Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy potrafisz wysłać fotki na nasz serwer?
Autor Wiadomość
Krzysiek 
Admin

Wysłany: Pią 04 Lis, 2005 23:34   

Wiadomość z ostatniej chwili.
Pomimo że w ankiecie jest napisane, że nie działa to jednak po sprawdzeniu - ta osoba która tak zagłosowała ( anonimowość - tylko po co ? ) potwierdza że jednak działa z adresem ftp://ftp.bassety.net
Kto jeszcze sprawdzi?
Krzysiek.

Kasia :) 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Pią 04 Lis, 2005 23:46   

:?: to działa czy nie działa? bo ja nie kumam...
ja osobiście nie próbowałam, jam jest laik informatyczny a jak zobaczyłam te obrazkowe wskazówki to się przeraziłam...

Hubertus 

Wysłany: Pią 04 Lis, 2005 23:49   

jeśli chodzi o mnie to potwierdzam, że działa ftp://bassety.net :P

Krzysiek 
Admin

Wysłany: Sob 05 Lis, 2005 00:19   

Kasia :) napisał/a:
... jak zobaczyłam te obrazkowe wskazówki to się przeraziłam...

No fajnie...a to miało pomóc :(
Zresztą Bogusia próbowała według wskazówek z obrazków i jej się też udało :D
Hubertus - Ty to jesteś wywrotowiec 8) - czemu u Ciebie działa akurat ten adres który nie działa u innych?
U mnie chodzą oba więc nie ma problemu. Kasiu spróbuj i Ty - zobaczymy jak to zadziała u Ciebie na kompie :)
Krzysiek.

Kasia :) 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Sob 05 Lis, 2005 00:28   

O żesz ty w życiu! udało mi się! :thx
sie zalogowałam! zastosowałam się do instrukcji i widze teraz wszystkie zdjęcia! :D
hie, hie... trudne nie było... 8)

Hubertus 

Wysłany: Sob 05 Lis, 2005 06:53   

przyznaj się lepiej Krzyśku bez bicia co tam poprawiłeś, że nagle wszystko działa ;) :lol:

Buba 

Wysłany: Sob 05 Lis, 2005 11:01   

A u mnie nie działa - mimo że nie loguję się jako użytkownik anonimowy - to na dole po prawej stronie na pasku zadań widnieje "użytkownik anonimowy"
dziwne :shock:

Wlodzimierz W
[Usunięty]

Wysłany: Sob 05 Lis, 2005 17:28   

Witam Wszystkich :D :D
Próbuje zrobić wszystko zgodnie z instrukcją Krzysia i pokazuje mi się czyste okno a w prawym dolnym narożniku ,, użutkownik anonimowy''
i na tym koniec.
Chciałbym bardzo ale nie potrafie.

Hubertus gratulacje że ci się udało.
pozdrawiam Włodek

Aleksander

Wysłany: Sob 05 Lis, 2005 20:10   

tERAZ TO JA TEŻ JUZ NIC NIE WIEM A RACZEJ WIEM ŻE NIC NIE WIEM A WCZEŚNIEJ WIEDZIAŁEM LEPIEJ A TERAZ NIC NIE WIEM. cZY TO MOJE STWIERDZENIE BYŁO ENIGMATYCZNE???????????????? I TAK WŁAŚNIE ODBIERAM WASZE ROZMOWY MAM WRAZENIE ŻE ROZMAWIACIE W INNYM JEZYKU. jA POPROSTU CHYBA JESTEM TAKI TEPY.

Krzysiek 
Admin

Wysłany: Sob 05 Lis, 2005 22:45   

Wygląda na to że prosta operacja logowania nie zawsze jest taka prosta :)
Zwłaszcza że zależy ona nie tylko od umiejętności ale też od systemu operacyjnego, jego ustawień i programów internetowych typu antywirusy i firewalle. Nie musicie nawet mieć ich u siebie na kompie bo często w sieciach blokowych/osiedlowych firewalle zainstalowane na serwerach dostępowych są wystarczająco "wredne" i nie dopuszczają do połączeń typu ftp z nieznanymi sobie adresami. Żeby jednak nie mącić dalej ustalmy jedno - jeżeli wykorzystując dokładnie podane wskazówki nie jesteście w stanie wejść na nasz serwer jako użytkownik forum@bassety.net to najprawdopodobniej problem leży w sprzęcie i programach na drodze od Waszego kompa do serwera :(
Teraz dwa słowa dotyczące logowania jako anonim. Jeśli ktoś się tak zaloguje to zostanie przeniesiony do całkiem innego katalogu w którym nic nie ma :) . Nie nadaje się on także dla naszych celów. Wobec czego TRZEBA zalogować się jako forum@bassety.net Jeśli automatycznie system Was zaloguje jako anonim to w otwartym oknie należy kliknąć prawym klawiszem myszy i z menu wybrać opcję "zaloguj jako" co spowoduje otwarcie okna logowania jak poniżej.

Zauważcie że kwadraciki na dole są puste.
Dalej procedura logowania jest już chyba prosta - wystarczy uzupełnić wpisy jak na fotce wpisując hasło "bassety" (bez cudzysłowia) i powinno zadziałać. Jeśli od pierwszego razu nie zaskoczy to proszę spróbować ponownie od momentu kliknięcia prawym klawiszem myszy. Czasem skutkuje drugie podejście :D
Jeżeli uda się Wam zalogować i widzicie foldery i pliki zdjęć to jest OK i przy następnej próbie proponuję zaznaczyć w oknie logowania kwadracik o zapamiętaniu hasła - wtedy każde wpisanie tego adresu spowoduje automatyczne zalogowanie na serwer. U mnie to działa ZA KAŻDYM RAZEM !
A jak już będziecie na serwerze i będziecie chcieli korzystać z zamieszczania na nim fotek ( co polecam ) to zacznijcie od założenia własnego katalogu z nazwą taką jak nick na forum ( kto ma dwu i więcej wyrazowy nick niech skróci do jednego wyrazu ) pisane z małej litery. Te wszystkie zabiegi mają na celu ułatwienie nam życia i zachowanie porządku. Potem to już będzie wszystko banalnie proste. W przeglądarce wpisujesz adres, następuje automatyczne zalogowanie i widzisz katalog ze swoim nickiem. Nie musisz go nawet otwierać tylko klikając na nim prawym przyciskiem myszy z pojawiającego się menu wybierasz "wklej" i z głowy. Oczywiście wcześniej musisz na własnym komputerze i wybranym zdjęciu zrobić opcję "kopiuj" żeby było co wkleić - no ale nie przesadzajmy z dokładnością tłumaczenia takich szczegółów :D :D:D
No i najważniejsze na koniec - linia do wstawienia do postu będzie wyglądała tak:
Kod:
[img]http://bassety.net/images/forum/nazwa_twojego_katalogu/nazwa_fotki.jpg[/img]

Najlepiej sobie gdzieś zapisać w notatniku taki wzór i tylko kopiować do postów zmieniając tytuł obrazka :D - prościej się tego nie da zrobić.
Życzę miłej zabawy ambitnym i tym którzy lubią jak im wszystko działa ;)
Pozdrawiam
Krzysiek
P.S.
Niektórzy użytkownicy mają już swoje katalogi założone - więc niech nie robią nowych tylko wklejają swoje fotki do nich. Dla własnego dobra proponuję Wam zachowanie jakiejś zasady w nazywaniu fotek. bo za rok możecie nie znaleźć tego co trzeba jak będzie za dużo różnych nie związanych ze sobą nazw.
Ale się napisałem.....
K.

Wlodzimierz W
[Usunięty]

Wysłany: Nie 06 Lis, 2005 11:18   

Chciałbym się wszystkim pochwalić. :D
Zgodnie z Krzysia instrukcją udało mi się zalogować na serwer.
Założyłem swój folder i już wstawiałem sam fotki do posta :D :D
Nie rozumiem co prawda dlaczego wcześniej mimo wielu prób tym samym sposobem nie mogłem się zalogować ale .......najważniejsze że teraz mi się udało :D :D
Pzdrawiam Wszystkich Włodek

Krzysiu dzięki.

Hubertus 

Wysłany: Nie 06 Lis, 2005 19:41   

Wlodzimierz W napisał/a:
Nie rozumiem co prawda dlaczego wcześniej mimo wielu prób tym samym sposobem nie mogłem się zalogować ale...

heh.. ja też nie wiem co się zmieniło .... teraz nagle mogę bezproblemowo się logowac na serwer Krzyśka, a do tej pory to się nie udawało.
Zazwyczaj brakowało mi cierpliwości i nerwów na tego analizowanie :P

Krzysiek 
Admin

Wysłany: Nie 06 Lis, 2005 22:43   

Hubertus napisał/a:
... brakowało mi cierpliwości i nerwów na tego analizowanie...

Wygląda na to że tak :D
Z ręką na sercu....jak to się mówi - nie zmieniłem nic w ustawieniach - u mnie działało cały czas, więc nie dziwię się że i u Was zaskoczyło.
Tak czy inaczej cieszę się że działa, bo należę do tych ludzi dla których nie ważne czy z czegoś będę korzystał - ważne żeby to coś było cały czas sprawne :)
Krzysiek.

Wlodzimierz W
[Usunięty]

Wysłany: Nie 06 Lis, 2005 23:12   

Krzysiu napisał/a:
nie wim czy coś zrobiłeś czy nie, ale u mnie zaczęło chodzić.
Z ręką na sercu też mówie, że ja w swoich ustawieniach też nie grzebałem.

Najważniejsze,że teraz mogę się logować bez problemu.
Jeszcze raz DZIĘKI. :thx :thx
Pozdrawiam Włodek :D :D

Dariusz

Wysłany: Pon 07 Lis, 2005 22:30   

Dzięki "instrukcji obsługi" od Bogusi-udało mi się wkleić zdjęcie!!!!!
Pozdrawiam

bassety ponad wszystko od wielu lat!!!!!!!

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach