 10:23 Temat postu: PLUTO BASSET z allegro/ ma dom Nie wiem czy dobrze wklejam, ale znalazłam na allegro
http://allegro.pl/sprzeda...1414081322.html
Moim zdaniem te warunki w jakich są zrobione zdjęcia wskazują na to, że nie ma chyba tam za dobrze... A z tego co widać nie przebywa w domu, tylko w jakiejś stajni...
MoniaT - Pią 28 Sty, 2011 10:37
Też to widziałam :cry: .Warunki straszne!!
Nie wiem czy wykupujecie basseciki z takich pseudohodowli czy pseudodomków.
Ja znalazłam coś takiego
http://ale.gratka.pl/oglo...sset_hound.html
nie wygląda mi ona na zdrową. Biedna maleńka niunia!
Zastanawiałam się nawet nad telefonem do tego osobnika , który ją ogłasza i wykupieniem psa.Ale czy to dobry pomysł?
Miła od Gucia - Pią 28 Sty, 2011 10:40
Jeśli chodzi o Pluto, zadzwoniłam pod numer z ogłoszenia.
Pluto w przyszłym tygodniu ma jechać do nowego domu.
Moniu, nie wykupujemy psów.
W przeszłości to się zdarzało, ale były to wyjątkowe sytuacje.
Miła od Gucia - Pią 28 Sty, 2011 10:45
Co do drugiego ogłoszenia.
Również zadzwoniłam, pytam czy ogłoszenie aktualne.
Pani odpowiada, że nie. Już sunię zabrali.
Pytam czy wie, co to za dom, czy sunia będzie miała dobrze ?
Niestety Panią dalsze losy suni nie interesują. Wie tylko, że będzie mieszkała w domu.
MoniaT - Pią 28 Sty, 2011 10:45
Mam nadziję ,że ta mała dobrze trafi . Choć nie jestem za kupowaniem psów do takich miłośników rasy(czyt.szybkiego zarobku)życzę małej jak najlepiej.Oby znależli się dobrzy ludzie .
MoniaT - Pią 28 Sty, 2011 10:47
Jak widzę już się znależli ! tylko czy aby na pewno dobrzy?
Asia i Basia - Pią 28 Sty, 2011 13:16
A ja przypomne, ze zanim wstaawiacie ogloszenie nalezy je sprawdzic, czy aktualne, poza tym nalezy zapytac wystawiajacego o zgode na wstawienie linka ina forum. Gdzies opisalismy juz te procedure dokladniej. Po co kilka osob ma dzwonic pozniej i sie informowac.
alexis1983 - Pią 28 Sty, 2011 13:24
Ok. Nie wiedziałam. Przepraszam...
Miła od Gucia - Pią 28 Sty, 2011 13:39
Nie przepraszaj, nie masz za co,
dobrze, że obserwujemy, reagujemy.
MoniaT - Pią 28 Sty, 2011 14:10
Też miałam przepraszać ,ale w takim razie nie będę.
Wzięłam sobie uwagę do serca i nie będę zamieszczała linków na tym forum.
Choć muszę przyznać jakieś to dziwaczne jest , no ale zasady to zasady.
Będę przestrzegała !!!
Miła od Gucia - Pią 28 Sty, 2011 14:38
Moniu, generalnie nie wykupujemy, sama wiesz dlaczego, nie popieramy takiej działalności.
Ale jeśli się zdarzają wyjątkowe sytuacje, reagujemy.
Sama wykupiłam kiedyś basseta, nie mogłam go zostawić.
Więc podchodzimy do spraw elastycznie, możemy tu podyskutować, rozważyć, nie odrzucać od razu.
Moze sie zdarzyć, że basset oddany przez do adopcji - jest na allegro do sprzedania - i tak można zdarzyć.
A więc obserwujemy, dyskutujmy.
Lepiej o jeden link za dużo, jak miałoby się coś przydarzyć złego bassetowi.
Miła od Gucia - Pią 28 Sty, 2011 14:48
Zapomniałam jeszcze dodać, że jeśli chcesz pomóc, zaglądaj do schronisk, do przytulisk różnego rodzaju.
To stamtąd wiele bassetów trafiło do nas a potem do nowych domków.
MoniaT - Pią 28 Sty, 2011 15:30
Miła od Gucia mi wcale nie chodziło o to co napisałaś w sprawie nie wykupywania piesków z pseudo . Ja dokładnie rozumiem o co tu chodzi.Nie ma zbytu , nie ma produkcji.
Odniosłam się tylko do postu Asia i Basia odnośnie nie wklejania linków z alegratki czy allegro.
To właśnie wydaje mi się dziwaczne.
Agataw - Pią 28 Sty, 2011 20:05
Pluto "wisi" na allegro nie pierwszy raz.
Kilka razy prosiłam ogłoszeniodawcę o kontakt, gdyby zdecydował się jednak oddać psa za darmo - bez echa.
Cóż...
Asia i Basia - Pią 28 Sty, 2011 20:46
Nie ma w moim poscie ani nic dziwacznego, ani zaczepnego. Mielismy kilka sytuacji, po ktorych padly takie ustalenia i to wszystko. Nie ma sie co oburzac, to czysto techniczna uwaga. Prosze nie traktowac jej osobiscie.
MoniaT - Pią 28 Sty, 2011 21:26
Ależ ja tego nie traktuję jako coś osobistego, nie oburzam się .Dziwi mnie natomiast zakaz kopiowania linków z ogłoszeń i tyle.Chciałam się po prostu dowiedzieć dlaczego tak jest, bo jak dotąd spotkałam się z taką praktyką , a raczej zakazem tylko na tym forum.Ustalenie o zakazie przyjęłam do wiadomości i zamierzam się do niego stosować!!
No i moim skromnym zdaniem po to jest forum by dyskutować i dzielić się pewnymi sprawami .W przeciwnym razie jakiż one by miały sens?
ps.pozdrawiam cieplutko Asię i Basię
Agataw - Pią 28 Sty, 2011 22:34
Zamieszczanie linków do stron internetowych nie wymaga zezwolenia o ile ich (stron) zawartość nie narusza prawa (m.in. podżeganie do przestępstw, rasizm, pedofilia).
Z założenia publikuje się coś w sieci po to, aby inni mogli to przeczytać.
Natomiast zgody właścicieli wymaga korzystanie ze znaków towarowych, logo, elementów graficznych czy kopiowanie ogłoszenia.
Na tym forum jest zamieszczonych mnóstwo linków, choćby legowiska czy ubranka dla psów.
Miła od Gucia - Pią 28 Sty, 2011 23:04
Temat zamieszczania linków do allegro, alegratki czy innych podobnych, a dotyczących sprzedaży bassetów, był omawiany już nie raz.
Rozróżniamy dwa rodzaje ogłoszeń, sprzedam bassety i widać od razu, że to pseudohodowla i oddam basseta odsprzedam w dobre ręce z powodu...... .
Tych pierwszych nie umieszczamy na forum.
Umieszczając je, tym samym robimy jeszcze reklamę sprzedającemu.
Nie popieramy pseudohodowli i tych linków o sprzedaży na forum nie umieszczamy.
Co do drugich ogłoszeń, jak pisałam wcześniej, do takich podchodzimy z rozwagą i indywidualnie. I w tym wypadku ogłoszenie Pluta jest jak najbardziej na miejscu. On nie pochodzi z pseudo.
Dorti - Pią 28 Sty, 2011 23:54
Miła od Gucia napisał/a: | Temat zamieszczania linków do allegro, alegratki czy innych podobnych, a dotyczących sprzedaży bassetów, był omawiany już nie raz.
Rozróżniamy dwa rodzaje ogłoszeń, sprzedam bassety i widać od razu, że to pseudohodowla i oddam basseta odsprzedam w dobre ręce z powodu...... .
Tych pierwszych nie umieszczamy na forum.
Umieszczając je, tym samym robimy jeszcze reklamę sprzedającemu.
Nie popieramy pseudohodowli i tych linków o sprzedaży na forum nie umieszczamy.
Co do drugich ogłoszeń, jak pisałam wcześniej, do takich podchodzimy z rozwagą i indywidualnie. I w tym wypadku ogłoszenie Pluta jest jak najbardziej na miejscu. On nie pochodzi z pseudo. |
Miłka tylko teraz link jest z zawartością a za chwile będzie pusty. To też już było przerabiane.
MoniaT - Sob 29 Sty, 2011 11:03
Bardzo dziękuję za wytłumaczenie sprawy linków.
Asia i Basia - Sob 29 Sty, 2011 12:05
Nie ma za co, od tego jestesmy Dorti ma racje, link zniknie za pare dni i powstaja tematy "puste", bez odnosnika, bez tresci , bez zdjecia danego psa. W momencie, kiedy za zgoda dajacego ogloszenie wklejamy cala tresc (co daje przejrzystosc informacji) jestesmy prawnie czysci, bo wlasiciel zgodzil sie na publikacje zdjec czy info o jego numerze telefonu itp. Agatko, to co piszesz zgadza sie, ale jak pisalam wczesniej, mielismy sytuacje, gdzie wlasciciele ogloszen z allegro oskarzali nas o bezprawne podanie ich linka czy publikacje zdjec na naszym forum, nie zyczyli sobie, abysmy zajmowali sie posrednictwem w ich sprawie, dlatego ogolnie ustalilismy taka zasade. Bogusia podala mozliwosc indywidualnego podejscia do sprawy, wiec mysle, ze temat mozna uznac za wyjasniony. W razie pytan wiecie kt osie adopcjami zajmuje, wiec mozna na pw zapytac
momus - Czw 03 Lut, 2011 12:19 Temat postu: PLUTO NA ALLEGRO Witam obserwuję czasem allegro i już kolejny raz widzę to ogłoszenie
http://allegro.pl/sprzeda...1439248985.html
Ten psiak wygląda tak biednie i przynajmniej na prezentowanych fotach ma się wrażenie że on mieszka w stajni z końmi....
gocha - Czw 03 Lut, 2011 12:54
Tak , to ogłoszenie "wisi" bardzo długo i było odnawiane.
Były również inne rasy, sprzedawane nie "ze wzglądu na bezpieczeństwo"
Też mi tego psiaka bardzo żal, ale co możemy zrobić :cry:
Rogasowa - Czw 03 Lut, 2011 13:12
http://allegro.pl/golden-...1423985612.html
Patrzcie tylko jaki piekny golden:(
zuza i gabi - Czw 03 Lut, 2011 13:24
O Matko jest przecudowny :grin:
Rogasowa - Czw 03 Lut, 2011 13:33
Może ktoś się zdecyduje.. mnie strasznie kusi:( ale nie mam teraz warunków :cry:
momus - Czw 03 Lut, 2011 14:06
Właśnie ja też nie mam miejsca na 2 psy
alexis1983 - Pią 04 Lut, 2011 08:37
Bogusia dzwoniła w tamtym tygodniu chyba (lub 2 tygonie temu) i ten basset rzekomo miał już jechać do nowego właściciela, a tu nagle odświeżone ogłoszenie. Nic z tego nie rozumiem.
alexis1983 - Pią 04 Lut, 2011 08:38
Nie możemy odkupić tego PLUTA? Widać, że ma tam złe warunki
Grzegorz - Pią 04 Lut, 2011 09:01
Była taka zasada ze nie odkupujemy z pseudo ....... trudno wszystkim nie pomożemy , a odkupując robimy miejsce na nastepne...................chociaz tutaj mozna by się zastanowić......... bo to chyba nie pseudo a tylko komuś się znudził...........
zojka - Pią 04 Lut, 2011 09:03
Grzegorz napisał/a: | Była taka zasada ze nie odkupujemy z pseudo ....... trudno wszystkim nie pomożemy , a odkupując robimy miejsce na nastepne................... |
Niestety to smutna prawda... damy zarobić pseudo hodowcy i znajdzie miejsce na nową bidę....
Miła od Gucia - Pią 04 Lut, 2011 09:30
Jak rozmawiałam z tą Panią, nie wynikało nic co by wskazywało na pseudo.
Twierdziła, że Pluto nikogo ani niczego się nie boi.
Wszędzie go pełno.
Mówi, a mamy stadninę, i nie sposób, żeby Pluta zamknąć w domu, jak teren olbrzymi, przywiązywać też go nie chcą.
A on się pakuje pod konia, chce się bawić.
I jak twierdzi, boi się, że któregoś dnia coś złego się stanie, nie upilnuje.
Tak miał był ktoś chętny, widocznie przekazanie nie doszło do skutku.
Nie wiem, Kochani, chętnych na bassety mam, pozostałoby sprawdzić domki.
Ale co do wykupu, nie wiem i nie mówię nie, dzwońcie rozmawiajcie, jeśli Pani zależy na dobru psa niech odda za darmo, a my znajdziemy dom.
Ustalcie kto pokoordynuje temat.
Ja się wyłączam, ale pomocą służę.
mam na teraz dwa bassety i Gniotka.
Miła od Gucia - Pią 04 Lut, 2011 09:33
Zadzwońcie spytajcie o zgodę na przedruk tekstu z allegro i wstawienie zdjęć u nas.
Za pół roku linki będą nieaktywne i nic z tematu nie będzie wynikało.
Rogasowa - Sob 12 Lut, 2011 12:46
Hm..Pluto znów ma allegro..
bobek696 - Pon 21 Mar, 2011 22:47
Pluto znów na allegro. Zobaczcie co oferują w przedmiotach sprzedającego. Widocznie Pluto im się nie sprawdził:(
Miła od Gucia - Wto 22 Mar, 2011 00:08
Trzeba tam zadzwonić i umiejętnie z ludźmi porozmawiać, trzeba ich uświadomić i przekonać o tym, że chcemy dla psa dobrze. Niech go oddadzą za darmo, a my mu znajdziemy dom.
Miałam sytuację, gdzie Pani chciała za psa pieniądze i to większe, w efekcie prowadzonej korespondencji oddała go za darmo.
Miła od Gucia - Wto 22 Mar, 2011 14:33
Pluto dziś jedzie do nowego domu.
Pluto zostaje oddany za darmo, Pani, która niedawno straciła pieska.
Gdyby jakimś cudem (odpukać) Pluto wrócił do właścicieli, my będziemy wiedzieli o tym pierwsi i przejmiemy psa.
Marynia - Wto 22 Mar, 2011 14:44
Dobra nowina,niech mu się wiedzie :lol:
Asia i Stefan - Wto 22 Mar, 2011 14:54
super! pojawiał się i znikał, biedulek mały. Kochany piesek, zastanawialiśmy się nad nim, jeszcze przed Stefanem, ale Pani nam odpisała, że on tylko na powietrzu biegał , w domu nie mieszkał, więc nie widziałam go "uwięzionego" w czterech ścianach naszego mieszkania.
niech mu się wiedzie jak najlepiej!!!!
Asia i Stefan - Nie 03 Kwi, 2011 21:30
Czy ktoś wie co tam u Pluta, jak mu się układa? Ogłoszenie o jego sprzedaży bardzo długo wisiało na Allegro....
|
|