Nasze Bassety
Klub Mi³o¶ników Basset Hound i podobnych.

Zakoñczone adopcje - MI£KA 1/5 bassetka w schr. na S³owacji/pozostaje na S³owacji

ElenaJerry - Pi± 26 Gru, 2014 13:40
Temat postu: MI£KA 1/5 bassetka w schr. na S³owacji/pozostaje na S³owacji
Je¶li kto¶, kto mieszka w pobli¿u granicy ze S³owacj± pragnie daæ domu m³odej basiorke- jest 1,5 roku, wykastrowana sunia basset hound, z lekk± nadwag± :oops: w schronisku " U psej matere“ w schronisku w miejscowo¶ci Koròa. Jest to wie¶ w pobli¿u miasta Turzovka, w pobli¿u granicy polsko-s³owackiej. Nie wiem, jakie opcje s± adopcje przez granicê, ale je¶li by³by kto¶ zainteresowany, mogê siê dowiedzieæ. Sunia ma na imie „Milka“, zdjêcia na stronie http://www.upsejmatere-ra...daju-domov/psy/
gkoti - Pi± 26 Gru, 2014 17:46

¦liczna Mi³eczka <3
Mi³a od Gucia - Pi± 26 Gru, 2014 17:47

Elenko, dziêkujemy za informacje
zobaczymy co da siê zrobiæ.
Mo¿e tu Marynia nam pomo¿e
i oczywi¶cie Ty

tymczasem daj na f-ka,
w znajomych mam wiele osób

Taka liczna sunia
a jeszcze ma na imiê Mi³ka, jak jej nie pomóc

Kochani, pytajcie, rozg³aszajcie

Marynia - Pi± 26 Gru, 2014 17:56

Mi³ka,ja mieszkam na granicy polsko-czeskiej ( najbli¿sze miasto Krnov-Morawy) zaraz sprawdzê jak daleko do miejscowo¶ci w której jest Mi³ka
Rodzice s±siadki brali pieski ze schroniska w Czechach bez problemu.

Mi³a od Gucia - Pi± 26 Gru, 2014 17:57

tu jest temat na f-ku

https://www.facebook.com/...07730864&type=3

Marynia - Pi± 26 Gru, 2014 18:33

Turzovka to okolice Wis³y,Istebnej,jednak je¶li potrzebna bêdzie moja pomoc to jestem do dyspozycji :mrgreen:
ElenaJerry - Pi± 26 Gru, 2014 21:24

Jestem oczywi¶cie rowniez gotowa do pomocy. Je¶li bêdzie trzeba, aby uzyskaæ informacje, czy co¶ innego, aby pomóc Milce, chêtnie pomo¿e. Do tej pory nie wiedzia³am o schronisku Koròa, jestem w szoku, jak wiele psów rasowych. Obawiam siê, ¿e S³owacja ma znacznie mniej chêtnych wzi±æ psa ze schroniska. Dlatego da³am informacjê o Milke na forum. Bo obawiam siê, ¿e mo¿e to te¿ przez miesi±ce lub lata siedzieæ w schronisku. Dlaczego nie daæ szansê m³odej i piêknej basiorce, kiedy kochaj±cy cz³owiek mo¿e ¿yæ za granic±.
TosiaiIga - Pi± 26 Gru, 2014 21:32

Czy jest du¿o osób zainteresowanych Mi³k±? Czy co¶ wiêcej o niej wiadomo? Dlaczego znalaz³a siê w schronisku? Pozdrawiam, Basia.
Lacota - Pi± 26 Gru, 2014 21:45

Biedna niunia :-(
Elena we¼, proszê Ciê spróbuj ustaliæ jakie s± warunki adopcyjne, czy istnieje op³ata adopcyjna i czy przewiezienie psa przez granicê reguluj± przepisy ogólne, czy macie swoje jakie¶ dodatkowe.
Ustal, czy ona ju¿ jest gotowa do adopcji, czy jeszcze jest na kwarantannie?
To¿ to Mi³ka, nie sposób Jej nie pomóc!

ElenaJerry - Pi± 26 Gru, 2014 21:55

Do tej pory nie wiemy wiêcej bo zupe³nie przypadkowo natkn±³em dzi¶ na basetku w schronisku, kiedy surfowalam w internecie. ale to nie jest problem dla mnie zadzwoniæ i dowiedzieæ siê wiêcej.
Postaram siê zadzwoniæ jutro i kiedy wiem wiêcej, bêdê pisaæ na forum.

Lacota - Pi± 26 Gru, 2014 22:00

Dziêki Ci Elena :cmok:
ElenaJerry - Pi± 26 Gru, 2014 22:19

Sunia szuka nowego domu jest gotowa do przyjêcia, tak jak jest napisane. Co do warunków przyjêcia za granic±, my¶lê, ¿e nie by³oby problemu. Jak pisa³am, obawiam siê, ¿e na S³owacji nie ma wielu chêtnych do przyjêcia psa ze schroniska. Wierzê, ¿e ludzie, którzy kochaj± psy i chc± im pomóc pozwol± na przyjêcie za granic±. ale oczywi¶cie, sprawdzam wszystko do uzyskania wiarygodnych informacji.
Mi³a od Gucia - Pi± 26 Gru, 2014 22:46

Elenko
ja na stronie schroniska jeszcze doczyta³am, ¿e od 20 do 50 Euro trzeba zap³aciæ, dowiesz siê - tak.

Pomo¿emy suni,
ju¿ mamy plan, i domek (nie dt, nie hotelik) domek basseci

ElenaJerry - Sob 27 Gru, 2014 09:50

Kochani,

Informacje s± takie.

Milka jest psiakem s problemem. jest pies dominuj±cy i dla tego szuka jej pani nowego domku. nie jest mozliwe i¶æ do domu, gdzie maj± innego psa. Jest ona zwi±zana z jedzeniem i atakuje innych psów, bez wzglêdu na rasê. Ataki nawet na brazylijskim Fila. szuka nowego domu, ale jedynie wtedy, gdy bêdzie tylko ona, nie innych psów i w³a¶ciciel bêdzie wiedzia³ o jej charakterze. Nie ma problemu, aby umie¶ciæ psa w Polsce po zwrotu kosztów. Pani w przesz³o¶ci umieszczi³a psa w Krakowie. Adopcje s± odpowiedzialne. Pani sprawdza pó¼niej, w jakich warunkach pies ¿yje.

ElenaJerry - Sob 27 Gru, 2014 11:03

Jeszcze jedno wyja¶nienie. W rzeczywisto¶ci, to miejsce w Korni nie jest schronisko. Wiele psów mieszkaj± tam na sta³e, biegaj± swobodnie na du¿ej dzia³ce pod opiek± pani i wolontariuszy. Istnieje tam wiele psów, dla których nie szukaj± nowych domów, poniewa¿ mieszkaj± tam szczê¶liwie przyzwyczajeni. g³ównie stare psy, które maj± tam svoj komfort . W fotogalerii mo¿na zobaczyæ jak oni mieszkaj± tam. I powie szczerze, czujê, ¿e pani obawia sie daæ psy do nowych domów, poniewa¿ ludzie, którzy bior± psy ze schronisk nieraz nie stworz± przynajmniej takie warunki, jakie tam s±. pewnie take jest jej do¶wiadczenie w S³owacji.
Dlatego prawdopodobnie szuka nowych domów tylko wtedy, gdy pies nie mo¿e pozostaæ w spo³eczno¶ci, i wtedy kiedy ma 100% pewno¶ci, ¿e pies bêdzie mia³ idealne warunki i nie bêdzie pó¼niej przesuniêty gdzie¶, gdzie ju¿ nie ma kontroli.

TosiaiIga - Sob 27 Gru, 2014 12:04

Pani Eleno, u¶ci¶lijmy:
Czy problem z agresj± Mi³ki jest tylko przy jedzeniu czy w ogóle nie ma kontaktu z innymi psami? Czy agresja wystêpuje tylko przy podawaniu jedzenia psu, bo tutaj mieszka³a by sama ale przyje¿dzamy z nasz± To¶k± na kilka godzin, ale nie musia³yby razem je¶æ wtedy. Czy pies u Pani w Korni jest odizolowany od sfory czy biega z innymi a tylko je sama?

Lacota - Sob 27 Gru, 2014 15:11

Ja po tym jak Benio trafi³ do Pani Wiesi nie przyjmujê do wiadomo¶ci, ¿e basset jest agresywny.
Jak jest w³a¶ciwy cz³owiek, ten cz³owiek to agresja niknie.

Dziêki Elena za informacje.
Nie wiem czym, ale ujê³a mnie ta bassetka.

Mi³a od Gucia - Sob 27 Gru, 2014 15:56

Elena, dziêkujemy za informacje
Cieszê siê, ¿e jest takie szczegó³owe rozeznanie, to wa¿ne, bardzo wa¿ne.
Wynika to z troski o psa.
Pies jest na ca³e ¿ycie i decyzja powinna byæ rozwa¿na.
Im wiêcej wiemy o Mi³ce tym lepiej.
Zgadzam siê z Twoimi propozycjami Elenko, powoli i z rozwag±

ElenaJerry - Sob 27 Gru, 2014 16:34

Zadzwoni³em ponownie ze by sprecyzowaæ informacje i chcia³am siê zgodziæ przyj¶æ jutro na wizytê.
Pani odwiedziæ teraz nie zgadza siê, poniewa¿ jest chora, zgodzili¶my siê po nowym roku.
Potwierdzi³a, ¿e Milka bêdzie borykaæ siê z innym psom a nawet wcze¶niej s inn± suni±, niezale¿nie od posi³ków. Dlatego te¿ szuka jej domu gdzie¶ w pobli¿u, poniewa¿ pozwala realn± mo¿liwo¶æ, ¿e mo¿e siê zdarzyæ, ¿e sunie bêd± chcieli wróciæ. Rzeczywi¶cie, Milka nie jest odizolowana, biega z inne zwierzêta, ale jest sprzeczna. Pani my¶li, ¿e kiedy Milka ma du¿o ruchu, zachêt i rozrywki ta agresja jest do zniesienia. Ale obawia siê, ¿e je¶li sunia bêdzie mia³a mniejsz± aktywno¶æ, agresja ta bêdzie silniejsza.
Nie wiem, czy zgadzam siê, ale to nie ma sensu aby omówiæ, poniewa¿ taka jest jej opinia na podstawie jej do¶wiadczenia. Ona jest tam na sta³e, robi du¿o pracy z tymi psami i szczerze stara siê byæ dobra.

Mi³a od Gucia - Sob 27 Gru, 2014 18:23

Obejrza³am fotogaleriê
ile tam bassetów,
fajnie, ¿e maj± takie miejsce gdzie mog± spêdziæ staro¶æ i znale¼æ miejsce gdy s± porzucone.
http://www.upsejmatere-ra...5741a9181f6c9e3

marzanna67999 - Sob 27 Gru, 2014 19:38

To miejsce wygl±da jak raj na ziemi dla zwierzaków :) Pok³ony dla osób opiekuj±cych siê zwierzakami. A bassetka jest ¶liczna no i rozrabiara :)
gkoti - Sob 27 Gru, 2014 19:45

Marzanko- w³a¶nie te¿ tak pomy¶la³am, przegl±dam teraz :serce:
ElenaJerry - Sob 27 Gru, 2014 19:56

Kochani,
d³ugo rozmawia³am z pani±-ma na imie Miriam. Ona przygarnie ró¿ne psy z problemóm, które w³a¶ciciele nie chc± z ró¿nych powodów. W rozmowie okaza³o siê, ¿e ja tez da³am jej jednego psa. Nie mojego, oczywi¶cie. Ja tutaj w Turie, pomog³am kilku opuszczonym psom.To by³ jednym z nich.Taki stary opuszczony ma³y pies, przywi±zany w szopie w naszej wsi w jednym opuszczonym domu.
Nigdy nie widzia³am go, ale mój syn powiedzia³ mi o tym. Ja bezpo¶rednio szuka³am miejsca dla niego, na telefonie zgodzi³am siê z jego lokalizacjê i by³o to tam, w Korni. Pies mieszka³ tutaj sam na lancuchu, opuszczony, g³odny, ca³± noc szczekanie, ¼li ludzie grozi³i, ¿e zabije go, poniewa¿ nie mog± spaæ. Organizowa³am z pani± Miriam transport i mój syn zawióz³ psa tam. Pani Mirka zabra³a go. To by³ starzec, g³uchy, ¶lepy i ona opiekowala sie nim niech ¿yje koniec spokojnie. To by³o rok temu, albo dwa.
W koñcu nawet znalezl now± rodzinê.
Psy, które maj± problem nie daje do adopcji, dlatego, ¿e nie ufa ludziom.
Nie chce, ze by psy, które s± bardzo przyzwyczajeni do ¿ycia na ranczu musia³y prze¿yæ rozczarowanie - pierwsze szczê¶liwego pobytu w rodzinie i po konflikcie- odrzucenie.
Milka-basiorka ale przedstawia problem dla wspó³istnienia innych psów, dlatego z ogromnym niepokojem podj±æ decyzjê, aby znale¼æ nowy dom.
Nie zgadzam siê ca³kowicie z tym wszystkim, co pani Miriam mowi .My¶lê, ¿e agresja mo¿e byæ kontrolowana przez w³a¶ciwe podej¶cie.
Ja rowniez mam TARU, ktora nie by³a dobrze socjalizowana i ka¿de spotkanie z obcym psem jest cyrk, ale pracujemy nad tym i powoli lepiej.
Ale rozumiem, pani Miriam. Ona ma ró¿ne do¶wiadczenia, dobre i z³e, i chce mieæ ca³kowit± pewno¶æ i kontrolê nad losem swoich psów.

BASSiBAWARIA - Wto 30 Gru, 2014 18:06

i co zamierzacie dziewczyny dalej zrobiæ?
Mi³a od Gucia - Wto 30 Gru, 2014 18:35

Nic na si³ê.
Mi³ka jest bezpieczna, i ma dobr± opiekê
a wymaga domku, w którym bêdzie tylko ona z czworono¿nych
i znajdzie kogo¶, kto popracuje nad Mi³k±.
Ja bior±c Majkê nie zdawa³am sobie sprawy, ¿e bêdê musia³a pracowaæ, zasiêgaæ porad behawiorysty. A jednak, i cieszê siê, bo s± efekty.
Mi³o¶æ sama nie wystarczy, trzeba odpowiedzialno¶ci i przemy¶lenia decyzji.
Ja sama nie nale¿ê do osób wymagaj±cych od psa, ale widzê po Majce, ¿e Ona potrzebuje "poznania jej" dog³êbnego i dostosowania do jej potrzeb.
Nie ¿a³ujê ani czasu ani pracy jej po¶wiêconej, bo Maja szybko siê uczy. Dziêki temu bêdzie nam przyjemniej ¿yæ.

Bêdziemy Mi³kê og³aszaæ, ale jak piszê, Pani Miriam kocha swoje psy i chce dla nich dobrze, dlatego ceniê J± za jej stanowisko i odpowiedzialno¶æ za losy psów.

A tymczasem, skoro na Ranczo Pani Miriam jest chyba a¿ 8 bassetów, wy¶lemy im noworoczn± "niespodziankê" od Mi³o¶ników Forum Nasze Bassety :lol:

BASSiBAWARIA - Wto 30 Gru, 2014 19:15

Z niespodziank± ¶wietny pomys³..

polskie bassety uszczê¶liwi± s³owackie :yahoo

:serce: :serce: :serce:

ElenaJerry - Wto 30 Gru, 2014 20:42

bassety s± ¶wiatowy :serce:

:tanczy: :tanczy: :tanczy:

BASSiBAWARIA - Pi± 02 Sty, 2015 21:28

noooooooooooo a jak :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce:

kolejne genialne pomys³y Naszej wspania³ej Bogusi i Maji :serce: :tanczy: :tanczy: :tanczy: :tanczy: :tanczy:

obie maja ³eb :aniol: :brawo: :brawo:

gkoti - Pi± 02 Sty, 2015 22:08

Super pomys³a Boguniu :serce:
Mi³a od Gucia - Pon 05 Sty, 2015 10:25

przesy³ka wysz³a w pi±tek, taki by³ ten okres ¶wi±teczny zawirowany :tanczy:
i tak

Asia przygotowa³a

Cotecnica Maxima Medium Adult 14 kg
Cotecnica Maxima Medium Lamb 14 kg

¯wacze
Rolka bia³a ze skóry wo³owej – 50 szt

i od siebie to znaczy od Firmy Netfutter Asia do³o¿y³a