Wysłany: Sro 29 Mar, 2006 07:06 Przestroga !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nie jestem zbyt częstym gościem na tym forum ale nie mogłam Was o tej sprawie nie poinformować ku przestrodze! Wydaję mi się, że o tej hodowli juz gdzieś była mowa (hodują (?!) również bassety).
A oto cała sprawa (fragmenty postów przeklejone z forum dogomani):
"Witam to nasz pierwszy post na forum szkoda ze w takich oklicznosciach..
1,5 tygodnia temu kupilismy szczenie buldoga angielskiego bez metryki po rodowdowych rodzicach. Okazalo sie ze szczeniak ma WODOGLOWIE I NIE WIDZI!
Hodowca nie poczuwa sie do odpowiedzialnosci malo tego wciska iz wodoglowie piesek nabyl u nas mogac komus upasc i dodal pare obelg! Mamy opinie weta i bedziemy mieli opinie bieglego lekarza (wet) sadowego. Zdajemy sobie sprawe, iz hodowca mogl nie wiedziec o chorobie, ale teraz gdy wiadomo iz to wada wrodzona powinien przyjac odpowiedzialnosc za to, tym bardziej iz nie byla to pseudo hodowla lecz zgloszona w ZKWP robiaca dobre wrazenie (czysto, milo, schludnie..).
Czy ktos byl w podobnej sytuacji i jak to sie zakonczylo?"
HODOWLA "GUERNICA"
JULIAN I WIOLETTA SZAŁKIEWICZ
UL. PIASTOWSKA 2/40, PIOTRKOW KUJAWSKI
Tel. 054/265-48-19
kom. 0-608-140-655email: kamil5513@wp.pl
podalismy nr telefonu aby nieswiadome osoby trafiajac na ogloszenie mogly rozpoznac ze to TA hodowla
Wybor nalezy do Was!
"...poszperalismy i znalezlismy wiecej ogloszen od tych makabrycznych "hodowcow" - maja oni wiele innych modnych ras ktore rowniez rozmnazaja na lewo.. a co gorsza chore zwierzeta z ich hodowli i podejscie to nie nowosc. http://www.sharpei-world.pl/viewtopic.php?t=7 "
"Dodatkowo ostatnio na serwisach aukcyjnych pojawiły się oferty sprzedaży szczeniąt z metrykami i bez z tej hodowli:
Otóż zajmuje się ta hodowla (pod szyldem Polskiego Związku Kynologicznego) masową produkcją szczeniąt bez metryk. Aby nie być gołosłownym.Tutaj znajdują się informacje na temat tej działalności:
Piszę tego maila do Państwa, gdyż podobno odział we Włocławku był już informowany o tej sytuacji i nie podjął działania."
"...co do ogłoszeń z tej hodowli to wystarczy wpisać w wyszukiwarce ich numer telefonu i od razu widać skalę ich "działalności", a co do ich bezczelności w tym co robią to najlepiej widać na adverts http://www.ogloszenia.adverts.pl/index.php?ak=so (i wpisac ich tel) gdzie podpisują sie pod tym pełnymi danymi (brak tylko odręcznego podpisu..)"
Przepraszam, że post jest tak długi ale mam nadzieję, że mi wybaczycie dla DOBRA SPRAWY !
Nasza Cercia pochodzi właśnie z tej hodowli.
Kiedy ją kupowaliśmy (z drugiej ręki) - poprzednia właścicielka pokazała nam zdjęcie z hodowli - faktycznie było tam kilka ras (również shar-pei).
Pomijając wszystko - link do tej hodowli znajduje się na stronie klubu basseta.
O jakości hodowli się nie wypowiem, bo nic na ten temat nie wiem.
Agata [Usunięty]
Wysłany: Sro 29 Mar, 2006 14:28
Kasiu, jak dobrze, że to umieściłaś na forum.
Ja przesłałam ten tekst do Włocławka, bo tam chyba macierzysty oddział tego idioty jest ?
Przesłałam też do Klubu Basseta z prośbą o wykasowanie linku do jego strony :!:
Agata, usuniecie linku to mało !!!! On powinień wylecieć z klubu i związku kynologicznego na "zbity p......."
Agata [Usunięty]
Wysłany: Sro 29 Mar, 2006 15:41
No tak, ale aby go usunąć z Klubu, to musiałby najpierw zostać usunięty ze Zw. Kyn. , musiała by toczyć się jakaś sprawa w Zw.Kyn. przeciwko niemu, musiał by być zawieszony, lub wykluczony ze Związku i wtedy dopiero leci z Klubu.
Takie są przepisy i Klub nic nie może zrobić. Może jedynie członek Klubu zgłosić takie coś o wykluczenie, lub zawieszenie go w Zw.Kyn. i jeśli tylko Związek by to zrobił, to Klub ma drogę otwartą, a tak...
Szczególnie, że pan Szłkiewicz płaci regularnie składki w Związku i składki w Klubie.
Ale można go dupnąć z innej strony, właśnie takimi postami tu i tam. Niech pójdzie opinia odpowiednia. Dłuższa droga, ale również skuteczna.
Zwróć Kasia uwagę na takie coś, dam tu przykład fryzjera.
Jak pójdziesz do fryzjera i Cię po prostu opitoli, wychapie Ci włosy, to od razu widać, wtedy w złości wszystkim opowiesz jak to on Ci narobił, obdzwonisz znajomych itd. Ale jak ładnie Cię ostrzyże, to przecież nie dzwonisz po koleżankach mówiąc jak ładnie dziś wyglądasz.
A nawet, jeśli się pochwalisz to i tak nikt tego nie zapamięta, ale będzie pamiętał to złe, bo będzie się bał swoją głowę podstawić niewyuczonemu partaczowi, zapamięta gdzie i u kogo, by tam w żadnym przypadku nie trafić.
Nad dobrą opinią trzeba się napracować, ale bardzo łatwo ją stracić. Jedno drobne potknięcie i wiele lat ciężkiej dobrej pracy stracone. Zła opinia to sekunda, dlatego tak bardzo trzeba ważyć słowa, bo komuś faktycznie można nieświadomie zrobić krzywdę.
Ale nie w tym przypadku.
Zobaczymy czy Związek mi i co odpisze.
No to trzeba wciągnąć go na czarną listę i w miare możliwości przestrzegać innych, może się "ludziska" zastanowią zanim kupią tam psiaka .
Tyle chyba można zrobić ?
Prawo mam nadzieję tego nie zabrania !?
Agata [Usunięty]
Wysłany: Sro 29 Mar, 2006 16:16
Kaśka napisał/a:
Prawo mam nadzieję tego nie zabrania !?
No tego to nam nikt nie może zabronić.
Fajnie by było gdyby jeszcze kilka osób, których psiaki źle skończyły, odezwały się, opisały swoje niemiłe przypadki.
Można by było wtedy to wszystko zebrać i wysłać jeszcze raz oficjalnie do Zw.Kyn.
Trzeba by było porozsyłać to na inne forum, może wtedy ktoś się jeszcze odezwie.
kamil5513 [Usunięty]
Wysłany: Sob 01 Lip, 2006 16:16
W związku z atakiem i obrzydliwymi oskarżeniami skierowanymi w moją osobe,między innymi na forum-w dniu 06.06.06 miała miejsce niezapowiedziana kontrola Zarządu Związku Kynologicznego Oddziału Włocławskiego w mojej hodowli
Żaden z absurdalnych zarzutów nie znalazł potwierdzenia.Dla zainteresowanych by uniknąć posądzenia o kumoterstwo oświadczam, iż od roku 1985 byłem i jestem nieudzielającym się, szeregowym członkiem ZKwP
Wiele lat pracy i ogromnych nakładów finansowych kosztowało mnie stworzenie warunków jakich wielu hodowców może mi pozazdrościć tzn. przestronne, estetyczne budynki, węwnatzr kojec z budką dla każdego psa z wybiegiem, kilka wspólnych wybiegów i plac zabaw z basenikiem dla maluchów.W niedalekiej przyszłości łazienka i porodówka z prawdziwego zdarzenia.Poza tym ładne otoczenie, dużo milości mojej i całej rodzinny.
W hodowli przedstawiciele wszystkich ras mają, lub są w trakcie zdobywania championatów.
Wielokrotnie sędziowie podkreślali, że suczki są pięknie prezentowane i posiadają doskonałą psychikę. Nie jest to z pewnością dzieło przypadku.Pieski które znalazły nabywców zainteresowanych wystawianiem, zawsze otrzymywaływysokie noty .Wiele szczeniąt znalazło swój dom na Litwie, Ukrainie, Danii, Czechach i Słowacji. (Kupowali u nas również suczkę jako przyszły materiał hodowlany ze znanej hodowlii Uvalski Bobr z czego jesteśmy najbardziej dumni.
DAMA Guernica będzie wystawiana w całej Europie,a pierwsze sukcesy ma już za sobą).
Na potwierdzenie tego stanu są stosowne dokumenty, protokół pokontrolny, a nawet zdjęcia.
Zastanawia mnie również, dlaczego posiadania kilku np:bassetówi ich cykliczne rozmnażanie jest dobre, ale posiadanie kilku psów różnych ras jest napiętnowane i postrzegane jako fabryka.Trąci to trochę ,, prawem Kalego".
Julian Szałkiewicz
GUERNICA
Piotrków Kujawski
PS
Ja zawsze podpisuję się imieniem i nazwiskiem,ponieważ nie mam nic do ukrycia,natomiast nikogo do tego nie upoważniłem,a jest to złamanie Ustawy o Ochronie Danych Osobowych i podlega karze.
Hubertus Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Mar 2005 Posty: 1066 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob 01 Lip, 2006 16:50
No to teraz szanowne Panie proszę o odpowiedź na powyższego posta....
z resztą może nie warto... dojdzie jak zwykle do obrzucania błotem, które do niczego nie prowadzi.
antek [Usunięty]
Wysłany: Sob 01 Lip, 2006 19:40
Winni sie zawsze tlumacza....
To ze miala miejsce kontrola ze Zwiazku Kynologicznego to o niczym nie swiadczy....zawsze znajdzie sie ktos kto da znac o wczesniejszej kontroli...
Jesli dobrze pamietam to chyba podobny temat dotyczacy tej hodowli byl poruszany w pazdzierniku .Tak jak napisala Evika ..w kazdej plotce jest ziarenko prawdy .
Szanowne Panie nie odpowiadajcie na posta pana J.Sz......bo doskonale wiemy jak jest...a najlepiej wie osoba ktora zaczela ten temat
Hubertus Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Mar 2005 Posty: 1066 Skąd: Warszawa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum