Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
OCZY - Zgodzić się na operację oczu?
Autor Wiadomość
Ewa Lis 

Wysłany: Nie 09 Lis, 2008 22:12   OCZY - Zgodzić się na operację oczu?

Mamy problem. Już trzeci tydzień jest z nami nowy domownik - Junior. Zaraz po przywiezieniu go, okazało się, że bardzo ropieją mu oczy. Weterynarz stwierdził: zapalenie rogówki i problem z powiekami. Po 10 - cio dniowej kuracji (leczenie przez weterynarza - krople, zastrzyki) okazało się, że najlepiej byłoby go zoperować i w ten sposób podniesć powieki, ponieważ bardzo często będzie powtarzało sie zapalenie. Dla nas decyzja bardzo trudna, napiszcie co wiecie na temat powiek bassetów.
Pozdrawiam wszystkich posiadaczy tych wspaniałych psów.
Ostatnio zmieniony przez Asia i Basia Pią 01 Lut, 2013 22:33, w całości zmieniany 1 raz  

Renia
[Usunięty]

Wysłany: Nie 09 Lis, 2008 22:41   

Znalazłam dwa tematy o tej tematyce ... chyba :roll:

http://forum.bassety.net/viewtopic.php?t=1114
http://forum.bassety.net/viewtopic.php?t=1097

ja osobiscie nigdy sie nie spotkałam z tym wiec nie jestem w stanie odpowiedzieć ale może te tematy pomogą a i napewno inni odpowiedzą co i jak :) :)

ewan
[Usunięty]

Wysłany: Pon 10 Lis, 2008 16:40   

Gordon nie miał operacji, ale miał zabieg czyszczenia kanalików łzowych i "zeskrobywania grudek" powstałych na wskutek zapalenia spojówek.

akurat przyczyną ropienia i łzawienia oczu u gordona były te grudki, ale z tego co mówił mi weterynarz niestety u takich "faflatych" psów może to być jakaś mikro rzęska, która rośnie gdzieś od środka i drażni oko

z moich może nie długich, ale bliskich kontaktów z bassetem mogę powiedzieć, że problemy z oczami to już taki ich urok :/ i niestety im bardziej obwisłe powieki tym gorzej... ale nie zdecydowałabym się na operację jeżeli diagnozy nie potwierdziłby mi weterynarz-okulista (i to najlepiej taki, który z bassetami miał już styczność na stole operacyjnym... i zabieg wyszedł psu na dobre oczywiście :) )

Fanfan z rodziną
[Usunięty]

Wysłany: Pon 10 Lis, 2008 17:50   

Podpinam się pod temat - ale z trochę innego kierunku. Fan od pewnego czasu ma zaropiałe oczy. Wet początkowo kazał mu kropić oczęta ludzką gentamycyną, ale rozrzedzoną. Nie pomogło, a wręcz podrażniło oczy, które teraz dodatkowo są zaczerwienione. Próbowałam "Otexem", ale ucieka i widocznie czuje po kropieniu tym dyskomfort. Spotkał się ktoś z czymś podobnym?

marta_zbyszek
[Usunięty]

Wysłany: Pon 10 Lis, 2008 17:57   

Nie wiem jaki jest związek ale a nóż to pomoże. Ostatnio walczyłam u kota z zapaleniem spojówek. Po wyleczeniu minęło jakiś miesiąc i też miał podrażnione zaropiałe oczka. Wet kazał wkrapiać gentamecynę i tak jak pisze Magda sytuacja się pogorszyła.
Zaczęłam kotu dwa razy dziennie ( rano i wieczorem ) przemywać oczka tytką z herbaty ( oczywiście po zaparzeniu ) i po 4 dniach minęło bez śladu. I jak dotąd nie powróciło.

Renia
[Usunięty]

Wysłany: Pon 10 Lis, 2008 17:59   

marta_zbyszek napisał/a:

przemywać oczka tytką z herbaty ( oczywiście po zaparzeniu ) .

Marta myślisz że toś by wpadł na pomysł żeby to zrobić przed zaparzeniem :razz: :mrgreen: :cool:

Jogurt 

Wysłany: Pon 10 Lis, 2008 18:00   

nam też pewnego pięknego razu wetka powiedziała ze mamy grudkowe zapalene powieki, nie pomagalo nic, zaliczylismy jakieś 5 rodzajów kropli jeśli nie więcej :x w końcu pomógł...zwkly rumianek :) efekt jest natychmiastowy :)

marta_zbyszek
[Usunięty]

Wysłany: Pon 10 Lis, 2008 18:01   

Renia napisał/a:

Marta myślisz że toś by wpadł na pomysł żeby to zrobić przed zaparzeniem :razz: :mrgreen: :cool:

Ja mam takiego "mądrego" męża który zrobił przed zaparzeniem :oops: więc wole napisać. ;)

Renia
[Usunięty]

Wysłany: Pon 10 Lis, 2008 18:03   

marta_zbyszek napisał/a:
Renia napisał/a:

Ja mam takiego "mądrego" męża który zrobił przed zaparzeniem :oops: więc wole napisać. ;)

:mrgreen: :lol:
meni :razz:

besta 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Pon 10 Lis, 2008 20:19   

Nam na podrażnione i zaczerwienione oczy (ale nie zapalenie spojówek)wet zalecił świetlik albo napar albo kropelki .Działa rewelacyjnie

Fanfan z rodziną
[Usunięty]

Wysłany: Pon 10 Lis, 2008 21:25   

Nam wet stanowczo odradził rumianek, bo rzekomo wysusza spojówki. Dzięki dziewczyny za rady...chyba spróbuję tego swietlika ;)
A co do nieporozumień w sprawie herbatki...przed 2 godzinami rozmawiałam z Martą. Nasza rozmowa wyglądała tak:
Ja: Ty...a te oczy przecierać czym?
Marta: No...tytką od herbaty. Tylko zaparz.
J: Samą tytką?
M: Nie no...z herbatą
J: Ale tytką po herbacie bez herbaty?
M: Tytką z herbatą od herbaty :mrgreen:

"Yntelygentnie" nie? :lol: :wink:

marta_zbyszek
[Usunięty]

Wysłany: Pon 10 Lis, 2008 21:32   

hahahaha - wygrałam - cymbała roku :mrgreen:

Tymek
[Usunięty]

Wysłany: Pon 10 Lis, 2008 21:33   

yhy :mrgreen:

ale polecam świetlik,rumianek nie-wysusza;

Ewa Lis 

Wysłany: Pon 10 Lis, 2008 22:38   Dzięki

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi. Jednak bez operacji chyba sie nie obędzie. Trzeci wet zadecydował - operacja. Pozdrówka

Fanfan z rodziną
[Usunięty]

Wysłany: Wto 11 Lis, 2008 00:03   

Jeśli wet tak zalecił, zaufaj mu. W końcu to ludzie, którzy przeważnie wiedzą co mówią ;)
A w kwestii spotkanka - do zobaczenia w środę o 16 :lol:

Odpowiedz do tematu