Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Przerwa w działaniu forum - wyjaśnienie kodu 509
Autor Wiadomość
Krzysiek 
Admin

Wysłany: Sro 02 Cze, 2010 10:53   Przerwa w działaniu forum - wyjaśnienie kodu 509

Witam
Jak już wszyscy zauważyli 31 maja forum nie działało :(
Nie było to jednak wynikiem awarii tylko przekroczeniem limitu transferu danych. Jak być może pamiętacie w ubiegłym roku czasami zdażało się że forum działało na granicy limitu i została podjęta decyzja o wykupieniu dodatkowego transferu. Obecnie limit wynosi 15 Gbit/miesiąc co jest w sumie olbrzymia ilość danych jak na forum i podziwiam Was że jesteście w stanie ten limit też przekroczyć :mrgreen: Świadczy to niewątpliwie o olbrzymiej popularności naszego forum - dla niewtajemniczonych limit jest wykorzystywany przez wchodzenie na forum i ściąganie na ekran swojego komputera jego zawartości - każde wejście to kilka-kilkanaście kilobitów. Im więcej jest na danej stronie (temacie) fotek, avatarów, obrazków w podpisach itp. tym więcej danych jednorazowo jest ściąganych, co oznacza wykorzystywanie większej części limitu. Dlatego też jeśli sytuacja zacznie się powtarzać będzie trzeba zmniejszyć ilość obrazków - na początek np. w podpisach, bo one dużo transferu zabierają - lub dokupić kolejną porcję transferu ( ale to moim zdaniem zbędne koszty).
Administratorzy otrzymują odpowiednio wcześniej informacje o wyczerpywaniu się limitu, więc jeśli znów będzie ryzyko że braknie przed końcem miesiąca będziemy Was informować i podejmować działania w celu usprawnienia korzystania z forum. W minionym miesiącu liczyłem, że nie braknie - pomyliłem się o jeden dzień :oops: dlatego Was nie uprzedziłem.
A swoją drogą może to dobrze raz w miesiącu mieć odwyk od forum :mrgreen:
Pozdrawiam
Krzysiek.
Ostatnio zmieniony przez Miła od Gucia Sob 14 Lip, 2012 20:28, w całości zmieniany 1 raz  

Asia i Basia 
Figa & Co.

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Sro 02 Cze, 2010 12:55   

Krzysiu, mam takie pytanie, czy my moglibysmy rownoczesnie do dzialalnosci forum miec druga stronke tylko na zdjecia, taki album extern, spotkalam sie z tym na innym forum, funkcjonuje super, nie zapelnia forum, mozna ladowac zdjec ile dusza zapragnie. Nie powiem, zeby mi ten jeden dzien awarii dobrze nie zrobil, odgruzowalam mieszkanie, rodzina zadowolona, ze mama wsrod zywych ;) Na przyszlosc jednak mogloby to byc jakies rozwiazanie.

Miła od Gucia 
Admin merytoryczny

Pomogła: 11 razy
Wysłany: Sro 02 Cze, 2010 19:03   

proszę Asiu Album jest

http://forum.bassety.net/album.php

zaraz pod logo

Asia i Basia 
Figa & Co.

Wysłany: Sro 02 Cze, 2010 19:06   

TAk , wiem, ale on wlasnie jest chyba na tym samym co forum podlaczony, jak to jest Krzysiu? Mi chodzi o taki calkiem zewnetrzny, osobny, ale nasz.

Krzysiek 
Admin

Wysłany: Sro 02 Cze, 2010 20:13   

Limit transferu dotyczy serwera na którym są "nasze rzeczy" w tym forum, fotki w albumie, FTP itd. Zrobienie zewnętrznego albumu w tym wypadku nic nie da bo będzie nadal wewnątrz serwera, a umieszczanie zdjęć całkiem poza nim... po to są wszelkie fotosiki, imageshacki itp. - osobiście wolę nasz FTP.
Problemem nie są fotki bo ich stosunkowo dużo się nie ładuje - jeśli w temacie jest 10 czy 20 to tyle się ściągnie i jest to wszystko - natomiast najbardziej (według mnie) obciążają obrazki w podpisach - jeśli ktoś w jednym temacie pisze np. 30 postów to te jego obrazki są 30 razy ściągane przez każdego czytającego - tak szczerze powiedziawszy niepotrzebnie - w końcu to nie są fotki z życia bassetów tylko jakiś tam "bajerek" - jak dla mnie to powinny być tylko avatary bo są malutkie ( kilka kb ), a podpisy mogą być kilkadzisiąt razy większe ( chyba do 150kb).
Ale tak jak pisałem wczoraj - zobaczymy jak będzie w tym miesiącu i będziemy się zastanawiać co robić dalej, bo forum raczej maleć nie będzie czyli trzeba się liczyć z tym że może transferu brakować w przyszłości.
Pozdrawiam
K.

Asia i Basia 
Figa & Co.

Wysłany: Sro 02 Cze, 2010 21:40   

A widzisz, ja sie az tak nie znam, no to poczekajmy.

Krzysiek 
Admin

Wysłany: Sob 19 Cze, 2010 10:14   

Witam
Ważna informacja - właśnie dostałem pierwsze ostrzeżenie o zbliżaniu się do granicy limitu - dokładnie to wykorzystaliśmy 12,5 z 15 Giga transferu, ale biorąc pod uwagę że jest dopiero 19-sty to wygląda na to że znów braknie limitu pod koniec miesiąca i forum "stanie"
Jeśli tak się stanie trzeba będzie zdecydować jakie podjąć kroki w celu uniknięcia takich sytuacji w następnych miesiącach - na chwilę obecną mam takie pomysły:
- likwidacja obrazków z podpisów - może pomóc
- czasowe ( w określonych godzinach ) wyłączanie forum - to raczej dotyczy tylko tego miesiąca żeby choć krócej ale codzinnie mieć forum :)
- dokupienie następnych 5Gb transferu - nieopłacalne
- zmiana serwera na większy, automatycznie z większym limitem (25Gb/miesiąc) - dużo plusów - więcej miejsca na forum, zdjęcia itp - koszt porównywalny z obecnym serwerem i dodatkowym limitem 2x5Gb
W przypadku ostatniej opcji musiałbym zasięgnąć informacji czy jako stały klient nie miałbym jakiejś lepszej ( tańszej opcji ) ale to dopiero wtedy gdy opcja wchodziłaby w grę.
Tak czy inaczej - matematycznie rzecz ujmując średnie zużycie limitu w tym miesiącu to prawie 0,7Gb dziennie czyli z tego co nam zostało forum pochodzi jeszcze ... ze dwa, trzy dni :mrgreen: Co Wy tu tyle robicie?!!!
Pozdrawiam
K.

madzialinka
[Usunięty]

Wysłany: Sob 19 Cze, 2010 13:19   

Ja byłabym za zamianą serwera na większy. Zwłaszcza jeśli cena jest porównywalna.

Krzysiek 
Admin

Wysłany: Sob 19 Cze, 2010 14:43   

madzialinka napisał/a:
...jeśli cena jest porównywalna.

W tej chwili mogę podać ceny oficjalne:
Mamy - pojemność serwera 2 Gb, transfer 10 Gb/miesiąc + dokupione 5 Gb/miesiąc
Koszt obecny - 40zł serwer + 60zł dodatkowy transfer (rocznie) - chcąc dokupić następne 5Gb/miesiąc da razem 160zł za 2Gb pojemności i 20Gb/miesiąc transferu
Opcja większa - pojemność serwera 5Gb, transfer 25Gb/miesiąc - cena 140zł rocznie
Myślę że warto to przemyśleć, zwłaszcza że w sierpniu kończy się roczny okres zwiększonego limitu więc i tak czekają opłaty.
Pozdrawiam
K.
P.S.
Ważne!!!
Nie ma już możliwości dokupienia dodatkowego transferu - przed chwilą sprawdzałem, wysłałem też zapytanie o zmianę serwera na większy, bo tak czy inaczej jak się skończy w sierpniu dodatkowe 5Gb to podstawowe 10Gb starczy na dwa tygodnie przy obecnym obciążeniu forum.

zojka 

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Sob 19 Cze, 2010 16:28   

Znaczy zmieniamy serwer :?: :mrgreen:
A tymczasem, co wyrzucamy zdjęcia z podpisów?

Mogę być pierwsza :grin:

-----
To o te zdjęcie w tekstach naszych postów chodzi, tak?

Krzysiek 
Admin

Wysłany: Sob 19 Cze, 2010 16:52   

zojka napisał/a:
A tymczasem, co wyrzucamy zdjęcia z podpisów?

Nie - jeśli będzie decyzja to ja wyłączę ogólnie opcję zdjęć w podpisach i z głowy.
Jeśli jednak zdecydujemy na zmianę serwera to można to będzie zrobić tak szybko, że nie braknie limitu w tym miesiącu - tak przynajmniej uważam, ale na 100% będę wiedział jak dostanę odpowiedź z firmy.
Pozdrawiam
K.

gocha
[Usunięty]

Wysłany: Sob 19 Cze, 2010 19:39   

Ja też jestem za zmianą serwera na większy, koszty niewiele wyższe, a problem zniknie :grin:
Jest nas coraz więcej, myślę, że należałoby jakoś zachęcić osoby korzystające do składki na opłatę. Na tyle ludzi to grosze wyjdą.

Miła od Gucia 
Admin merytoryczny

Pomogła: 11 razy
Wysłany: Sob 19 Cze, 2010 20:18   

Ja też jestem za zmianą serwera,
za dużo ważnych spraw w adopcji, żeby sobie pozwolić na przerwy w działaniu
zachęcę jeszcze nowych użytkowników do opłat symbolicznych po 5 zł.
Krzysiu działaj, ja się zgadzam z twoimi propozycjami.
Jak trzeba to możemy już zapłacić, pieniądze na koncie mamy.

gocha
[Usunięty]

Wysłany: Sob 19 Cze, 2010 20:23   

Oczywiście, że mamy z czego zapłacić, ale ja mam propozycję.
Wiele osób korzysta i lubi nasze forum.
Można by Bogusiu , może w dziale ogłoszeń, dać ogłoszenie, że prosimy użytkowników o wpłatę symbolicznych w sumie, 5 złotych na poczet wpłaty na działanie forum. Może nie wszyscy wiedzą, że musimy opłacać serwer, wielu ludzi nie czyta całego forum tylko wybrane działy i ci mogę o wpłatach nie wiedzieć.

Asia i Basia 
Figa & Co.

Wysłany: Sob 19 Cze, 2010 20:28   

Zmieniajmy, no i polikwidujmy te zbedne obrazki przy podpisach.

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach