Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
MŁODY PREZENTER - co i jak????
Autor Wiadomość
Arleta
[Usunięty]

Wysłany: Pią 03 Cze, 2005 09:41   MŁODY PREZENTER - co i jak????

Czy mogły ktoś mi opisać jak wyglada dokładnie konkurencja mlody prezenter tzn czy sedzia mowi jak iśc co robic. Czytałam na pewnej stronie ze litere T i L sie robi ale to wg własnego ukladu i swojej kolejności?
ile trzeba zdobyc pkt aby dalej gdzies startowac :?:

czy trzeba starowac od poczatku sezonu wystawowego?
czy zawsze na wystawach jest to organizowane ?

No i podstawowe pytanko czy basset nadaje sie do wspołpracy z prezenterem w takiej konkurencji? :)

Mirka
[Usunięty]

Wysłany: Pią 03 Cze, 2005 09:52   

Ogladałam taki pokaz,co te dzieciaki potrafily ze swoimi psami zrobić :shock: to wręcz był pokaz tańca z psami na ringu,super :D :D

łagodna
[Usunięty]

Wysłany: Pią 03 Cze, 2005 14:05   

Arletko wiem tylko tyle,że nie trzeba startować od początku sezonu wystawowego.Zazwyczj na każdej wystawie jest organizowany konkurs młodego prezentera.Gdy teraz będziesz chciała w nim wystartować zgłoś się na wystawie do sekretariatu ,czy osoby odpowiedzialnej za prowadzenie tej konkurencji.Gdy wezmiesz udział,dostajesz kartę gdzie wpisywane są punkty,i z tą kartą zawsze możesz na następnych wystawach brać udział w konkursie.Kiedyś na wystawie obserwowałam poczynania najmłodzszych wystawców,były dzieci które brały pierwszy raz udział ,sędzia który prowadził konkurs był bardzo miły i życzliwy dla początkujących....Tak więc ARLETKO do zobaczenia na konkursach młodego prezentera...(przepraszam za żart ,bo chyba to Twoje dzieciatko ma startować)

Agata
[Usunięty]

Wysłany: Pią 03 Cze, 2005 14:16   

No Kasia :!: :!: :!:

Opisuj teraz tutaj wszystko pięknie.
Ten temat należy do Ciebie :!:

Arleta
[Usunięty]

Wysłany: Pią 03 Cze, 2005 21:27   

dzieki za informacje - niestety łagodna masz racje mam namyśli moją córjke (13 lat) bo ja troszke te 18naście już przekroczyłam :lol:

Kasiu słyszałm że jestes znawca - to szybciutko mi pisz - co mamy ćwiczyc - po kolei jak iść i na co najwięksża uwage zwracają sedziowie moze w Gorzowie spróbujemy :?

Kasia :) 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Pią 03 Cze, 2005 21:43   

Nie wiem Agata czy chodziło Ci o mnie, bo na forum jest jeszcze jedna Kasia, ale jeśli o mnie to służe informacjami :D

Jak już napisała Łagodna nie trzeba startować na początku sezonu wystawowego, do konkursu MP można zgłaszać się na każdej wystawie na której organizowany jest taki konkurs, przy czym pies, który ma brać udział w konkursie nie musi być jednocześnie zgłoszony na wystawę. Ważne jest jednak aby posiadał rodowód i ważną książeczke szczepień - tak jak przy wystawianiu.
Dzieciaki startują w 2 grupach wiekowych: 8 - 13 lat i 14 - 18 lat .
Startować można z każdym psem, czy to basset, czy to bernardyn - nie ma ograniczeń, istotne jest to aby "gołym okiem" widać było iż są sobie bliscy, tzn, mają być zgrani, dobrze razem wyglądać. :D Sędzia bowiem ocenia zarówno posłuszeństwo psa jak i to w jaki sposób młody prezenter radzi sobie z psem. Broń Boże nie ocenia psa pod względem wystawowym! Na tym ringu jest to nieważne. Tu liczy sie współpraca i związek przewodnika z psem.
Sędziowie są bardzo mili, pomagają dzieciakom, mówią co mają robić. Oczywiście te słynne "L-ki" i "T-tki" są, ale sędzia z reguły pokazuje jak to wykonać a poza tym to naprawde nie jest takie trudne! Z reguły wygląda to tak: sędzia podchodzi, wita się, potem przejście po linii prostej, po okręgu - sędzia w środku lub na zewnątrz, prezentacja psa jak przy wystawianiu i tak naprawde to wszystko :D
Jeżeli dziecko ma naprawde dobry kontakt z psem i przyłoży sie do ćwiczeń - będzie super.
Jedna rzecz może być trudna, czasem sędziowie proszą aby dzieciaki zamieniły się psami, wtedy przykładowo Twojego basseta będzie prezentowało inne dziecko a Twoje własne musi jak najlepiej pokazać obcego psa. Dlatego dobrze gdy podczas konkursu obserwuje sie inne dzieciaki i to jak pokazują swoje psy.

Istnieje regulamin konkursu młodego prezentera, dostępny na stronach Związku Kyn, a poza tym proponuje Ci zajrzeć na stronke : www.juniorhandling.pl

A indeksik o którym pisała Łagodna służy do zbierania podpisów i punktów zdobytych podczas konkursów. Daje to możliwość uzyskania tytułu "Młodego prezentera roku"

Pozdrowionka

Wysłany: Pią 03 Cze, 2005 21:53   

Arleta napisał/a:
co mamy ćwiczyc - po kolei jak iść i na co najwięksża uwage zwracają sedziowie

a więc po kolei:

co ćwiczyć - komendy "stój", "równaj"; postawe wystawową; pokazywanie zębów;
na co zwrócić uwage - a raczej na co zwracają uwage sędziowie :) : strój prezentera, schludny i raczej elegancki; kontakt przewodnika z psem, tak aby sprawiali wrażenie że "stanowią jedność"... no dobra, są najlepszymi przyjaciółmi :)

uśmiech, pewność siebie i świadomość że to jest dobra zabawa, a gdyby jednak trafił sie stres - miętowa guma do żucia - to naprawde działa!

Agata
[Usunięty]

Wysłany: Pią 03 Cze, 2005 23:16   

No właśnie Kasiu, tego kochana od Ciebie oczekiwałam. - mądralo :lol:

Kaśka 

Wysłany: Sob 04 Cze, 2005 09:50   

Bardzo ważne jest też by pies był zawsze od strony sędziego tzn. wystawca nie powinień zasłaniać sobą psa. Często sędzia zmienia swoje miejsce i należy na to zwracać uwagę i zmienić stronę po której prowadzony jest pies.

Arleta
[Usunięty]

Wysłany: Sob 04 Cze, 2005 13:01   

:thx za informacje . Narazie Angelika jest chętna no ale zobaczymy :thx

Wysłany: Sob 04 Cze, 2005 21:08   

Bez zbędnego zastanawiania Angelika :)
Tonaprawde dobra zabawa! I są fajne nagrody! :wink:

Odpowiedz do tematu