| |
Nasze Bassety Klub Miłośników Basset Hound i podobnych. |
 |
Tematy techniczne / działanie forum - Jak zmniejszać zdjęcia
Miła od Gucia - Pią 27 Cze, 2008 21:02 Temat postu: Jak zmniejszać zdjęcia No jak zmniejszać zdjęcia, aby były ładne i wyraźne po wrzuceniu na forum.
marta_zbyszek - Nie 29 Cze, 2008 20:29
Ja przyłączam się do tego pytania i bardzo proszę o pomoc
robert.nowak - Nie 29 Cze, 2008 21:50
Ja korzystam z programu http://www.imageshack.us/
tam ładuję foto i na dole wyskakuje adres fotki, który wklejam na forum w zakładce Img
marta_zbyszek - Nie 29 Cze, 2008 22:05
Dziękuję za radę - ale to chyba zbyt skomplikowane. I na dodatek po angielsku więc zupełna klapa. Wstyd się przyznać ale ja komputer angielski to zupełnie inne światy
Mirka - Pon 30 Cze, 2008 08:07
ja korzystam z fotosika i tam jest podobnie ,ładujesz zdjęcia,zmniejszasz do wybranej wielkosci i wklejasz na forum :cool: :cool:
Grzegorz - Wto 01 Lip, 2008 05:13
U nas specjalistą od tych rzeczy jest Jaga , no wkońcu człowiek z branży - jej pytajcie - nawet ja tłuk komputerowy to jakos zrozumiałem - jest proste jak drut .........
Jaga - Wto 01 Lip, 2008 06:53
| Grzegorz napisał/a: | | nawet ja tłuk komputerowy to jakos zrozumiałem - jest proste jak drut ......... |
Jak zrozumiałeś -to wytłumacz :razz: :wink:
Dobra, żartuję.
Ja do zmniejszania zdjęć wykorzystuję Irfan View. Bardzo prosty programik i za free. A potem wklejam do imageshacka niestety (wymaga sporo cierpliwości). Próbowałam kiedyś wklejać na bassety.net, ale ciągle krzyczało że za duże i obawiam się, że żeby przeszło, to zdjęcie musiałoby być wielkości znaczka pocztowego (albo słabej jakości) - ale może to jeszcze przetrenuję.
Grzegorz - Wto 01 Lip, 2008 07:51
A jak ja mam wytłumaczyć , gdy wiem co mam kliknąć a nawet nie wiem jak się to coś nazywa ...... No i dostałem w łeb od własnej małzonki
marta_zbyszek - Wto 01 Lip, 2008 08:24
Ale mam nadzieję że swoim pytaniem nie wywołam kłótni małżeńskiej
Miła od Gucia - Wto 01 Lip, 2008 08:46
Jaga czy ten programik Irfan View jest w wersji polskiej.
Czy nie byłby to kłopot do dla Ciebi gdybyś podała mi już gotowego linka do otwarcia aby sobie ten programik zainstalować. Myślę, że to to potrafię.
Jaga - Wto 01 Lip, 2008 09:07
Jest w wersji polskiej - tzn najpierw trzeba ściągnąć wersję angielska a potem spolszczenie.
Link do pobrania programu np.:
http://dobreprogramy.pl/i...&IrfanView+4.10
link do spolszczenia:
http://dobreprogramy.pl/i...10+Spolszczenie
Po ściągnięciu programu trzeba go zainstalować - program poprowadzi za rękę . Jak już program będzie zainstalowany, a spolszczenie ściągnięte, trzeba do katalogu w którym program został zainstalowany i podkatalogu z językami (na ogół będzie to Program Files -> IrfanView -> Languages rozpakować i skopiować to co jest w naszym ściągniętym pliku spolszczenia o nazwie polski.zip ( chodzi o dwa pliki: polski1.dll i polski2.dll).
Potem uruchamiamy program Irfan View wchodzimy w Options -> Change Language -> wybieramy polski i gotowe.
Mam nadzieję, że nie namieszałam zbytnio .
Ale korzystanie z tego programu nie spowoduje, że zdjęcia będą ładne już jako miniaturki - i tak żeby ładnie wyglądały, trzeba na nie kliknąć.
Jaga - Wto 01 Lip, 2008 09:11
| Grzegorz napisał/a: | | No i dostałem w łeb od własnej małzonki |
No standardzik przecież :razz:
| marta_zbyszek napisał/a: | | Ale mam nadzieję że swoim pytaniem nie wywołam kłótni małżeńskiej |
a gdzież tam :wink: :lol:
marta_zbyszek - Wto 01 Lip, 2008 09:13
To dobrze miałabym wyrzuty sumienia. :lol:
Miła od Gucia - Wto 01 Lip, 2008 10:10
Dziękuję Jaga, po południu w domciu zabiorę się do instalowania.
Fanfan z rodziną - Wto 01 Lip, 2008 10:58
Ja zmniejszam zdjęcia w starym, dobrym PS, a potem wklejam jak Jaga do ImageShacka...chociaż ostatnio szczerze go znienawidziłam. Photo Shop można ściągnąć z tej strony:
http://dobreprogramy.pl/i...Reader+8.1.2+PL
Jaga - Wto 01 Lip, 2008 11:56
Dobry, stary PS jest dobry, ale ma jedna wadę - zapisywane zdjęcia majac żądaną przez nas rozdzielczość są na ogół bardzo "ciężkie" - maja dużo kB, przez co tez czasem nie wchodzą (zależy gdzie się je ładuje, czasem są ograniczenia zarówno na rozdzielczość jak i na 'ciężar').
joi - Nie 06 Lip, 2008 07:09
Słuchajcie odkryłam ostatnio genialny program do obróbki zdjęć, też darmowy do ściągnięcia z sieci. Myślę, że jest lepszy od Irfana. Mówię o Fast Stone Image Viewer. Sorry nie pamietam skąd go ściągnęłam, ale wystarczy wrzucić w Google, jest też spolszczenie
|
|