Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Podaj łapę
Autor Wiadomość
Marta 

Wysłany: Wto 13 Wrz, 2005 22:37   Podaj łapę

Czy wasze pieski podają łapę jak sie je poprosi?
Nasz Leon to leń śmierdzacy. Zachowuje sie jakby nie rozumial tego co do niego sie mowi...raczej nie chcial zrozumiec... :lol:

Kaja nasza ukochana bassetka, ktora niestety jest juz w Krainie Wiecznych Lowow byla zupelnie inna od tego lobuza. Podawala lapke...jak mowilismy podaj prawa podawala prawa , a jak mowila sie podaj lewa to dawala lewa. Mowilismy jej daj glos i dawala, a jak sie powiedzialo daj dwa razy glos (albo wystarczylo powiedziec DWA) to szczekala dwa razy. A Leon...nie poda lapy, nie zaszczeka...nic mu sie nie chce. Tak jakby mial nas gdzies. Zdarzylo sie pare razy , ze zaskoczyl i od niechcenia z wielkim ociaganiem podal ta lape (tak jakby wazyla 100 kg), ale na drugi dzien juz zapominal i na tym sie konczyla nauka.
A jak to jest z waszymi pieskami?

Hubertus 

Wysłany: Sro 14 Wrz, 2005 06:36   

Fredek zna cały "repertuar" ;) siada, podaje lewą i prawą łapkę i daje głos... Jeśli jednak nie mam żadnej "łapówki" w ręku, to spogląda na mnie jak na głupka - siedzi i się patrzy jakby nie wiedział o co mi chodzi :)

Jedyne polecenie, do ktorego nie potrzebne sa zadne lapowki to "stoj". Kiedy biega bez smyczy i chce go przypiac wolam ostro "stoj" (czasami musze warknac na niego tak ze dwa razy ;) - ale to w koncu basset ma najdluzsza na swiecie droge sluchowa ;) ) - i on grzecznie stoi i czeka.

Miła od Gucia 
Admin merytoryczny

Pomogła: 11 razy
Wysłany: Sro 14 Wrz, 2005 07:26   

Choć raz możemy się czymś pochwalić. Gustaw podaje łapę, raz jedną raz drugą. Uczyłam go tego z ciasteczkami. I teraz jak widzi ciasteczko, nie trzeba nic mówić, siada i wyciąga łapę, śmiesznie to wygląda.

Marta 

Wysłany: Sro 14 Wrz, 2005 07:27   

ach te łapówki....nasz musi dostac łapówkę, żeby pozwolić sie wykapac i jak musi opuscic pokuj, w ktorym nie moze siedziec. Najlepiej to za wszystko bralby lapowki...niedlugo nawet za to ze z nami jest :lol:

Zaraz sie okaze , ze wszystkie bassety podaja lape tylko moj taki...osiol?

Jaga
[Usunięty]

Wysłany: Sro 14 Wrz, 2005 08:02   

Marta napisał/a:
Najlepiej to za wszystko bralby lapowki...niedlugo nawet za to ze z nami jest :lol:

Czyli wszystko prawidłowo - on ma Was a nie Wy jego :lol:
I nie przejmuj się - nasze tylko czasami po długich prośbach podają łapy, ale nie są systematycznie ćwiczeni pod tym względem więc maja prawo zapomnieć :lol: .

Marta 

Wysłany: Sro 14 Wrz, 2005 08:09   

No tak...pamiec maja baardzo krotka. Albo raczej udaja, ze pamiec maja krotka :lol: . To cwane bestie :lol:

Krzysiek 
Admin

Wysłany: Sro 14 Wrz, 2005 19:00   

Bassety to bardzo inteligentne psy. Nie macie racji że robią to dla łapówki - one po prostu wiedzą że jeśli nie ma potrzeby to łapy się nie podaje, ani nie szczeka na zawołanie - bo i po co? Jedyny problem w tym, że według nich to potrzeby te występują tylko wtedy jak jest szansa dostania czegoś dobrego :D :D:D ( czyli łapówka )
Lady jak chce coś z barku to potrafi naraz zrobić wszystkie znane sobie sztuczki bez proszenie jej o to, Oskar jest bardziej powściągliwy w tym temacie i nawet za łapówkę nic nie daje - co najwyżej głośno domaga się "DAJ, DAJ, DAJ, DAJ" ( wersja tłumaczona na ludzki) czyli po psiemu HAU, HAU, HAU, HAU....;)
Pozdrawiam
Krzysiek.

Dariusz

Wysłany: Sro 14 Wrz, 2005 19:08   

U nas w domu jest podobnie z "tygrysami"jak u Krzysztofa.
Gloria faktycznie potrafi podawać łapkę i to bez zachęty.Festival ma to w nosie(on siada na "tyłku"opiera się łapami o nogi lub ławę i swoim wzrokiem i minką prosi o......) :lol: :lol: :lol:

bassety ponad wszystko od wielu lat!!!!!!!

Dorota

Wysłany: Sro 14 Wrz, 2005 20:50   

Fajnie macie! Nasz Hokuś nalezy w takim razie do osłów:) Nawet łapówki nie zachecają go do podawania łapy czy dawania głosu (zreszta sam z siebie strasznie duzo szczeka bez proszenia). Probowałam go uczyc dawac łape ale nic z tego, jedynie nauczył sie na zawołanie siadac, czasami lezeć, a najbardziej opanował komendę "wyjdz" i "choć masz". Tą ostatnią najbardziej lubi :) Hector za to spiewa na zawołanie:) wystarczy zrobic Auuuuu a Hector wyje pieknym bassecim głosem:) Mnie sie to strasznie podoba gorzej sąsiada:)
Mojej mamy sznaucerka za to jest artystka jezeli chodzi o sztuczki. Pare lat temu nauczyłam ja wszystkiego co pies moze wykonac, oczywiscie wszystko za łapówki, nawet szczekałam zeby jej pokazac jak to sie robi:)

Tadeusz i Ola
[Usunięty]

Wysłany: Czw 15 Wrz, 2005 16:14   

Pasquala umie podawać łapę prawą lub lewą ,prosi pięknie łapką ale na próbę nauki dawania głosu patrzy na mnie jak na marsjanina :shock:

Buba 

Wysłany: Pią 16 Wrz, 2005 15:51   

Gustaw podaje obie łapy - uczyłam go tego 4 dni tylko :thx

Ewa z Matyldą i Bobem 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pią 16 Wrz, 2005 17:19   

Moje dzieci nauczyły Matyldę podawać łapę, i jedną i drugą. Przydaje się to na spacerach. Jak się Mania zaplącze w smycz to wystarczy powiedzieć "Łapa" i już podnosi ładnie. A Pańcia się nie musi schylać do pieska :D

A ja uczę ją konkretów. Zaczęłam od przywoływania - wychodzi nam perfekcyjnie 100 na 100 - pod warunkiem, że w pobliżu nie ma żadnego innego psa lub dziecka. Wtedy moje psisko głuchnie i cała nauka bierze w łeb. :(
W "mieście" Matylda sama wpadła na pomysł, że słupki, latarnie, drzewa i inne przeszkody omija po tej samej stronie co ja. I nawet jak jesteśmy w lesie - zawsze idzie bez smyczy, blisko mnie i dokładnie po tej samej stronie. Mimo, iż wtedy już nie musi.
Przez przypadek wyszła nam też komenda "Wróć". Tylko za nic nie mogę powiedzieć "Mania, wróć ...", ale konkretnie i krótko "Wróć!!!" - bardzo stanowczo. Wtedy napewno zawsze zawróci z drogi, która mi się nie podoba i pójdzie za mną.

Acha, i jak była bardzo malutka i jeszcze nie za bardzo wiedziała po co się chodzi na spacery mówiłam do niej "Mania siknij!". I tak sobie zapamiętała, że do dziś działa bez zarzutu. Przydaje się to np. przed wyjazdem, gdy musimy zapakować się do autobusu, rzadziej z kimś do samochodu - sprawa szybko jest z głowy.

Cały czas jednak jesteśmy na etapie nauki.

Ewka
[Usunięty]

Wysłany: Sro 11 Sty, 2006 11:21   

Na naszych łapówkarzy to i CBA (Centralne Biuro Antykorupcyjne) nie pomoże. Wszystkie bassety to łapówkarze.
A czy któryś z Waszych bassetów stał Słupka? Tak siedał na pupie jak człowiek (przednie nogi nie dotykają ziemi) - no wygląda ja słup?

Beti

Wysłany: Sro 11 Sty, 2006 13:43   

Moja wygląda jak krzywa wieża w Pizzie.Sama siada sobie koło łózka i wyczynia takie figury.....oczywiście jak ma jakis interes jedzenie,spacer albo czekolada leży ns stoliku :wink:

Agata
[Usunięty]

Wysłany: Sro 11 Sty, 2006 14:58   

Ewka napisał/a:

A czy któryś z Waszych bassetów stał Słupka? Tak siedał na pupie jak człowiek (przednie nogi nie dotykają ziemi) - no wygląda ja słup?

Moja Agata tak robiła, fajnie to wygląda, ale moja wyobraźnia się wtedy odzywała i bałam się o jej kręgosłup i o to, że się przewróci do tyłu :?

Do Kasi od Freda -
nie komentuj 8) :lol:
Sople też strącam, bo boję się, że spadną mi na któregoś pieska :wink:
Wolę dmuchać na zimne.

Odpowiedz do tematu