Nasze Bassety
Klub Miłośników Basset Hound i podobnych.

Wychowanie - Nienośny Leon.

kamil1556 - Nie 19 Sie, 2012 15:17
Temat postu: Nienośny Leon.
Witam mój Leon mieszka na dworze ,ponieważ jak jest w domu to wszystko co jest do jedzenia to zje.A jak jest na dworze i ktoś otworzy furtkę to ucieka i nie chce sam przyjść.Gdy już wejdzie mi pod nogami do domu z dworu to nasika na korytarzu lub w pokoju. Jak wychować go aby nie robił tego????Leon ma 13lat.
Kamoos - Nie 19 Sie, 2012 17:42

To żart prawda ?
Asia i Basia - Nie 19 Sie, 2012 18:59

Zly , ze do domu musi wracac ;)

Poczytaj tutaj

http://forum.bassety.net/viewtopic.php?t=2677

gkoti - Nie 19 Sie, 2012 19:15

Kamoos napisał/a:
To żart prawda ?

:wink:

osiedlanka123 - Nie 19 Sie, 2012 19:41
Temat postu: Re: Nienośny Leon.
A Leonek nie wystraszył się :roll:
kamil1556 - Nie 19 Sie, 2012 20:08

Czego się wystraszyć miał??To nie żart.
Kamoos - Nie 19 Sie, 2012 20:19

Skoro pies mieszka na dworze ( myślałam że to żart..) to skad ma wiedziec ze w domu sie nie sika ? :~
ania123 - Nie 19 Sie, 2012 20:51

jezeli to co piszesz jest prawda, i nie jest to jakas glupia prowokacja, to po prostu brak slow, mam nadzieje ze pewnego pieknego dnia ktos kto znajdzie psa na ulicy zaopiekuje sie nim i da mu porzadny prawdziwy dom na stare lata
ania123 - Nie 19 Sie, 2012 21:06

podtrzymuje moja wczesniejsza wypowiedz, ale zeby nie bylo tylko negatywnie

po pierwsze, jezeli chodzi o sikanie to musisz uczyc psa tak jak bys uczyl szczeniaka, chwalic i nagradzac za kazdym razem jak sika na podworku, niestety trzeba na to poswiecic duzo czasu ale nie da sie tego uniknac

po drugie, WEZ PSA DO DOMU, basset nie moze mieszkac na podworku!!!

po trzecie, i chyba najwazniejsze, PILNUJ ZEBY PIES NIE WYBIEGAL ZA POSESJE BEZ NADZORU!!!!!!!!! jak ktos wam otwiera bramke i wypuszcza psa to zalozcie na bramke jakas klodke!! a jezeli sie nie da to nie zostawiajcie psa samego na podworku !! ktos go moze ukrasc, moze wpasc pod samochod, moze sie zgubic jak pobiegnie gdzies za czlowiekiem albo innym psem!!!!

Asia i Basia - Nie 19 Sie, 2012 21:45

Jesli ten pies mieszka 13 lat na dworzu, to chyba zabranie go do domu go zbytnio nie uszczesliwi.Powinien miec wybor - jesli bedzie mial ochote "pomieszkac" niech o tym zadecyduje sam. Wielu posiadaczy bassetow trzyma swoje psy na dworzu, basset to nie jest kanapowiec, to my go "uczlowieczylismy", kolderki, kanapy - to pies jak kazdy inny, jesli od malego bedzie na dworzu to bedzie do tego przyzwyczajony. On juz staruszek - moze siusiac z tego powodu, moze tez z innego. Zbyt malo wiemy o Tobie i Twoim psie, by moc jakos konkretnie pomoc. Napisz jesli chcesz wiecej, bedzie latwiej jakos doradzic.
ania123 - Nie 19 Sie, 2012 21:51

naprawde wielu posiadaczy bassetow trzyma swoje psy tylko na podworku?
Asia i Basia - Nie 19 Sie, 2012 21:53

Tak.
ania123 - Nie 19 Sie, 2012 21:55

to szkoda
gkoti - Nie 19 Sie, 2012 22:08

ania123 napisał/a:
to szkoda

Wielka szkoda dla tych piesków :sad:

ania123 - Nie 19 Sie, 2012 22:10

gkoti napisał/a:
ania123 napisał/a:
to szkoda

Wielka szkoda dla tych piesków :sad:

tak ja tez tak uwazam, bardzo mi szkoda psow ktore mieszkaja same na podworku, bez towarzystwa innych psow, szczegolnie jezeli chodzi o bassety ktore maja ogromna, wieksza niz wiele innych ras, potrzebe bycia 'w towarzystwie'

Asia i Basia - Nie 19 Sie, 2012 22:17

Odbiegamy od tematu. Napisz wiecej Kamilu, moze cos zaradzimy ;)
kamil1556 - Pon 20 Sie, 2012 11:13

Co mam więcej powiedzieć.Leon już jest przyzwyczajony na dworze.Jak go wpuszcze do domu to szleje i zjada wszystko co leży na stole.
ania123 - Pon 20 Sie, 2012 13:12

to w czym jest problem drogi Kamilu
gkoti - Pon 20 Sie, 2012 13:18

kamil1556 napisał/a:
Co mam więcej powiedzieć.Leon już jest przyzwyczajony na dworze.Jak go wpuszcze do domu to szleje i zjada wszystko co leży na stole.

Kamil- to normalne, że piesek będzie się zakradał na stół, radze nic tam nie zostawiać i nie będzie problemu. Te bassiorki to złodzieje jedzonka każdego i o każdej porze, one to mają chyba we krwi już, bo jak tropią, to zawsze coś tam sobie upolują :wink: Jak go wpuszczasz, to daj mu ciasteczko psie, nagradzaj, że nie rzuca się na stół, choćby pusty itp.

julkarem - Pon 20 Sie, 2012 13:26

[quote="ania123"]

po drugie, WEZ PSA DO DOMU, basset nie moze mieszkac na podworku!!!

Nie zgadzam się z tym dlaczego niby basset nie może mieszkać na podwórku, skoro np. ma godziwe warunki ?
Oczywiście mam na myśli pies luzem biegąjacy a nie przy budzie.

Moje absolutnie do domu sie też nie nadają, wręcz nawet nie wchodza do niego bo nie lubią, jak czasami się zdarzy że wejdą to są dzikie i nie wiedza jak się zachować, dlatego nie dziwie się że Leon jest taki jak opisujesz. On tego nie zna po prostu.

ania123 - Pon 20 Sie, 2012 19:58

Anita podkreslalam ze sam basset nie moze mieszkac moim zdaniem i podtrzymuje to!
cos innego jest gdy psow jest kilka i maja towarzystwo w sobie, ale sam jeden basset na podworku? bassety potrzebuja towarzystwa i potrzebuja byc w swoim stadzie, fizycznie sa przystosowane do mieszkania na podworku bo podszerstek itd, sporko, ale nie sam jeden basset, takie jest moje zdanie

julkarem - Wto 21 Sie, 2012 11:38

ania123 napisał/a:
Anita podkreslalam ze sam basset nie moze mieszkac moim zdaniem i podtrzymuje to!
cos innego jest gdy psow jest kilka i maja towarzystwo w sobie, ale sam jeden basset na podworku? bassety potrzebuja towarzystwa i potrzebuja byc w swoim stadzie, fizycznie sa przystosowane do mieszkania na podworku bo podszerstek itd, sporko, ale nie sam jeden basset, takie jest moje zdanie

może i racja ja mam dwa więc sa razem :) a i tak jak ja wychodze gdziekolwiek, one za mna lezą :) uwielbiaja towarzysztwo to fakt :)

kamil1556 - Wto 21 Sie, 2012 15:39

Tylko nie wiem czy się rodzice zgodzą na psa w domu.
Asia i Basia - Wto 21 Sie, 2012 15:41

Nie zmieniaj jego przyzwyczajen, jego trybu, jesli tyle lat zyl na dworzu to go nie uszczesliwisz biorac do domu. Lepiej pomyslec o jakims fajnym kojcu, kanapie na dworzu, mamy gdzies zdjecia na forum Podworkowej kanapy.
kamil1556 - Wto 21 Sie, 2012 15:42

Dobrze.Co ile mam chodzić z nim na spacery???Jak nauczyć cho sztuczek np.aportowanie???
Asia i Basia - Wto 21 Sie, 2012 18:41

Nie wiem, moze przegapilam informacje, ile czasu masz juz tego psa, ile Ty masz przede wszystkim lat, trudno tak pomoc i doradzic, mozna Cie zasypac ogolnikami, ale bez konkretow to pomoc z tego bedzie raczej mierna.
Magda i Rudolf - Wto 21 Sie, 2012 18:53

A Leon ile ma lat, pisales ze 13??
kamil1556 - Wto 21 Sie, 2012 20:26

Tak ma 13lat jutro dodam zdjęcia.Ale do tresury jeszcze się nadaję.Jest bardzo żywy lubi się bawić.
Kamoos - Wto 21 Sie, 2012 20:30

Ile czasu masz tego pieska ?
Magda i Rudolf - Wto 21 Sie, 2012 21:01

Wklej zdjecia bo bardzo chetnie go zobaczymy
To chyba bedzie najstarszy basset na naszym forum..