Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Pochodzenie Luny / zbyt częste krycia - (oddzielone)
Autor Wiadomość
łagodna
[Usunięty]

Wysłany: Pią 27 Maj, 2005 12:15   

Pozwolę się z Tobą Grzegorzu nie zgodzić, w temacie krycia że tylko 2-3 razy w życiu. Zaraz zapewnie powiesz,że to co ja robiłam było be....
Moje dwie suczki rodziły po 5 razy, tak jak mówi regulamin zw.kynologicznego raz w roku . Porody bez problemów,szczenięta doskonale odchowane .Obecnie obie Panie są na zasłużonej emeryturze,są zdrowe,wesołe ,uroda juz nie ta bo wiek 12 lat .Moje zdanie jest takie albo się kryje suczkę regularnie co 1-1.5 roku,albo wcale. Częściej choruja suki które były pokryte 1-2 razy niż te które rodziły regularnie (to akurat przytrafiło sie również u mojej pierwszej suki którą pokryłam2 razy)Z Twojego postu Grzegorzu wnioskuję ,że wszyscy hodowcy którzy kryją suki więcej niż 2-3 razy są żli,a przecież jest kilka hodowli w naszym kraju które działają od kilkunastu nawet kilkudziesieciu lat ,zajmują się bassetami profesjonalnie ,krycia nie są przypadkowe. Czy jest w tym coś złego ?

Grzegorz
[Usunięty]

Wysłany: Sob 28 Maj, 2005 07:21   Pochodzenie

Aj, broń mnie Panie Boże bym coś takiego twierdził. Napisałem tylko jak ja robię i jakie mam stanowisko. Jeżeli tylko suka dobrze znosi ciążę , poród , odkarmienie maluchów to nic nie stoi na przeszkodzie by kryć częściej , a jeśli daje jeszcze dobre mioty , no , no,
Jednakże , zgadzam się z teorią, ba twierdzeniem , iż eksploatacja ( brzydko brzmi !) suki winna być przeprowadzona z głową. Znam suki ( większość - trudno ) , które były kryte raz do roku, i obecnie wyglądają tragicznie, znam kilka które miały dwa , góra trzy mioty i wyglądają pięknie ,jedna moja suka miała tylko jeden miot i zaliczyła ropomacicze , no ale to był w dużym stpniu błąd weta. Tak więc reguły nie ma.
Moja koncepcja rozrodu wynika z moich , naszych doświadczeń hodowlanych , być może rzutuje na to również to , że za bardzo przez ostatnie lata nie było czym kryć w Polsce,czy to ze względu na wady psa i suki które w miocie miały ogromne prawdopodobieństwo zwielokrotnienia się , lub ze względu na koligacje genetyczne. Z drugiej strony przyznaję Ci rację , że jest w Polcse kilka amatorsko-profesjonalnych hodowli kryjących raz do roku i wypuszczających dobre mioty.Szkoda ,że tylko można je policzyć na palcach jednej ręki.Reszta kryje jak popadnie , wielokrotnie wsobnie i nbreduje nie patrząc w rodowody. Nam zależało na wyprowadzeniu lini długich , świetnie się ruszających użytkowców, do tego w umaszczeniu płaszczowym i chyba się to z małymi wyjątkami udało. Dlatego tak przedstawiłem swoje stanowisko. Chciałbym jeszcze dodać , że jeśli spojrzyrz na wystawy to na ringach praktycznie brak suk , które rodzą co roku, są to nieliczne wyjątki , a to zmojego doświadczenia jest spowodowane jednym ważkim dla mnie powodem - suki te nie są w stanie dojść do kondycji poprawnej przy takiej eksploatacji hodowlanej.Te które sie pokazują , to chlubne wyjątki, ale są i to jest ważne !!!!
Możemy tylko żałować , iż nie istnieje u Nas klasa - suki hodowlane tajk jak w ojczyznie balerona - Wielkiej Brytanii.

Jak widizisz staram wyważać moje zdanie i opinie , nie odtsaiwjaąc od razu tych którzy robią inaczej na pozycji " BE ".

łagodna
[Usunięty]

Wysłany: Sob 28 Maj, 2005 20:28   

Grzegorzu to troszkę zmieniliśmy temat...wystawianie suki hodowlanej.W tym temacie mam takie samo zdanie jak Ty. Są w kraju sędziowie którzy absolutnie nie przekreślają szans takiej suki na wystawach,potrafią docenić itp,ale...są i tacy którzy wręcz mówią skoro urodziła szczenięta to karierę wystawową należy zakończyć. Moze dlatego tak mało pojawia się bassetek-mamusiek na wystawach ,szkoda bo przydałaby sie klasa suki hodowlane.

Odpowiedz do tematu