Problemy skórne u bassetów |
Autor |
Wiadomość |
Gosia [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 16 Mar, 2005 23:12 Problemy skórne u bassetów
|
|
|
Kochani podzielcie się informacjami na temat leczenia i łagodzenia skutków alergii u psa.Na starym forum było bardzo dużo postów na temat karm dla alergików,leków i maści łagodzących podrażnienia.Bassety mają często problemy ze skórą-co wtedy?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Daniel [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 17 Mar, 2005 20:40
|
|
|
Oj, w moim ( Fiony) przypadku to prawdziwe utrapienie.Pierwsze objawy to zaczerwieniona skóra, smrodek, nadmiar wydzieliny w uszach i coś brązowego w przestrzeniach międzypalcowych.Najważniejsze to udać się do dobrego lekarza :!: , a nie leczyć pieska na własną ręke, bo to do niczego nie prowadzi.Fiona musiała przejść na karmę dla alergików Royal Canin Sensivity Control ( nie wiem,czy dobrze napisałam bo nie mam opakowania, jutro sprawdze ), proszki odczulające clemastinum, cała seria antybiotyków, kwasy nienasycone i niestety sterydy ( w małych ilościach i niedługo z nich zejdziemy) i.... jest efekt.Nie ma ani kawałka czerwonej skórki.Lekarze mówią ze alergia jest bardzo często spotykana u psów, a mojego baleronika dopadła jak miała 5 - 6 miesięcy, czyli bardzo wcześnie. Nie zwlekaj tylko marsz do lekarza. |
|
|
|
 |
Gosia [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 17 Mar, 2005 23:56 Problemy skórne u bassetów
|
|
|
Drogi Danielu ja akurat na dzień dzisiejszy nie mam problemu ze skórą mojego psa.
Miałam problem i najgorsze było to że wet nie mógł mi skutecznie pomóc.
Na szczęście udało się znaleźć kompetentnego weta i jest super.
Poza tym mam we krwi szukanie nowości i innowacji-nawet jeżeli lekarz nie wie (czasami) to ja powinnam bo jestem odpowiedzialna za moje psiury I każdy powinien duuuuuużo czytać
Dlatego bardzo interesuje mnie jak radzą sobie basset-szaleńcy i ich weterynarze z problemami alergicznymi baleronów
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
GREG [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 18 Mar, 2005 09:03 alergia
|
|
|
witam
nasz Borko miał problemy skórne ale nasz wet.trafił w dziesiątkę-przyczyną były przyprawy w wędlinach.Skączyło się dokarmianie przy stole i po problemach.
pozdrawiam greg. |
|
|
|
 |
Dorota

|
Wysłany: Pią 18 Mar, 2005 10:49
|
|
|
Moj Hektorek z tego co wiem mial pewne problemy ze skora, byl nawet leczony. Nie wiem czy ma dalej jakies chorobowe zmiany bo sie po prosty na tym nie znam. Wyglad to jak by na lopatkach mial przetarta siersc i w tych miejscach ma biała skorke. Na moj gust wyglada to na wyleczone ale jak bede u wet to sie zapytam o to. Jezeli ktorys z bassecikow cierpial na cos podobnego prosilabym o info. Pozdrawiam |
_________________ Hectorek złodziej ciasta drozdzowego i naleśników |
|
|
|
 |
Daniel [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 18 Mar, 2005 18:30
|
|
|
oj napisałam nie do tego działu... |
|
|
|
 |
Grzegorz [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 23 Mar, 2005 20:48 Alergia
|
|
|
Jesli mogę coś zauważyć, to n99 alergi skórnych ma początek w problemach żywieniowych. Moja propozycja jest taka, jeśli wasze bassety mają takie problemy , zmieńcie zawartość michy na karmy typu lamb & rice , czyli jagnięce z ryżem, to występuje u Eukanuby i Bento Kronen. Cała reszta , która produkuje karmy z takim napisem , wypuszcza na rynek namiastki tego typu pożywienia. Po skarmieniu minimum dwóch woró po 15 kig zobaczycie różnice. ZRoyal Canin Sensivity Control jest karmą - dietą weterynaryjną która służy do leczenia alergii pokarmowej o objawach pokarmowych a nie skórnych , dlatego zdziwiony jestem takim rozwiązaniem przy w/w objawach. Spróbuj jagnięciny , będzie podobny efekt a na pewno spokojniej dla portfela. |
|
|
|
 |
Buba

|
Wysłany: Pon 28 Mar, 2005 11:09
|
|
|
A mój Gustaw dostał łupieżu :shock:
Podejrzewam niestety, że to wina zmiany karmy. Normalnie jemy Royal canin Maxi Junior, ale dla spróbowania przeszliśmy na inną. Jak zjedliśmy 10 kg to się pojawił łupież. Teraz znów jemy Royal`a i mam nadzieję, że wszystko wróci do normy. Może też dołożyło się do tego linienie i ogrzewanie w domu...nie mam pojęcia. Zobaczę co będzie za jakieś dwa tygdonie. |
|
|
|
 |
czarek [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 28 Mar, 2005 14:09
|
|
|
HEHE No tego ta ja sie nie spodziewałem zeby pies miał łupież pierwszy raz słysze ciekawe czy sie go pozbedzie :wink: |
|
|
|
 |
|