Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Międzynarodowa Wystawa Psów Rasowych - CACIB - Warszawa, 7-8
Autor Wiadomość
Hubertus 

Wysłany: Czw 05 Lip, 2007 07:36   Międzynarodowa Wystawa Psów Rasowych - CACIB - Warszawa, 7-8

W najbliższy weekend odbędzie się w Warszawie Międzynarodowa Wystawa Psów Rasowych.
Według danych opublikowanych na stronie interentowej ZK Warszawa
na wystawę zgłoszono

Basset artezyjsko-normandzki (1)
Petit Basset griffon vendéen (1)
Basset Hound (20)

a dokładniej

Bischoff Agnieszka, , Warszawa Basset Hound, pies, otwarta - GUSTAW z Polany Klapouchego
Cieślik-Wolski Bartosz, , Wola Krzysztoporska Basset Hound, suka, pośrednia - CALLA CANTADESKA Długouche Teroryzatory
Dudenko Małgorzata, , Kleosin Basset Hound, suka, pośrednia - DEE DEE z Polany Klapouchego
Dudenko Małgorzata, , Kleosin Basset Hound, suka, młodzieży - ARIA Dudi Dog's (FCI)
Flis-Gajda Marzanna, , Warszawa Basset Hound, pies, pośrednia - MARGINES z Gangu Długich FCI
Górniak Elżbieta, , Łódź Basset Hound, pies, młodzieży - HERO Moravia Bento
Górniak Elżbieta, , Łódź Basset Hound, suka, otwarta - TERRA NOVA Stary Koń
Hałocha Bożena, , Bolesławiec Basset Hound, suka, młodzieży - BAMBA-BIBI Prdlavka
Kassyk Donat, , Warszawa Basset Hound, pies, otwarta - COLOMBO z Polany Klapouchego
Kocik Włodzimierz Jerzy, , Płock Basset Hound, suka, pośrednia - FIDŻI z Klubu XXL
Larska Magdalena, , Puławy Basset Hound, suka, młodzieży - NIMFA z Gangu Długich (FCI)
Leszczyński Piotr, , Warszawa Basset Hound, pies, championów - GROSZEK z Polany Klapouchego
Mroczek Tomasz, Monika Cyperling, Olsztyn Basset Hound, pies, championów - Swede Sun's HAROLD
Mroczek Tomasz, Monika Cyperling, Olsztyn Basset Hound, suka, użytkowa - Swede Sun's LENA
Polańczyk Grażyna, , Brwinów Basset Hound, suka, otwarta - DZIELNA Guernica
Roszak Małgorzata, , Ciechanów Basset artezyjsko-normandzki, pies, młodzieży - BRIEG DE DOMAINES DU ROI MARC'H
Svedin Anna, , Świecie Basset Hound, suka, młodzieży - CAILA GRAND GRADES
Szałkiewicz Violetta, , Piotrków Kujawski Basset Hound, suka, młodzieży - ELKA Guernica
Szałkiewicz Violetta, , Piotrków Kujawski Basset Hound, suka, otwarta - DEMI Guernica
Tobolska Agnieszka, , Warszawa Basset Hound, suka, otwarta - ALBI Niebieskooka Dusia
Więciorkowski Wiesław, , Warszawa Petit Basset griffon vendéen, suka, championów - FELINA Fanfan
Wojnarowicz Danuta, , Błonie Basset Hound, pies, otwarta - DINO-BOY Nefer

źródło: Serwis ZK Warszawa - http://www.zkwp.pl/zg/ind...ddzial=warszawa

Jeśli plan wypali to po weekendzie opublikuję kilka fotek z wystawy ;)

Hubertus 

Wysłany: Pon 09 Lip, 2007 13:52   

Hej tam basseciarze :)

Wystawa minęła a tu ani widu ani słychu nikt niczym się nie chwali? :)

Tak jak obiecałem - na wystawie byłem, fotki zrobiłem, naleśnika przekąsiłem i ot efekty tej mojej męczarni ;)

Od razu wyjaśniam, że fotki pomniejszyłem co by nie zapychać łącza.
Ładniejsze fotki tym bardziej zainteresowanym (mam na myśli osoby z fotek) mogę podesłać na maila. Jak coś to prośby proszę kierować na mój mail lub PW ;)

-------------------------------------
Niestety fotki "wyparowały" z serwera :(
Ostatnio zmieniony przez Krzysiek Pią 23 Lip, 2010 15:29, w całości zmieniany 1 raz  

Hubertus 

Wysłany: Pon 09 Lip, 2007 14:03   

ufff ;) ponad 160 fotek :D

Agata
[Usunięty]

Wysłany: Pon 09 Lip, 2007 21:42   

Coś pięknego Hubert :thx
Fotorelacja fantastyczna :lol:
Później napiszę o wynikach, tylko jeszcze troszkę sobie pooglądam 8) :lol:

A to zdjęcie bezkonkurencyjne :lol:

Agata
[Usunięty]

Wysłany: Wto 10 Lip, 2007 01:20   

Sędzia - Eeva Resko (FIN)

Na ok. 20 bassetów tylko 3 otrzymały ocenę doskonałą :!:

GROSZEK z Polany Klapouchego :D
Swede Sun's HAROLD :D
Swede Sun's LENA :D

Pozostałe psy oceny bardzo dobre i dobre.

Swede Sun's LENA
wygrała rasę :!:
wygrała grupę :!:
zajęła 3 miejsce na BIS :!: :thx :!:

A oto zdjęcie pięknej Lenki

Shot at 2007-07-09

A tym osobom, które czują niesmak, bo wydaje im się, że ocena bdb to zła ocena, powiem, że ocena bdb jest dla bardzo dobrego psa , więc nie ma się czym martwić przy takiej sędzinie, ponieważ ona uważała, że te psy są na prawdę bardzo dobre.
Tylko u nas przy polskich sędziach doskonałe sypią się jak z rękawa przyzwyczajając do tego wystawców i dlatego przyjęło się, że ocena bardzo dobra to coś złego, a wcale tak nie jest.
Podobno tak sędziują Skandynawowie prawie wszyscy :wink:
Nam się wydaje, że surowo a dla nich normalka.
Słyszałam również od kogoś, że sędzina powiedziała, że bassety na wystawie warszawskiej były na wysokim poziomie, dużo lepsze niż w Finlandii :D :!:

A przed Groszkiem właśnie w Finlandii, i to już w przyszłą niedzielę, wystawa 8) A sędziuje jakiś fiński sędzia, więc zobaczymy czy i my nie wrócimy z oceną bardzo dobrą :wink:
W każdym razie tak przy okazji, bo oczywiście się rozpisałam jak zwykle .... trzymajcie mocno kciuki - najważniejsze za naszą bezpieczną długą podróż i szczęśliwy powrót do domu, potem za Groszka, który dzielnie będzie walczył o ocenę doskonałą :D

I jeszcze chciałam napisać, że brat Groszka - GUSTAW z Polany Klapouchego, którego dawno nie widziałam, jest przepiękny :D
Sędzinie mniej się pewnie podobał, bo zajął 4 miejsce, ale ja jestem nim zachwycona :D

Aaaaaa i zapomniałam jeszcze dodać :D , że w końcu poznałam małego Hubercika :lol:

Kasia :) 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Wto 10 Lip, 2007 17:32   

Agata napisał/a:
Sędzia - Eeva Resko (FIN)

Na ok. 20 bassetów tylko 3 otrzymały ocenę doskonałą :!: (...) Pozostałe psy oceny bardzo dobre i dobre.(...)A tym osobom, które czują niesmak, bo wydaje im się, że ocena bdb to zła ocena, powiem, że ocena bdb jest dla bardzo dobrego psa ...

Witam,

w niedzielę miałam okazję pracować na ringu z P. Eevą Resko i powiem Wam tak - dla mnie tak właśnie powinno wyglądać sędziowanie.

Ocena "doskonała" była przyznawana jedynie wtedy gdy pani sędzia była rzeczywiście przekonana, że danemu psu się ona należy.
Nie było czegoś takiego co często obserwowałam u polskich sędziów: "o, ten pies jest championem to musze mu dać doskonałą" :? i nieważne że pies ma łyse placki, zapadnięty grzbiet, kamień na zębach i powłóczy jedną nogą - a championat zdobył w klasie młodzieży 5 lat temu - jest champ. znaczy doskonały ...
Innymi słowy - nie szastała doskonałymi na prawo i lewo, jak to mają w zwyczaju polscy sędziowie. tylko przyznawała oceny zgodnie ze swoim sumieniem no i - co ważniejsze - z regulaminem. A więc mieliśmy pełen przegląd ocen i bardzo dobre i dobre. Dzięki temu, ten doskonały naprawde wyróżniał się na tle swojej rasy.

A jacy szczęśliwi byli wystawcy którym udało się ze swoim psem wywalczyć właśnie doskonałą! :) ale nie obyło się też bez awantur, od najłagodniejszych "proszę pani, to chyba pomyłka" poprzez " niech pani sama powie, jak pies który ma interchampionat może być tylko bardzo dobry..." po te najostrzejsze "pani powie sędzinie że może sobie w d*** wsadzić taką ocene!"...
ech, a jeszcze fajniej było w sobotę gdy pracowałam u sędzi z Litwy. Pani ta obok ocen doskonałych i bardzo dobrych "rozdała" również kilka "dyskwalifikujących" oraz tzw. "nie do oceny" (to się przyznaje gdy pies co prawda nie wykazuje wad które mogłyby go zdyskwalifikować, ale z jakichś powodów nie można go ocenić, np. nieustannie warczy na sędziego, skacze na wystawce, chce ugryźć). Dzięki takim ocenom sędzia zyskała miano "tej co sie nie zna" a jedna pani podarła karte oceny mówiąc że to skandal bo ona nie po to wydała 100 zł na wystawe i przyjechała tu po hodowlanke...

a i tak powiem Wam, że w kilku przypadkach ja osobiście dałabym ocene niższą niż sędzia 8)

Krysia i Donat

Wysłany: Wto 10 Lip, 2007 17:58   

Witam wszystkich

Tak, Agata i Kasia mają rację, ale niestety zdarzają się "wystawcy", którzy kwestjonują ocenę sędziego i robią to w sposób taki jak opisała Kasia. Cóż to kwestia kultury osobistej wystawcy a raczej jej braku...
Ocena sędziego jest ostateczna i niepodważalna.
Swoją drogą takie zachowanie jak tej pani, która podarła kartę ocen to juz ręce opadają...

Pozdrawiam
Donat

ps. mój Colombo też miał ocenę bardzo dobrą :D

gocha
[Usunięty]

Wysłany: Wto 10 Lip, 2007 23:02   

Agata, a co to jest to wielkie, białe cudo, z którym Ty jesteś, bo ja już się pogubiłam w Twoich psiakach.

Arikar
[Usunięty]

Wysłany: Pią 13 Lip, 2007 08:04   każdy ma prawo pytać

Kto wam tak wpoił ,że ocena sędziego jest nie do podważenia
przeciesz sędzia to też człowiek i ma prawo się mylić ! A w sądach to co? ile się teraz słyszy .Ja sam się spotkałem z tym iż sekretariat wystawy odsyła do sędziego po wystawie bo jest coś nie dopisane.

Wysłany: Pią 13 Lip, 2007 09:49   Re: każdy ma prawo pytać

Arikar napisał/a:
przeciesz sędzia to też człowiek i ma prawo się mylić ! A w sądach to co? ile się teraz słyszy .Ja sam się spotkałem z tym iż sekretariat wystawy odsyła do sędziego po wystawie bo jest coś nie dopisane.

Arikar, oczywiście że tak, zawsze masz prawo odwołać się od decyzji sędziego, ale to już po wystawie składając pismo do ZK po wniesieniu odpowiedniej opłaty (100 zł) - w tym piśmie masz prawo opisać co Ci się nie podobało odpowiednio umotywować i czekać na odpowiedź.

A sędzia oczywiście też człowiek ;) ale wzorzec jest jeden a ponadto:

Cytat:

wyciąg z regulaminu wystaw psów rasowych
12. Oceny przyznawane przez sędziów muszą odpowiadać następującym definicjom:
Ocena „DOSKONAŁA” (DOSK.) może być przyznana psu bardzo bliskiemu ideałowi wzorca rasy,
będącemu w doskonałej kondycji, który wykazuje harmonię oraz klasę w postawie i ruchu, odpowiedniej
psychice. Jego zalety jako przedstawiciela rasy pozwalają zignorować drobne niedoskonałości, ale piętno
płci musi być wyraźne.

Ocena „BARDZO DOBRA” (BDB) może zostać przyznana jedynie psu, który posiada typowe cechy rasy
i ma zachowane proporcje oraz jest we właściwej kondycji. Nieliczne, drobne błędy mogą być tolerowane,
o ile nie dotyczą budowy psa. Ta ocena może być przyznana jedynie psu wysokiej klasy.

Ocena „DOBRA” (DB) powinna być przyznana psu, który posiada główne cechy charakterystyczne rasy,
a wykazywane wady nie są dyskwalifikujące, ani nie zostały skorygowane chirurgicznie lub w inny niedozwolony
sposób ukryte.

Ocena „DOSTATECZNA” (DOST.) powinna być przyznana psu, który odpowiada wzorcowi rasy, jednak
nie posiada pewnych cech uznanych za istotne lub którego kondycja fizyczna nie jest optymalna.

Ocena „DYSKWALIFIKUJĄCA” (DYSKW.) powinna być przyznana psu,
- który nie odpowiada typowi wymaganemu we wzorcu rasy
- którego zachowanie wyraźnie odbiega od wzorca lub jest agresywne
- który wykazuje anomalie jąder, wady uzębienia lub zgryzu, wady umaszczenia, gatunku szaty
lub albinizm. Ocena ta powinna być przyznana psom, których wady typu mogą stanowić zagrożenie dla
ich zdrowia oraz psom wykazującym dyskwalifikujące wady w rozumieniu wzorca rasy.
Psy, którym nie można przyznać żadnej z powyższych ocen, powinny zostać zwolnione z ringu z werdyktem:
NIE DO OCENY (NDO). To określenie jest przewidziane dla każdego psa, który:
- nie porusza się prawidłowo, stale skacze na wystawcę lub próbuje uciec z ringu, co uniemożliwia ocenę
mechaniki i typowości ruchu
- nie pozwala dotknąć się sędziemu, uniemożliwiając ocenę zgryzu i uzębienia, szaty, budowy ciała, ogona
lub jąder
- wykazuje ślady przeprowadzonych operacji lub leczenia oraz zabiegów, które mogą być uznane za próbę

więc Twoim zdaniem jeśli sędzia przyznaje psu ocenę "bardzo dobrą" to jest się czego wstydzić?!

a kwestia dopisywania na kartach ocen przez sekretariat jest kwestią jedynie błędów formalnych popełnianych przez niedoświadczony personel na naszych ringach; bo sędziowie z zagranicy niekoniecznie muszą wiedzieć jak wypełnić polskie karty - od tego mają sekretarzy i gospodarzy.[/i]

Jaga
[Usunięty]

Wysłany: Pią 13 Lip, 2007 11:35   Re: każdy ma prawo pytać

Arikar napisał/a:

Regulamin wystaw psów rasowych:
Cytat:

13. Werdykt sędziego dotyczący oceny i lokaty jest ostateczny. Wystawcy nie przysługuje prawo odwołania
się od tej decyzji.

Można się nie zgadzać z opinią sędziego, ale trzeba umieć się pogodzić z jego oceną. Jednym słowem trzeba umieć przegrywać.

Wysłany: Pią 13 Lip, 2007 17:13   

tak w nawiązaniu do mojego wcześniejszego posta i posta Jagi, bo wygląda to tak, jakbyśmy podawały dwa sprzeczne stanowiska, wyjaśniam co miałam na myśli pisząc:

Cytat:
oczywiście że tak, zawsze masz prawo odwołać się od decyzji sędziego, ale to już po wystawie składając pismo do ZK po wniesieniu odpowiedniej opłaty (100 zł) - w tym piśmie masz prawo opisać co Ci się nie podobało odpowiednio umotywować i czekać na odpowiedź.

ta wypowiedź - acz niefortunnie sformułowana - tyczy się nie tyle kwestii oceny i lokaty - to zawsze jest subiektywna ocena sędziego i wystawca z nią może się nie zgodzić - jego prawo, ile np. sposobu przeprowadzenia oceny w ringach, błędów formalnych, niezgodności z regulaminem itp.

Arikar
[Usunięty]

Wysłany: Sob 14 Lip, 2007 19:41   

I tak jest inaczej -moja znajoma która jest w sekcji innej rasy sama jak coś jej nie pasi to mówi ,że się pyta sędziego o wyjaśnienia. :thx

Jaga
[Usunięty]

Wysłany: Pon 16 Lip, 2007 06:39   

Arikar napisał/a:
I tak jest inaczej -moja znajoma która jest w sekcji innej rasy sama jak coś jej nie pasi to mówi ,że się pyta sędziego o wyjaśnienia. :thx

Pytać o wyjaśnienie a podważać ocenę to dwie różne sprawy.

Buba 

Wysłany: Pon 16 Lip, 2007 20:09   

Chciałam sprostować, że Gucio wywalczył dzielnie 3 miejsce :)

Odpowiedz do tematu