|
Nasze Bassety Klub Miłośników Basset Hound i podobnych. |
 |
Ambulatorium - Problemy zdrowotne Gaji
besta - Pon 07 Cze, 2010 16:45 Temat postu: Problemy zdrowotne Gaji Gajka jest cięzko chora :cry: .Jestem w trakcie badań,które w końcu mają dać odpowiedź co jej jest.
Wszystko zaczęło się od niestrawności (objawy typowe bólbrzucha,wymioty)niby nic....a jednak niestrawności powtarzały się coraz częściej.Robione miała badania krwi które miały sprawdzić pracę nerek i wątroby.Wyniki niby ok. no właśnie niby,bo pies nadal ma ataki bólu(ostatni w sobotę).Oczywiście odrazu poleciałam do weta znów zastrzyki i tabletki.Dodatkowo karma dla wątrobowców.Tomek zlecił kolejne badanie krwi dodatkowo USG jamy brzusznej i najgorsze :gastroskopia :sad: .Mówi że bez pełnych badań nic nie może powiedzieć.
A w tym wszystkim najgorsze jest to,że do badania gastroskopii trzeba podać narkozę,a Gaja to już starszy pies po przejściach...
Ciężko mi patrzeć jak psina się męczy :cry: ,bo przecież juz w swoim życiu dużo wycierpiała.
Batus - Pon 07 Cze, 2010 16:53
Kurcze, zdrówka dla Gajki, będzie dobrze !
Magda i Rudolf - Pon 07 Cze, 2010 17:42
A ona miala robione kompleksowe badanie krwi czy tylko na nerki i watrobe? Jak reszta badan wyszla, krwinki jak wyszly?
Miła od Gucia - Pon 07 Cze, 2010 18:07
Daga, tak mi przykro, wiem, że robisz wszystko i psy dla Ciebie najważniejsze.
besta - Pon 07 Cze, 2010 18:13
Na razie tylko nerki i wątrobowe.W tym tyg.jak skończy zastrzyki robimy WSZYSTKIE badania krew,mocz,USG,gastroskopie no i wczesniej badanie serducha EKG i nie wiem co tam jeszcze .Po prostu niech ją porządnie zbadają i niech będzie wiadomo CO jej jest ,bo tak o leczymy objawowo ,kasa leci a efekty krotkotrwałe :sad:
Mirka - Pon 07 Cze, 2010 18:16
o cholipka jaka szkoda
Gajusia nie martw Pańci
duzo zdrówka życzymy :cry:
gocha - Pon 07 Cze, 2010 18:25
Biedna mała, Trzymaj się Gajusiu, zdrówka życzymy i trzymamy kciuki za pomyślność badań i leczenia.
Dorti - Pon 07 Cze, 2010 18:31
Tak jest Daga, najpierw wszystkie badania a potem przyjdzie czas na leczenie. Bo tak wali się w psa różności, które i tak nie przynoszą efektu.
Zdrówka dla Gajki, dużo zdrówka.
Kciuki trzymam, Andziol wszystkie 4 :wink:
zojka - Pon 07 Cze, 2010 20:28
Dziewczyny trzymamy za Was kciuki .
besta - Wto 08 Cze, 2010 21:36
Gajka czuje się lepiej brzuch miękki i nie boli.Wczoraj dostała ostatni zastrzyk który działa do jutra,w zwiazku z tym dzisiaj byliśmy w klinice zapisać się na badania .
I tak w czwartek robimy:badania krwi,USG jamy brzusznej i echo serca+EKG;a w piątek ta nieszczęsna gastroskopie(już mam stracha ).
Lekarz (nie Tomek)powiedział,ze jest w niezłej kondycji i żeby spokojnie poczekać na wyniki badań które zrobimy.
Asia i Basia - Wto 08 Cze, 2010 21:38
Kurcze , dopiero czytam , trzymajcie sie, nie denerwuj sie na zapas, ona musi czuc, ze jestes spokojna. Bedzie dobrze. Calusy od nas
zojka - Sro 09 Cze, 2010 06:38
No to cała seria badań. I dobrze.
Trzeba wiedzieć na co ją leczyć.
Ty Daga sie nie bój,
My za Ciebie będziemy mieć stracha ...
Magda i Rudolf - Sro 09 Cze, 2010 08:35
besta napisał/a: | Gajka czuje się lepiej brzuch miękki i nie boli.Wczoraj dostała ostatni zastrzyk który działa do jutra,w zwiazku z tym dzisiaj byliśmy w klinice zapisać się na badania .
I tak w czwartek robimy:badania krwi,USG jamy brzusznej i echo serca+EKG;a w piątek ta nieszczęsna gastroskopie(już mam stracha ).
Lekarz (nie Tomek)powiedział,ze jest w niezłej kondycji i żeby spokojnie poczekać na wyniki badań które zrobimy. |
W ktorej klinice robisz jej te badania?
besta - Sro 09 Cze, 2010 18:12
Amicis u dr Ulewicza
Molly i Gosia - Sro 09 Cze, 2010 18:45
szybkiego powrotu do zdrowka Gajiu!!
mariaw - Sro 09 Cze, 2010 22:41
Gaju wracaj szybko do zdrowia!
Asia i Basia - Czw 10 Cze, 2010 13:48
Zdrowiej malenka.
besta - Czw 10 Cze, 2010 19:47
Kurcze napisałam piękny dłuuugi post i mi go wcieło
To teraz tak w skrócie:
z USG wyszła powiększona nieznacznie wątroba
EKG i ECHO serca:serce zdrowe
Krew:
ALT 61u/l
AST 25u/l
ALP 39u/l
CREA 0,67 mg/dl
UREA36,7mg/dl
TP4,71g/dl
Lew 5,12m/mm3
Lim 84,9%
Mon 5,2%
Gra 9,9%
Ery 6,03M/mm3
MCV78,9 fl
Ht 47,5% mch 22,*pg
MCHC 29,)g/dl
RDW9,0
Hb 13,8g/dl
Tro166m/mm3
MPV7,8fl
Pt0,13%
PDW7,8
I jutro gastroskopia w znieczuleniu ogólnym :~
Asia i Basia - Czw 10 Cze, 2010 19:58
Nie bojaj, da rade. O ktorej idziecie na gastro ?
besta - Czw 10 Cze, 2010 20:00
Na 14 zawozi ją Marek ,bo ja muszę być w pracy
Odbierzemy ją jak sie wybudzi ok.16-17.
Asia i Basia - Czw 10 Cze, 2010 20:01
No to trzymamy kciuki za Was iza Gaje. Daj konieczno znac jak juz bedzie cos wiadomo, i glowa do gory
Miła od Gucia - Czw 10 Cze, 2010 20:01
To czekamy na wyniki, oby było dobrze.
zojka - Czw 10 Cze, 2010 20:42
Nio, czekamy na dobre wieści
Batus - Czw 10 Cze, 2010 20:44
To jutro o 14-tej zaciskam kciuki, będzie dobrze !
gocha - Czw 10 Cze, 2010 21:32
My też trzymamy kciuki i pazurki i czekamy na dobre wieści :grin:
besta - Pią 11 Cze, 2010 16:51
Ufffff wróciliśmy.Wszystko przebiegło bez problemów.Mówiac szczerze to strach ma wielkie oczy.Gajka zniosła badanie super dobrze.Lezy sobie teraz w łazience,bo u nas burza ,ze strach,i odpoczywa.
No i najważniejsze wiemy co jej jest :zapalenie sluzówki żołądka i 1 (słownie jeden) wrzód,ale malutki i podobno da się go zaleczyć.
Dostała antybiotyk na 7 dni i omeprazol raz dziennie ,na miesiac karmę dla psów z problemami układu trawiena.
Karmić trzeba częściej a małymi porcjami.Żadnyc surowych owoców ,warzyw.
Czyli jest dobrze,bo już się bałamczegoś duuuzo gorszego.
WSZYSTKIM BARDZO DZIĘKUJĘ ZA TRZYMANIE KCIUKÓW :grin: :grin:
Batus - Pią 11 Cze, 2010 17:00
Nooo, to dobrze że to nic poważniejszego. Zdrówka dla Gajki !
Miła od Gucia - Pią 11 Cze, 2010 17:16
Ten wrzodzik mógł dawać o sobie znać. Ludzie mający wrzody na żołądku, wiem, że strasznie cierpią.
Zdrowiej mała
Mirka - Pią 11 Cze, 2010 17:30
dobrze że nic gorszego
zdrowiej Gajusiu :smile:
Magda i Rudolf - Pią 11 Cze, 2010 18:03
Chociaz tu dobre wiadomosci, zdrowka dla malutkiej :smile:
Asia i Basia - Pią 11 Cze, 2010 18:48
No widzisz, a tak sie balas. Zakurujecie wrzodzik, wyleczycie zoladeczek i bedzie jak nowa. Kamien z serca :grin:
gocha - Pią 11 Cze, 2010 19:20
No to całkiem dobra wiadomość. Zdrowiej malutka :grin:
zojka - Pią 11 Cze, 2010 20:04
Ufff
To wcale dobra wiadomość
besta - Pią 11 Cze, 2010 21:45
Asia,bo ja zawsze się denerwuję na zaś(a wyobraźnie w tym względzie to mam,że ho,ho) :razz:
Ale fakt cieszę się ,że to "tylko"to.Chociaz lekarz powiedział ,ze choroba moze mieć nawroty(podobnie jak u ludzi ),no ale na przyszłośc będzie iadomo czego szukać i co leczyć
Dorti - Pią 11 Cze, 2010 21:45
Świetne wieści
teraz bach, bach i Gajka będzie zdrowa :wink:
besta - Pią 18 Cze, 2010 16:39
Dzisiaj podałam Gajce ostatnią dawkę antybiotyku.Wet pomacal brzuszek zajrzał do gardzieli i stwierdził ,że jest ok.Dalej podajemy omprazol no i naszego hillsika dla żołądkowców(do końca worka :wink: a potem pomalutku przejdziemy na karmę dla wrazliwych seniorów).No i niestety zadnej surowizny i żadnych smaczków wedzonych(uszy,żwacze ,kości itp).
Ale za to widać efekty psica jak nowa,bawi się ,wariuje aż miło popatrzeć.
besta - Wto 23 Lis, 2010 22:10
Jesień się kończy i moją( a właściwie mojego markową :wink: :razz: )Gajkę dopadły wrzody :sad: .Znowu bóle brzucha wymioty.....Właśnie wyszedł wet Tomek dostała 4 zastrzyki i kolejne na czwartek.I wracamy do karmy dla żołądkowców.
Jest tak jak mówił choroba sezonowo będzie wracać,a było już tak dobrze....
Miła od Gucia - Wto 23 Lis, 2010 22:22
Popatrz, znowu tak samo jak u ludzi.
Choroba wrzodowa nasila się na jesień i wiosnę.
Zdrówka życzymy.
zojka - Wto 23 Lis, 2010 22:41
Kurka, a mój Rufek co jakiś czas zwraca.
Najpierw mleko, teraz inne produkty (kurze piórka pomijam milczeniem)
Muszę go poobserwować...
|
|