Nasze Bassety
Klub Miłośników Basset Hound i podobnych.

Wystawy - KATOWICE 2008 - nominacja CRUFT

Fanfan z rodziną - Pon 24 Mar, 2008 14:36
Temat postu: KATOWICE 2008 - nominacja CRUFT
28 - 30.03.2008 SPODEK

zgłoszenia - zestawienie w klasach

psy młodzież

EROS Długouche Teroryzatory
O'BRIEN Turguesa Playa
MARIO Turguesa Playa
JOGURT Tarlang Bass
DRAGON Wesołe Smutasy
DROOPY Wesołe Smutasy
VADIM Moravia Bray

psy pośrednia

HERO Moravia Bento
MARIO Turguesa Playa

psy otwarta

BARY DORO Nefer
FANFAN TULIPAN z Klubu XXL
BIZON z Dynastii Kłapouchych
MARGINES z Gangu Długich

psy użytkowa
Swede Sun's HAROLD

psy champion

CJ BUCK Tubalne Granie,
CHICO Turguesa Playa
GROSZEK z Polany Kłapouchego

suki mlodzież

DIDI Wesołe Smutasy
INDIAN SUMMER z Polany Kłapouchego
KEYSI STANLEY z Kojca Ja Ry Cha
EMMA Długouche Teroryzatory
Tara Doro Nefer

suki posrednia
Bobass GALLIANO

suki otwarta
EMILKA z Polany Kłapouchego
CALLA CANTADESKA Długouche Teroryzatory
CZEKOLADKA z Polany Kłapouchego

suki użytkowa
Swede Sun's LENA

suki championów

CERA Guernica
CENTAURA Niebieskooka Dusia

...zapowiada się ciekawie :mrgreen: nie tylko z powodu kiepskiej pogody :wink:

Kasia :) - Pią 28 Mar, 2008 08:40

No to się zaczęło :)
mocno trzymamy kcuki!
niestety nas nie będzie (choć bardzo byśmy chcieli Wam wszystkim pokibicować) ale napewno będziemy Was wspierać duchowo :mrgreen:

Stawka spora, reprezentacja forum też liczna - obowiązkowo czekamy na relację najlepiej fotograficzną ;) !

madzialinka - Pią 28 Mar, 2008 08:55

Nam też nie udało się zgłosić, ale mocno trzymam kciuki za wszystkie bassety. Z niecierpliwością czekam też na wyniki. Powodzenia!
Mirka - Pią 28 Mar, 2008 09:20

My też trzymamy kciuki i pazurki za nasze forumowe psiaki i wystawiających :lol:
gocha - Pią 28 Mar, 2008 09:28

My też już od samego rana myślami jesteśmy z Wami i bardzo mocno trzymamy kciuki i pazurki :grin:
Asia i Basia - Pią 28 Mar, 2008 10:38

Bedzie dobrze :!:
gocha - Pią 28 Mar, 2008 10:54

Najnowsza wiadomość Fanio zajął PIERWSZE MIEJSCE W KLASIE, czekamy na resztę.
joi - Pią 28 Mar, 2008 11:02

Hura, brawo, gratulacje, całuski w nosek :mrgreen:
Kasia :) - Pią 28 Mar, 2008 11:05

niby napisałam to już w shoutboxie ale powtórze z dziką przyjemnością:

BRAWO!!!!!!

tylko nie wiem czy dla Fania czy dla Grzesia :lol: , nie no oczywiście że dla Fania, choć ten drugi koniec smyczy (acz mniej ważny) na wystawach jest bardzo istotny :wink:

a teraz czekamy na ciąg dalszy... nie ukrywam że z niecierpliwością!

Ewa z Matyldą i Bobem - Pią 28 Mar, 2008 11:12

Ja też na dole napisałam, ale i na górze pogratuluję :)
Znaczy dobrze kciuki trzymaliśmy :)

GRATULUJEMY Z CAŁEGO SERCA :)

Kasia :) - Pią 28 Mar, 2008 11:15

Ewa nie odpuszczaj - trzymamy dalej!!!

przed chłopakiem jeszcze porównanie o najlepszego psa i jeśli się uda to pójdzie o rase...

gocha - Pią 28 Mar, 2008 11:27

Trzymamy mocno dalej, nie puszczajcie !
Mirka - Pią 28 Mar, 2008 11:33

oj trzymamy trzymamy,jak juz pisałam Fanio ma w genach wygrywanie :lol: :lol:
Ewa z Matyldą i Bobem - Pią 28 Mar, 2008 11:37

Kasia :) napisał/a:
Ewa nie odpuszczaj - trzymamy dalej!!!

przed chłopakiem jeszcze porównanie o najlepszego psa i jeśli się uda to pójdzie o rase...

Dobra, porzucam pracę i trzymam!!!
;)

gocha - Pią 28 Mar, 2008 11:40

W porównaniach :

Harold -1 miejsce
Groszek-2 miejsce
Fanio-3 miejsce
Galiano od Bożenki -CWC
Klucha od Marzanny -2 miejsce
Tyle wiem na razie, myślę, że niczego nie pomyliłam

Jeszcze raz wielkie gratulacje dla mojego faworyta Fania.

Ewa z Matyldą i Bobem - Pią 28 Mar, 2008 11:45

Nonono!!!
Do tej pory Harold z Groszkiem, z tego co pamiętam, wymieniali się miejscami...
Ale widzę, że tu konkurencja rośnie :)

Gratulacje raz jeszcze, teraz czekam na fotki :)

Mirka - Pią 28 Mar, 2008 11:51

Ewunia tu trzeba wspomnieć o Gladiatorze z którym jednemu i drugiemu zdarzało sie przegrywać :cool: :cool:
Ewa z Matyldą i Bobem - Pią 28 Mar, 2008 11:53

Tak oczywiście, jak to napisałam i poszłam do zdjęć małego Batusa to od razu mi się przypomniało.... i przyszłam tu żeby poprawić...
Ale mnie Mireczko ubiegłaś ;)

gocha - Pią 28 Mar, 2008 12:00

Co by nie było to Fanio stanął do porównania z championami, a to już bardzo wiele, jeszcze wszystko przed nim. Brawo Fanio!
Kasia :) - Pią 28 Mar, 2008 12:13

bo to wszystko przez Ewę ... zamiast kciuki mocno trzymać i nie puszczać to się pracą zajęła... :)

a Zwycięzcom gratulujemy!!!!!!

Ewa z Matyldą i Bobem - Pią 28 Mar, 2008 12:27

bo to wszystko przez Ewę ... zamiast kciuki mocno trzymać i nie puszczać to się pracą zajęła... :)

a Zwycięzcom gratulujemy!!!!!!

Jaką pracą?? Ja tu siedzę omalże na wdechu i się niezdrową żywnością odżywiam ;)
Trzymałam serio ;)

gocha - Pią 28 Mar, 2008 12:34

Ewa wszystko co niezdrowe i zakazane jest dobre!
Ja wierzę, że trzymałaś.

Ewa z Matyldą i Bobem - Pią 28 Mar, 2008 12:41

Dzięki Gosiu za wsparcie :)

Coś mnie dziś w ogóle naszło na chipsy i zeżarłam w tych emocjach mega paczkę ;)

Renia - Pią 28 Mar, 2008 15:53

Gosia? nie rozumiem - za bardzo tych wystaw nie kumam :twisted:

"Harold -1 miejsce
Groszek-2 miejsce
Fanio-3 miejsce "

to w końcu Fan jest 1 czy 3 :roll: ??

[ Dodano: Pią 28 Mar, 2008 16:54 ]
A przepraszam juz wiem doczytałam . gapa jestem .

gocha - Pią 28 Mar, 2008 16:07

Reniu, Fanio zajął pierwsze miejsce w klasie , klasy dzielą się na szczenięta, otwartą ,młodzież,itd.
Natomiast w porównaniach zajął trzecie miejsce, a pierwsze zajął Harold.

Kaśka - Pią 28 Mar, 2008 16:14

BRAWO ! BRAWO! BRAWO!
FANIO dla mnie i tak byłeś NAJLEPSZY !!!!
Magdo możesz być z niego BARDZO DUMNA!
Myślę, że z każdą kolejną wystawą będzie jeszcze lepiej i kiedyś wygrasz całego BIS-a!
Wierzę w to.
A co najważniejsze Fanio zdobył CWC na wystawie międzynarodowej i tym samym najważniejszą część Championatu Polski ma chłopak z głowy :-)

Asia i Basia - Pią 28 Mar, 2008 16:15

Gratulacje :!: :!: :!:
Jaga - Pią 28 Mar, 2008 16:27

Kilka zdjęć - wybrałam te lepsze, bo okazuje się, że ja bardzo spokojna byłam i tylko trochę ręce mi sie trzęsły, więc część zdjęć wyszła nieostra :oops:

[ Dodano: Pią 28 Mar, 2008 16:29 ]

Fanfan z rodziną - Pią 28 Mar, 2008 16:43

My dopiero dojechaliśmy do domu...zmęczeni straszliwie, ale bardzo, ale to bardzo szczęśliwi :mrgreen: . Bardzo dziękujemy Grzesiowi za to, ze mu się ręce trzęsły i miał "motyle w.."...i Jadze, ze jej się ręce nie trzęsły :cool: . No i Wam ludzie za to trzymanie kciuków - jak widać pomogło :mrgreen:
Mirka - Pią 28 Mar, 2008 17:15

Fanio jest super prezentuje ten sam olewatorski styl co moja Ducha :lol: :lol:
jeszcze raz gratulacje :lol:

gocha - Pią 28 Mar, 2008 17:22

Jest piękny, ja już tyle razy gratulowałam, że aż głupio jeszcze.
A teraz brawa dla "wystawiacza" i właścicieli.

madzialinka - Pią 28 Mar, 2008 17:33

Brawa i ogromne gratulacje dla wszystkich!

Emocje mi także się udzieliły mimo tego, że siedziałam tylko przed komputerem :)

Fanfan z rodziną - Pią 28 Mar, 2008 19:23

a my teraz już na spokojnie ( po 5 kawach :cool: ) serdecznie gatulujemy pozostałym kolegom i koleżankom z ringu:

Gall i Bożence - za piękną postawę, za strach właścicielki, za poczucie humoru wystawiającego :mrgreen:
Marginesowi i Klusi oraz Marzannie i Grześkowi - za piękny pokaz psów wystawowych, za piękne i "serdeczne" powitanie przed wystawą i danie Faniowi po uszach ( czyli, że się jednak pamiętają łobuzy :cool: ) i za perspektywę spotkania na zlocie :lol:
Demi i Olkowi - za przepiękny chód podczas marszu na ringu ( Demi i Olek faktycznie są w tym niezrównani ) i za to, ze Olek sie denerwował na równi z nami :mrgreen:
Interchamopionom za to, ze są interchapionami co potwierdziło się podczas końcowego porównania :wink:
I Ewie z Dyziem - za dzielne kibicowanie i robienie za "paparazziego" w ekstremalnych warunkach...oraz oczywiście nominacji Dyzia na CRUFT :mrgreen:

Musze jeszcze powiedzieć, że pozostałe psiaki, szczególnie w młodzieżówce były prze...i naj... Bardzo ładnie wyrósł Jogurt i pieski ze Smutasów. Myślę, że Ci którzy byli obecni na zlocie nie poznaliby chłopaka...tak urósł i zmężniał :cool:
I serdecznie gratuluję pozostałym psiekom i wystawiającym...oczywiście łącząc podziękowania za miłą atmosferę. Bardzo mi sie podobały oklaski po zejściu piesków z poszczególnych klas z ringu. To naprawdę budujące :lol:

(ale się rozpisałam...prawie jak... :cool: ...jak coś, to wyciąć :wink: )

Renia - Pią 28 Mar, 2008 19:26

Magda gratulacje, a jeszcze większe dla dzielnego Fania :mrgreen:
Mirka - Pią 28 Mar, 2008 19:28

fakt rozpisałas się ale dzisiaj wyjatkowo wybaczamy :cool: :cool: :cool: hihihi
Fanfan z rodziną - Pią 28 Mar, 2008 19:31

:wink: :lol:
Marzanna - Pią 28 Mar, 2008 20:05

Jeszcze raz gratulacje dla zwycięzców. Miło było się spotkać i pogadać oraz zdziwić się jak wyrósł mały Jogurcik. Do zobaczyska na następnej wystawie lub na zlocie.
Aleksandrze-dzięki za zajęcie dla naszych psiaków przez kilka godzin...jeszcze jedzą"penisiki".

Kasia :) - Pią 28 Mar, 2008 21:42

dobra dobra, gratulacjom nie ma końca (do których oczywiście się dołączam! :mrgreen: )
ale... ja mam takie małe "ale"...
czy ktoś mógłby podać wyniki z wystawy? ale nie "rase wygrał..." - choć tak naprawde to kto wygrał ? chodzi mi o oceny poszczególnych psów.
Czy ktoś notował?
Podajcie proszę!!!

Miła od Gucia - Pią 28 Mar, 2008 22:52

Uściski dla Fania i gratulacje i dla Was wszystkich wielkie całusy. Zdjęcia piękne, Fanio cudny, Grzesiu też się ładnie "układał" hi hi.
I mnie się udzieliły te wielkie emocje.
Jeszcze raz Fanio - jesteś cudny.

Grzegorz - Sob 29 Mar, 2008 08:28

Peter zrobił niezłe porzadki praktycznie tylko I i II miesjca w klasach miały doskonałe a tak było niezle.III miejsca na pudle juz wszystkie praktycznie zeszły z ocena bardzo dobrą.
tak wiec załapanie sie na doskonałą i bardzo dobra było dużym sukcesem . jak patrzyłem w przelocie na tablicę to doskonałych po dwie na klase , bardzo dobrych tak po jednej i tyle.Nieżle - ostudziło to zapały co poniektórych ale trudno.

Arleta - Sob 29 Mar, 2008 10:22

I my dolaczamy do Gratulacji!!! WIELKIE BRAWA DAL WSZYSTKICH
rywalizacja chyba była niezła :smile:
I jak napisał Grzegorz - sukcesem było załapanie sie na ocene bardzo dobrą i własnie tej oceny szczególnie gratuluje Jogurcikowi...jakos tak najbizszy memu sercu ze wszystkich tam startujących :wink:

PS...moze ktos ma jeszcze jakies fotki z wystawy?

Miła od Gucia - Sob 29 Mar, 2008 11:24

Gdzieś Ty bywała niecna kobietko. Dobrze, że zawitałaś do nas.
ewan - Sob 29 Mar, 2008 13:49

Galliano

Lena

Dyziu (na potrzeby tak ważnego wydarzenia zwany Dionizym ;) )

Arleta - Sob 29 Mar, 2008 21:03

Jogurcik w postawie, fajny chłopczyk , ..prawda :grin:

Mirka - Sob 29 Mar, 2008 21:14

to Jogurcisko :shock: jak te szczenięta rosną :lol:
madzialinka - Sob 29 Mar, 2008 21:22

Mirko powinnaś napisać: Jogurcisko fajne psisko (bo nie dość, że piesek super, to jeszcze świetnie się rymuje)

Do niedawna podobały mi się klasyczne trikolorki, takie czarne z rudym jak moja Eni :)

Teraz zdecydowanie jestem za takimi czarnuszkami.

Mirka - Sob 29 Mar, 2008 21:31

tz.płaszczowe jak moja Dusieńka :wink:
Fanfan z rodziną - Sob 29 Mar, 2008 21:41

I jak Fanfan...tyle, że bydlak ma pytajnik na grzbiecie, a Dusia jest chyba gładkoczarna?
Mirka - Sob 29 Mar, 2008 21:47

ta jest cała czarna :cool:
charakter tez czarny :cool:

Aleksander - Nie 30 Mar, 2008 09:28

Wszystkim jeszcze raz gratulujemy i postaramy się wkleić trochę zdjęć.
Fanfan z rodziną - Nie 30 Mar, 2008 15:04

No...dajcie te fotki. Mam nadzieję, że moje wysiłki nie poszły na marne i choć część zdjęć wyszła :wink: . A tak w ogóle...to jestem ciekawa jak tam BISy...bo nic nie słychać
gocha - Pon 31 Mar, 2008 14:57

Przed chwilą dostałam informację od osoby kompetentnej na temat końcowych wyników katowickiej wystawy. Tak więc:
Klasę wygrał-Fanfan Tulipan
Rasę i grupę -Harold
psy
Cacib-Harold
Res Cacib-Groszek
suki
Cacib-Lena
Res Cacib-Galliano
Do porównania stanęły cztery psy, ja mylnie podałam miejsca, okazuje się, że nie ma tu miejsca 1, 2 i 3 jest tylko Cacib i Res Cacib.

Kasia :) - Pon 31 Mar, 2008 15:28
Temat postu: CACIB I Res.CACIB
gocha napisał/a:
]Do porównania stanęły cztery psy, ja mylnie podałam miejsca, okazuje się, że nie ma tu miejsca 1, 2 i 3 jest tylko Cacib i Res Cacib.

Gosiu, przepraszam, że się wtrącam ale ja tak króciutko żeby może troszke przybliżyć temat :)

tytułem wprowadzenia: na wystawie psy mogą być zgłaszane do różnych klas (zależy to od wieku, certyfikatów lub widzimisie właściciela - temat opiszę dokłądniej w oddzielnym temacie), w każdej klasie psy są oceniane lecz jedynie psy z minimum oceną bardzo dobrą otrzymują lokaty (medale otrzymują tylko psy z oceną "doskonałą" )
Psy (lub suki) z tzw. "dorosłych klas" które otrzymały ocenę doskonałą lokate I konkurują ze sobą później w tzw. "porównaniu" o tytuł Najlepszego Psa (Suki) w Rasie , w Katowicach do porównania stanął FANFAN (dosk. I klasa otwarta), HAROLD (dosk. I klasa użytkowa) , GROSZEK (dosk. I klasa championów).
Pies który w porównaniu został uznany przez sędziego za Najlepszego Psa w Rasie otrzymuje tytuł CACIB - certyfikat na międzynarodowego championa piękności ( ten tytuł przyznawany jest tylko na wystawach międzynarodowych).
Po przyznaniu CACIBA (którego w tym wypadku otrzymał HAROLD) sędzia na ring wzywa psa który otrzymał II lokatę doskonałą w klasie z której był ten z CACIB-em i porównuje tego nowego z tymi pozostałymi aby przyznać tytuł Res. CACIB (tzw. CACIB rezerwowy) - w Katowicach nie było innego psa w "uzytkach" więc do porównania o Res. CACIB został FANFAN i GROSZEK.
i jakby na to spojrzeć inaczej to były miejsca 1, 2, 3 - tak jak pisałaś wcześniej

Analogiczna sytuacja w sukach.
To tak po krótce ;)

Pozdrawiam i przepraszam za to wtrącanie ;)

Fanfan z rodziną - Pon 31 Mar, 2008 15:33

ja jeszcze dodam, ze BISa wygrał piękny owczarek podhalański :mrgreen: ...na drugim miejscu uplasował się husky, a na trzecim chart afgański. Zaraz poszukam zdjecia, to wkleję :wink:

Grzegorz - Sro 02 Kwi, 2008 06:57

Jako ze sa tacy co poddaja w watpliwość wyniki , jako uczestniczący w tej wystawie handler Fania uprzejmie wszystkich informuje iż sędzia Z.Peter do porównania o Najlepszego Psa w Rasie , a co za tym idzie o Cacib i Res Cacib poprosił na ring zwycięzców wszystkich klas w psach .Na ring wyszedł- Groszek,Harold ,Fan oraz zwycięsca młodzieży ( tu: imienia nie pamiętam).
Zwycięzył Harold i wziął Cacib( zasłuzenie), drugi był Groszek z Res Cacib ( zasłuzenie )-w rozmowie na ringu sędzia Z.Peter uzasadnił swój wybór ,stwierdził że Fan jest trzeci w tej stawce ; młodzieżowy pies jest na czwartym miejscu -gdyz jeszcze nie jest do końca rozwinięty. Warto jest uczyc się języków obcych i prócz zajmowania sie jedynie sobą i publiką słuchać co Sędzia na ringu ma do powiedzenia.W uzasadnieniu miejsca Fania sędzia jasno stwierdził iż jego typ basseta jest lżejszy - co odzwierciedla sie przede wszytkim w ruchu i dlatego Fanio jest trzeci bedąc doskonałym i propocjonalnie zbudowanym psem przy swoich rozmariach .Ocena sedziego wraz z uzasadniem jest subiektywna ( niedyskutowalna- chyba że są popełnione kardynalne błędy niezgodne z stanem faktycznym psa )ale jak myślę , zarówno miejsca na pudle jak i oceny oraz opisy je uzasadniajace i wyjasnienia ustne i sposób sedziowania winny usatysfakcjonować wszystkich tam obecnych.
Ja czuje sie usatysfakcjonowany pomimo błedów które udało nam sie popełnić wraz z Faniem - no cóż przeprowadzilismy tylko lekki trennig godzine przed wyjsciem na ring.
PRZYBYLIŚMY,ZOBACZYLYŚMY,USŁYSZELIŚMY,ZWYCIĘŻYLIŚMY - i jestesmy usatysfakcjonowani !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A do dobrych zwyczajów należy podawanie reki przegranym gdy składaja gratulacje tym którzy byli w danym dniu lepsi !

Jogurt - Sro 02 Kwi, 2008 19:11

Ten pies z posredniej to Mario Turguesa Playa.
Kasia :) - Czw 03 Kwi, 2008 07:05

Grzegorz napisał/a:
... sędzia Z.Peter do porównania o Najlepszego Psa w Rasie , a co za tym idzie o Cacib i Res Cacib poprosił na ring zwycięzców wszystkich klas w psach .Na ring wyszedł- Groszek,Harold ,Fan oraz zwycięsca młodzieży ( tu: imienia nie pamiętam).

Grześ.... chyba nie tak... Zwycięzca Młodzieży nie wychodzi do porównania o NPwR... chodziło Ci zapewne o psa z pośredniej ;)

Grzegorz - Czw 03 Kwi, 2008 07:16

No tak machnąłem się - ale spotkałem się juz z tym że Zw.Mł. wchodził i to u zazhodnich sedziow
Mirka - Czw 03 Kwi, 2008 08:51

Moja Ducha jako Zw.Młodziezy w Olsztynie była poproszona na ring do porównania ,oczywiście wygrał Harold ,ale zdarza sie młodzież też zapraszaja :lol:
Kasia :) - Czw 03 Kwi, 2008 09:24

Mirka napisał/a:
Moja Ducha jako Zw.Młodziezy w Olsztynie była poproszona na ring do porównania ,oczywiście wygrał Harold ,ale zdarza sie młodzież też zapraszaja :lol:

Mireczko, :grin: ale Ty chyba mówisz o innym porównaniu, bo jeśli Ducha stanęła do porównania z Haroldem to było porównanie o Rasę a ja pisałam o porównaniu o Najlepszego Psa w Rasie a tu Ducha z Haroldem w jednym szeregu być nie mogła bo to nie ta płeć. :lol: :wink:

O Najlepszego Psa (Suke) w Rasie konkurują w porównaniu tylko psy z klas "dorosłych" czyli: pośrednia, otwarta, uzytkowa, championów.
Zwycięzca Młodzieży wchodzi do porównania z dorosłymi o rasę.
a szczegóły tutaj:
http://forum.bassety.net/viewtopic.php?t=1383
:mrgreen:

Mirka - Czw 03 Kwi, 2008 09:33

rzeczywiście masz racje,jak zwykle w tym temacie pokręciłam,juz nie będę sie wymądrzać :roll: :roll:
Kasia :) - Czw 03 Kwi, 2008 10:01

Mireczko, jeśli uraził Cię mój post to przepraszam, nie było moim zamiarem się wymądrzać a tym bardziej Cię urazić! Być może nie dość precyzyjnie opisaliśmy z Grzegorzem obie kwestie we wczesniejszych postach :)
Mirka - Czw 03 Kwi, 2008 10:09

Kasiu broń Boże nikt tu na nikogo się nie obraził :lol: ,stwierdziłam tylko ze pomimo kilku zaliczonych wystaw i tak zwsze cos kręcę,bo to dla mnie czarna magia z tymi tutułami :shock:
ps.Kaśka od Gadiatora to te przepisy tłumaczy mi dosyć często i mowi do mnie wtedy zawsze DUZYMI LITERAMI,ale widać efekty marne :cool: :cool:

Kasia :) - Czw 03 Kwi, 2008 10:20

no to w takim razie zapraszam do przeczytania "O WYSTAWACH W PIGUŁCE" starałam się tam wszystko opisać w miare jasno :grin:
i niech to w końcu ktoś przeczyta!!! w końcu tyle trudu w to włożyłam!!! :neutral:

Bacha - Czw 03 Kwi, 2008 10:34

Kasia, ja przeczytałam, powoli i z uwagą. Rozjaśniło mi się w głowie to fakt, naprawdę fajnie napisane. Ale jakoś nie potrafię wzbudzić w sobie entuzjazmu do tych imprez, może dlatego że moje psy nie wystawowe. Poza tym zniechęca mnie to co czytałam na forum, o różnych dziwnych decyzjach sędziów itp.
Ale dobrze wiedzieć o co w tym wszystkim chodzi.

Mirka - Czw 03 Kwi, 2008 11:45

eeeeeeeeee tam,co innego przeczytać a zupenie co innego w emocjach,stresie wystawowym sie w tym wszystkim połapać :lol:
Jaga - Czw 03 Kwi, 2008 13:46

i niech to w końcu ktoś przeczyta!!!

Ja czytałam :cool:
Faktycznie jasno, zwięźle, zrozumiale. Duża buźka dla Ciebie :grin:

gocha - Czw 03 Kwi, 2008 14:55

Ja też przeczytałam, z dużym zainteresowaniem, bo wreszcie ktoś wyjaśnił mi skrócie o co w tym wszystkim chodzi :grin:
Jogurt - Czw 03 Kwi, 2008 15:50

Bacha napisał/a:
Kasia, ja przeczytałam, powoli i z uwagą. Rozjaśniło mi się w głowie to fakt, naprawdę fajnie napisane. Ale jakoś nie potrafię wzbudzić w sobie entuzjazmu do tych imprez, może dlatego że moje psy nie wystawowe. Poza tym zniechęca mnie to co czytałam na forum, o różnych dziwnych decyzjach sędziów itp.
Ale dobrze wiedzieć o co w tym wszystkim chodzi.

Popieram w 100 procentach. Ja mam z Katowic jakis opis totalnie nie z tej ziemi, jakies bzdury totalne jakby nie mojego psa opisywali :roll: :roll:

Fanfan z rodziną - Czw 03 Kwi, 2008 16:07

z ciekawości...możesz przytoczyć tu ten opis?
Mirka - Czw 03 Kwi, 2008 16:18

ja uważam ze to normalne że opis opisowi nierówny,kazdy sędzia preferuje inny typ psa :cool: tak samo jak my jedna lubi blondynów a druga brunetów :roll: ,ale ja odnalazłam dwa opisy mojej suni od tego samego sędziego i tez sie róznia :lol: :lol: :lol:
Fanfan z rodziną - Czw 03 Kwi, 2008 16:23

Ja nigdy nie widziałam opisu psa z młodzieży ani ze szczeniąt. Aż jestem ciekawa jak to wygląda, bo chyba sędziowie biorą pod uwagę, że w tym wieku psy jeszcze się rozwijają?
Mirka - Czw 03 Kwi, 2008 16:33

cyt.opis Dusi krajowa Olsztyn 2005
Klasa młodzieży
"elegancka,proporcjonalna suczka o mocnym prostym grzbiecie,dobre przedpiersie,prawidlowe kończyny i ruch "
ocena dosk.

Fanfan z rodziną - Czw 03 Kwi, 2008 16:37

Właśnie przegladałam zdjęcia i zobaczyłam coś, co wcześniej nie wpadło mi w oko. Poniżej Fanaberia ( siostrzyczka Fania )...zdjęcie Fania ( podobne ) z wystawy w Katowicach na 2 stronie wklejone przez Jagę...jakby nie było - widać że rodzina :mrgreen:
Fanfan z rodziną - Czw 03 Kwi, 2008 16:38

Mirka...najbardziej podoba mi się to "elegancka" :cool: :wink:
Mirka - Czw 03 Kwi, 2008 16:54

no wiesz w końcu dziewcznyna :roll: :roll:
Jogurt - Czw 03 Kwi, 2008 17:55

Fanfan z rodziną napisał/a:
z ciekawości...możesz przytoczyć tu ten opis?

pewnie :cool:
"dobra budowa, troche za niski, nie calkiem optymalnie uformowany front glowy, przod prawie prosty z otwartymi lapami (co kolwiek mialoby to znaczyc :cool: ). Klatka piersiowa dobrze zaokraglona, troche za krotka, mocny tyl. Ruch z dobrym posuwem."
Pogrubilam te, z ktorych sie najbardziej usmialam :cool: czego ciekawego mozna sie dowiedziec na wystawie :cool: no a ja glupia zawsze myslalam, ze basset ma bys niski, ale chyba jak widac nie mam racji :lol:

Fanfan z rodziną - Czw 03 Kwi, 2008 17:58

że niski, to jeszcze jestem w stane zrozumieć...a co oznacza ta część opisu?
[quote="Jogurt] nie calkiem optymalnie uformowany front glowy[/b], przod prawie prosty z otwartymi lapami :[/quote]

Kaśka - Czw 03 Kwi, 2008 18:04

Otwarte łapy - najprawdopodobniej sędziemu chodziło o rozwarte palce, myślę że część tego opisu została zepsuta przez.......tłumacza :-(
Jogurt - Czw 03 Kwi, 2008 18:09

No wlasnie cala droge do domu nad tym siedzialam i jakos nie moge do tego dojsc :lol: psa tez ogladalam z ta kartka w reku i wydaje mi sie jakos, ze jest wporzadku :cool:
Jogurt - Czw 03 Kwi, 2008 18:09

A, no to przynaje, ze pojechalismy z troche za dlugimi pazurkami, bo nie mialam kiedy obciac- wymiana :oops:
Kaśka - Czw 03 Kwi, 2008 18:18

Tu nie chodzi o pazury tylko o rozwarte palce, jednakże długie pazury jak najbardziej mogą się do tego przyczynić. Inna sprawa, że mam małego bzika na punkcie długości psich pazurów, hi, hi Mirka może Ci coś na ten temat powiedzieć, hi, hi
Mirka - Czw 03 Kwi, 2008 18:35

to prawda Dusia po wizycie u Kasi :lol: nie stukała pazurkami po podłodze :cool:
Jogurt - Czw 03 Kwi, 2008 19:05

No ja mojemu wiecznie obcinam, ale nie nadazam, bo poniewaz mieszkamy na wsi to chodzi glownie po miekkim i sie nie scieraja tak szybko.
Miła od Gucia - Czw 03 Kwi, 2008 20:48

Kasia zdradź tajemnicę tego obcinania pazurków. Kupiliśmy specjalne "obcinarki" z blokadą, takie. My sami obcinamy, Gustaw bez problemu się poddaje temu zabiegowi, ale zawsze się boje, że za daleko przytnę.
I są chwile, szczególnie jak jest cisza w domciu, że ten jego tupot "pazurków" po panelach jest niesamowity.

gocha - Czw 03 Kwi, 2008 20:58

Ja też moim obcinam sama, na jasnych pazurach jest łatwiej, bo widać gdzie jest "żywe", ale na ciemnych bardzo trudno, tak raczej na wyczucie. Moje też tupią po panelach, nigdy mi sie nie udało obciąć tak żeby nie było słychać tupania.
madzialinka - Pią 04 Kwi, 2008 08:51

Ja mojej też obcinam sama, ale efektu "nietupania" jeszcze nie uzyskałam. Wolę zostawić trochę zbyt długie, niż przesadzić.

A co do opisów z wystaw, to miałam taką notatkę: "dziwny wyraz pyska" :)

macsow - Pią 04 Kwi, 2008 15:20

Witam serdecznie!
Chciałem tylko serdecznie podziękować Bożence za zaufanie.
Galliano ma cudowny charakter- bardzo dobrze nam sie współpracowało.
pozdrawiam
Maciek

Fanfan z rodziną - Pią 04 Kwi, 2008 16:23

Stworzyliście świetny duecik :wink: , co zresztą było widać po ocenie :mrgreen:
macsow - Pią 04 Kwi, 2008 17:19

tzn?? :mrgreen:
Fanfan z rodziną - Pią 04 Kwi, 2008 17:23

To oznacza, że razem z Gall, która łaskawie pozwoliła Ci się wystawić, pod Twoją ręką pokazała sie z jak najlepszej strony...świadczy o tym Res.Cacib, który wywalczyliście :wink:
macsow - Pią 04 Kwi, 2008 17:52

zle zrozumiałem- myślałem, ze "po ocenie" w sensie poza ringiem :D i ze znow powiedziałem cos nie tak :oops: w takim wypadku bardzo dziekuje.
Mam nadzieje, ze bede mial jeszcze nie raz mozliwosc pokazania Gallianki na wystawie
pozdrawiam i do zobaczenia na wystawach :cool:

Kasia :) - Wto 15 Kwi, 2008 08:11

No to, co by piknie zakończyć temat wystawy Katowice 2008 wklejam zdjęcia Zwycięzców Wystawy :mrgreen:

BEST IN SHOW - czyli Najpiękniejszy pies Wystawy - Owczarek Podhalański Ch.Pl. ZAKOCHANY HARNAŚ Catonium

II BEST IN SHOW - Siberian Husky - Ch.Pl., Mł.Ch.Pl. Arktogea QUEEN OF NIGHT (jako ciekawostka: wiecie czyja to suczka? Żanetki - tej od patronatu medialnego na nasz basseci zlot :mrgreen: )

III BEST IN SHOW - Chart Afgański - SHOW ME HEAVEN Calamus

[zdjęcia pochodzą ze strony ZKWP o/Katowice: http://www.zkwp.katowice.pl/wystawa08.htm]