Przesunięty przez: Asia i Basia Pią 24 Wrz, 2010 14:02 |
GENIUSZ witajcie długouchy/został przekazany innej rodzinie |
Autor |
Wiadomość |
Geniusz
|
Wysłany: Pią 13 Lis, 2009 14:08 GENIUSZ witajcie długouchy/został przekazany innej rodzinie
|
|
|
Witam wszystkich w imieniu mojego pierwszego basseta, który nie bez kozery dostał imię Geniusz :lol:
Przez dwa tygodnie siedziałam na tym forum i muszę przyznać, że jestem wdzięczna za Wasze wskazówki z życia wzięte.
Geniusz skończył dwa miesiące ale jego młody wiek wcale nie jest odzwierciedleniem tego co mam w głowie.
Dał nam się od początku poznać jako milusi i spokojny piesek do czasu, aż poczuł się bezpiecznie. Od trzech dni pokazuje co mu się podoba, a co nie poprzez gryzienie, warczenie i próby zdominowania domowników.
Trzymałam się do tej pory Waszych rad i coś tam działa.... jednak wczoraj tak złapał weterynarza za rękę, że krew się polała. A to wszystko za to, że wet przeszkodził mu w jedzeniu obcinaniem pazurków. Skończyło się to dla Geniusza wylądowaniem na grzbiecie w uścisku weta.
Diagnoza następująca : szczeniak a w głowie dorosły (stary maleńki), dominant (ale przylepa), inteligentny i rozumny (i cholernie wykorzystujący).
Od wczoraj pokazujemy mu gdzie jest jego miejsce, bo trzeba tak od szczeniaka. Ale serducho się kraje, jak tak piszczy.... no ale konsekwencja.
Tylko nasza persica (Zuzia) nie daje za wygraną i Geniusz już kilka razy oberwał po pysku.
A tak na marginesie :
1. Geniusz całą noc przesypia na swoim legowisku w kuchni. O 21:00 gaszę mu światło, zamykam drzwi i idziemy spać. Nie ma żadnych lamentów ze strony Geniusza.
2. Jak chce kupkę to zaczyna piszczeć i biegnie do drzwi. Nie może jeszcze wychodzić, więc niespodziankę pozostawia nam pod drzwiami.
3. Trzy pełne miski dziennie i nie mam powodów aby go dokarmiać.
4. Łakocie są w zasięgu ręki, ale Geniusz czeka jedynie na pochwałę i dalszy ciąg zabawy.
5. Nie lubi obroży, ale lubi chodzić na smyczy.
6. Meble są w całości.
I waży już 5 kilo!
Mam jeden dylemat : czy wg jego psychiki mam postępować z Geniuszem jak z dorosłym psiakiem, czy jednak wg wieku go traktować?
Wszystkie moje do tej pory zwierzęta traktowałam jak przytulanki i to się sprawdzało. Jednak do tej pory miałam tylko płeć piękną....
Pozdrawiam
Ola |
_________________ Kapcio-odkurzaczo-lejek
 |
Ostatnio zmieniony przez Asia i Basia Sro 22 Lut, 2012 12:52, w całości zmieniany 5 razy |
|
|
|
 |
besta

Pomogła: 2 razy Dołączyła: 29 Cze 2008 Posty: 3051 Skąd: 3City
|
Wysłany: Pią 13 Lis, 2009 14:31
|
|
|
Witamy! :grin:
Pięknie opisałaś Wasze życie z Geniuszem.Myślę ,że forumowicze podpowiedzą Ci jak postępować z małym tyranem :wink: a juz napewno dobrych rad może udzielić Ci Grzegorz.Ja niestety(albo stety :razz: )mam grzeczne,niedominujące psice więc pomoc ze mnie żadna :~ . |
_________________ ...na zawsze stajesz się odpowiedzialny za to,co oswoiłeś.... |
|
|
|
 |
Mirka [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 13 Lis, 2009 15:20
|
|
|
witamy Geniusza i jego Pańcię :lol: |
|
|
|
 |
Geniusz
|
Wysłany: Pią 13 Lis, 2009 15:42
|
|
|
Geniusz nabrał do mnie respektu, ale i ja nabrałam respektu do niego. Wiem, że nie powinnam okazywać tego, że się go boję....
Szczeniak a patrzy tak mądrze jakby po człowiekowemu...
Dzisiaj dostał ucho wędzone.... hmmm... a można mu podsuwać takie smakołyki psie? |
 |
|
|
|
 |
maria@

|
Wysłany: Pią 13 Lis, 2009 17:31
|
|
|
Witamy!!! |
|
|
|
 |
madzialinka [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 13 Lis, 2009 18:43
|
|
|
Witamy!!! Ja uważam, że nie należy uczłowieczać psa, tylko od szczeniaka traktować go po psiemu, konsekwentnie i nie pozwalać na zbyt wiele. W przyszłości to zaprocentuje.
Trzymam za was kciuki. |
|
|
|
 |
Miła od Gucia
Admin merytoryczny

Pomogła: 11 razy Dołączyła: 03 Mar 2005 Posty: 21611 Skąd: Gorzów
|
Wysłany: Pią 13 Lis, 2009 18:47
|
|
|
Witamy Cię Olu i ściski dla Twego Geniusza.
Życzę wytrwałości,
a czy na uszko wędzone nie za wcześnie ?
Ja w sprawie wychowania się nie wypowiadam, wszyscy wiedzą dlaczego :lol: :lol: :lol:
bo Gucio jest "rozpuszczony".
Tobie życzę wytrwałości. |
_________________ 694 409 059
nasze.bassety@onet.pl |
|
|
|
 |
Geniusz
|
Wysłany: Pią 13 Lis, 2009 19:14
|
|
|
Miła od Gucia napisał/a: | Witamy Cię Olu i ściski dla Twego Geniusza.
Życzę wytrwałości,
a czy na uszko wędzone nie za wcześnie ?
Ja w sprawie wychowania się nie wypowiadam, wszyscy wiedzą dlaczego :lol: :lol: :lol:
bo Gucio jest "rozpuszczony".
Tobie życzę wytrwałości. |
Ma kostke i podgryza uszko sobie... właściwie to on wcina wszystko co się tylko da zjeść.
A raczej memła...
A co do uczłowieczania to nie zamierzam aż tak się daleko posunąć... tylko on ma taki mądry wzrok.... i przebiegły.
Aha... no i chyba zaczął coś kumać z tym podporządkowaniem się, bo jak go łapię za kark to jest od razu spokój.
Nie wiem tylko co będzie jutro
Jedziemy do mojej mamy, która ma bokserkę (7 lat). Co i jak mam robić żeby pieski się zaakceptowały?
Boję się, że Geniusz genialnie podejdzie Sabinę.... |
 |
|
|
|
 |
Mirka [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 13 Lis, 2009 19:31
|
|
|
Ola daj trochę fotek
małego Geniusza
wszyscy chętnie pooglądają :shock: |
|
|
|
 |
Geniusz
|
Wysłany: Pią 13 Lis, 2009 19:44
|
|
|
Pomocy!!!
Nie wiemy jak dodać zdjęcie.... kiedy klikamy na załącz plik i wybieramy te zdj w katalogu
nastepnie dodaj to wtedy stronka sie restartuje i nic sie nie pokazuje |
 |
|
|
|
 |
Joy

|
Wysłany: Pią 13 Lis, 2009 19:53
|
|
|
www.tinypic.com
przeglądaj - wyślij teraz i drugi link :wink: |
|
|
 |
Geniusz
|
Wysłany: Pią 13 Lis, 2009 20:09
|
|
|
Joy napisał/a: | www.tinypic.com
przeglądaj - wyślij teraz i drugi link :wink: |
To też nam nie działa... Wyskakuje że ten link określa jeden lub więcej plików i dalej nic sie nie dzieje |
 |
|
|
|
 |
Miła od Gucia
Admin merytoryczny

Pomogła: 11 razy Dołączyła: 03 Mar 2005 Posty: 21611 Skąd: Gorzów
|
|
|