Nasze Bassety Strona Główna


Poprzedni temat «» Następny temat
Suszenie mięsa na smaczki w domowych warunkach
Autor Wiadomość
Miła od Gucia 
Admin merytoryczny



Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 03 Mar 2005
Posty: 21589
Skąd: Gorzów
Wysłany: Czw 05 Mar, 2015 11:19   Suszenie mięsa na smaczki w domowych warunkach

czego się robi dla tego łakomczucha
suszymy mięsko, bez konserwantów :lol:


Maja wie, że to dla niej, nie odstępuje piekarnika, a suszyć się będzie ze trzy dni :mrgreen:




To mięsko to z jelonka, dostaliśmy od znajomego świeże mięsko
miałam jeszcze kawałki piesi z indyka, też dołożyłam.
Kratkę wyłożyłam papierem do pieczenia ciast
i do piekarnika, ustawiłam na 30 stopni z termoobiegiem, raz otwierałam lekko piekarnik, raz drzwiczki zamknięte.
i tak jak mi się przypomniało włączałam i wyłączałam, i tak przez cztery dni.
Super się ususzyło, Majka chrupie z apetytem.
_________________
694 409 059
nasze.bassety@onet.pl
 
 
 
monika22 



Dołączyła: 24 Sie 2013
Posty: 174
Skąd: katowice
Wysłany: Czw 05 Mar, 2015 12:15   

Super metoda, tym sposobem wiemy, co jedzą nasze przytulanki :brawo: :brawo:
_________________

 
 
Joy 



Dołączyła: 13 Wrz 2009
Posty: 980
Skąd: Rumia
Wysłany: Czw 05 Mar, 2015 12:44   

Moja znajoma też suszy mięso dla psów, ale trochę inaczej:
http://fastncrazy.blogspo...ze-suszone.html
Po prostu robi to naraz, przy nieco większej temperaturze.
_________________

    Rocher ♥ (weird together since 2013) & Maniek ♥ (15.07.07 - 30.12.12)
 
 
Miła od Gucia 
Admin merytoryczny



Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 03 Mar 2005
Posty: 21589
Skąd: Gorzów
Wysłany: Czw 05 Mar, 2015 22:59   

no super, nie pomyślałam, że można nabić na szaszłyki
teraz tak zrobię,
skopiuję test tutaj, myślę, że można ???

`````````````
Suszone mięso to chyba najbardziej praktyczny, naturalny i zdrowy przysmak, jaki możemy przygotować sami dla naszego psa. Moim burkom smakuje chyba nawet bardziej niż gotowe "treserki", a dodatkowym plusem jest to, że wychodzi nieco taniej niż to ze sklepów zoologicznych i przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu.

Potrzebujemy kawałek chudego mięsa, jeśli są na nim kawałki tłuszczu to trzeba je odkroić. Kroimy mięso w cienkie paski, nabijamy na patyki do szaszłyków i kładziemy na kratce od piekarnika tak, żeby swobodnie zwisało.


Piekarnik z termoobiegiem nastawiamy na ok. 75ºC i nie zamykamy do końca drzwiczek. Po ok. 5,5h mięso jest gotowe (nie powinno być zbyt gumowate ani kruche). Można je łatwo podzielić na mniejsze kawałki, dobrze ususzone długo nadaje się do przechowywania, ale zapewniam, że szybko zniknie w psich brzuchach ;) . Susz to mniej, więcej 1/3 masy świeżego mięsa, z piersi kurczaka ważącej 395g wyszło 120g suszonych przysmaków.
Autor: Natalia o 19:35
Etykiety: DIY, jak zrobić, jerky, suszone mięso dla psa, suszony kurczak
_________________
694 409 059
nasze.bassety@onet.pl
 
 
 
Maffcia 
Maffinowa


Dołączyła: 17 Gru 2014
Posty: 15
Skąd: Śląsk - Rybnik
Wysłany: Pią 06 Mar, 2015 16:09   

Suszenie mięska to bardzo fajna sprawa. Polecam również zawsze jeden taki szaszłyczek przyprawić ulubionymi przyprawami, żeby nie tylko psiak miał coś dobrego na przekąskę ;)
_________________
 
 
gkoti 
www.leniuch.com



Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 31 Sie 2006
Posty: 4793
Skąd: Malbork/Luton
Wysłany: Sro 11 Mar, 2015 12:30   

super sprawa, musze moim również zrobić :)
_________________
www.leniuch.com - to na razie stronka tylko Leniuszka
 
 
 
Michu123 

Dołączył: 21 Maj 2014
Posty: 3
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon 23 Mar, 2015 14:45   

Jakby tylko był czas :(
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
FGRP Theme created by Gilu
 
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 14