Nasze Bassety
Klub Miłośników Basset Hound i podobnych.

Ambulatorium - ŁAPY - krzywa łapa

FOSTER - Wto 08 Mar, 2011 20:06
Temat postu: ŁAPY - krzywa łapa
od niedawna Foster zaczął krzywo stawiać przednią łapę. Tzn jak idzie to stawia prosto, ale jak staje to łapa jest bardzo wygięta na zewnątrz i wygląda jakby była od kolana zdeformowana. Boję się, że jak tak dalej będzie stawał to łapa faktycznie się odkształci. Dodam jeszcze, że nie kuleje na tą łapkę. Sprawdzałam pazurki i poduszki - wszystko wygląda dobrze.
Jak mi się uda to zrobię zdjęcie.
Czy takie wykrzywianie łap u basseta to norma? Czy już się bać? Foster 10 marca skończy 9 miesięcy.

Grzegorz - Sro 09 Mar, 2011 08:31

To się nazywa " garstek miękki" , wielu przypisywało tą " wadę" reproduktorowi Dusans Wise Guy . Jego geny nadal błakają sie w polskich bassetach choć już są na wyginieciu. faktem jest że dużo jego potomstwa tak ustawiało łape przednią gdy stało lub siedziało. Sam tak miałem w jego potomstwie. to nie przeszkadza , tylko na wystawach koniecznym jest pamietać by nie ustawić tak psa.
tatar - Sro 09 Mar, 2011 08:46

Chili też tak czasem staje :cool:
FOSTER - Sro 09 Mar, 2011 20:00

dziękuję :grin: to bardzo dobra informacja :grin:
tatar - Sro 09 Mar, 2011 21:03

Małżonka mnie zrąbała, że on tak wcale nie staje ... ale moim zdaniem mu się zdarza :wink:
Dorti - Sro 09 Mar, 2011 21:15

tatar napisał/a:
Małżonka mnie zrąbała, że on tak wcale nie staje ... ale moim zdaniem mu się zdarza :wink:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: cała watla :razz:

Batus - Czw 10 Mar, 2011 07:18

Dorti napisał/a:
tatar napisał/a:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: cała watla :razz:

I nastąpiło szybkie sprostowanie hi hi

Monia - Czw 10 Mar, 2011 09:34

Grzegorz napisał/a:
To się nazywa " garstek miękki" , wielu przypisywało tą " wadę" reproduktorowi Dusans Wise Guy . Jego geny nadal błakają sie w polskich bassetach choć już są na wyginieciu. faktem jest że dużo jego potomstwa tak ustawiało łape przednią gdy stało lub siedziało. Sam tak miałem w jego potomstwie. to nie przeszkadza , tylko na wystawach koniecznym jest pamietać by nie ustawić tak psa.

Moja Cora czasem tak stawia łapę w IV pokoleniu mamy Dusans'a