Suszenie mięsa na smaczki w domowych warunkach |
Autor |
Wiadomość |
Miła od Gucia
Admin merytoryczny
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 03 Mar 2005 Posty: 21590 Skąd: Gorzów
|
Wysłany: Czw 05 Mar, 2015 11:19 Suszenie mięsa na smaczki w domowych warunkach
|
|
|
czego się robi dla tego łakomczucha
suszymy mięsko, bez konserwantów :lol:
Maja wie, że to dla niej, nie odstępuje piekarnika, a suszyć się będzie ze trzy dni
To mięsko to z jelonka, dostaliśmy od znajomego świeże mięsko
miałam jeszcze kawałki piesi z indyka, też dołożyłam.
Kratkę wyłożyłam papierem do pieczenia ciast
i do piekarnika, ustawiłam na 30 stopni z termoobiegiem, raz otwierałam lekko piekarnik, raz drzwiczki zamknięte.
i tak jak mi się przypomniało włączałam i wyłączałam, i tak przez cztery dni.
Super się ususzyło, Majka chrupie z apetytem. |
_________________ 694 409 059
nasze.bassety@onet.pl |
|
|
|
|
monika22
Dołączyła: 24 Sie 2013 Posty: 174 Skąd: katowice
|
Wysłany: Czw 05 Mar, 2015 12:15
|
|
|
Super metoda, tym sposobem wiemy, co jedzą nasze przytulanki |
_________________
|
|
|
|
|
Joy
Dołączyła: 13 Wrz 2009 Posty: 980 Skąd: Rumia
|
Wysłany: Czw 05 Mar, 2015 12:44
|
|
|
Moja znajoma też suszy mięso dla psów, ale trochę inaczej:
http://fastncrazy.blogspo...ze-suszone.html
Po prostu robi to naraz, przy nieco większej temperaturze. |
_________________
Rocher ♥ (weird together since 2013) & Maniek ♥ (15.07.07 - 30.12.12) |
|
|
|
|
Miła od Gucia
Admin merytoryczny
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 03 Mar 2005 Posty: 21590 Skąd: Gorzów
|
Wysłany: Czw 05 Mar, 2015 22:59
|
|
|
no super, nie pomyślałam, że można nabić na szaszłyki
teraz tak zrobię,
skopiuję test tutaj, myślę, że można ???
`````````````
Suszone mięso to chyba najbardziej praktyczny, naturalny i zdrowy przysmak, jaki możemy przygotować sami dla naszego psa. Moim burkom smakuje chyba nawet bardziej niż gotowe "treserki", a dodatkowym plusem jest to, że wychodzi nieco taniej niż to ze sklepów zoologicznych i przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu.
Potrzebujemy kawałek chudego mięsa, jeśli są na nim kawałki tłuszczu to trzeba je odkroić. Kroimy mięso w cienkie paski, nabijamy na patyki do szaszłyków i kładziemy na kratce od piekarnika tak, żeby swobodnie zwisało.
Piekarnik z termoobiegiem nastawiamy na ok. 75ºC i nie zamykamy do końca drzwiczek. Po ok. 5,5h mięso jest gotowe (nie powinno być zbyt gumowate ani kruche). Można je łatwo podzielić na mniejsze kawałki, dobrze ususzone długo nadaje się do przechowywania, ale zapewniam, że szybko zniknie w psich brzuchach . Susz to mniej, więcej 1/3 masy świeżego mięsa, z piersi kurczaka ważącej 395g wyszło 120g suszonych przysmaków.
Autor: Natalia o 19:35
Etykiety: DIY, jak zrobić, jerky, suszone mięso dla psa, suszony kurczak |
_________________ 694 409 059
nasze.bassety@onet.pl |
|
|
|
|
Maffcia
Maffinowa
Dołączyła: 17 Gru 2014 Posty: 15 Skąd: Śląsk - Rybnik
|
Wysłany: Pią 06 Mar, 2015 16:09
|
|
|
Suszenie mięska to bardzo fajna sprawa. Polecam również zawsze jeden taki szaszłyczek przyprawić ulubionymi przyprawami, żeby nie tylko psiak miał coś dobrego na przekąskę |
_________________
|
|
|
|
|
gkoti
www.leniuch.com
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 31 Sie 2006 Posty: 4793 Skąd: Malbork/Luton
|
Wysłany: Sro 11 Mar, 2015 12:30
|
|
|
super sprawa, musze moim również zrobić |
_________________ www.leniuch.com - to na razie stronka tylko Leniuszka
|
|
|
|
|
Michu123
Dołączył: 21 Maj 2014 Posty: 3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 23 Mar, 2015 14:45
|
|
|
Jakby tylko był czas |
_________________
|
|
|
|
|
|