Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Lady Eldorado Nefer - NOWE LOGO FORUM - dyskusja
Autor Wiadomość
Hubertus 

Wysłany: Sro 28 Sty, 2009 09:22   

Wszelkie materiały przekazywane przez użytkowników stają się "dobrem publicznym" tego forum.
Materiały te przekazywane są dobrowolnie i nie zachodzi tu sytuacja kradzieży intelektualnej.

W sytuacji gdy dla swojego pracodawcy tworzymy logo, czy też jakiś dokument, to po odejściu z pracy nie możemy zakazać mu korzystania z naszej pracy.

Analogicznie w sytuacji dobrowolnej publikacji materiałów na forum nie możemy zakazać nikomu z nich korzystania - czy to będzie logo zaprojektowane specjalnie na potrzeby forum, czy też tworzenie statutu stowarzyszenia.

Podobnie gdy użytkownik prosi o usunięcie swojego konta - treść jego postów i cały umieszczony na forum "dorobek" pozostaje nieusunięty.

Nie wiem o co chodzi ewan w jej mailu. Nikt przecież nie odbiera jej autorstwa wykonanego przez nią logo. Logo jest autorstwa ewan, a jakiekolwiek niejasności wynikły jedynie ze sklerozy co niektórych forumowiczów ;)

Wymiana aktualnego logo nie jest do końca przesądzona. Krzysiek nie ma w tej chwili czasu na zajmowanie się tego typu sprawami i dlatego zostaje ona odłożona w czasie do późniejszego wyjaśnienia.

Asia i Basia 
Figa & Co.

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Sro 28 Sty, 2009 09:50   

Masz racje Hubert, jeden tylko punkt sie nie zgadza, wstawiajac zdjecia sa one nadal wlasnoscia wstawiajacego i moga byc kopiowane i przetwarzane dalej tylko za zgoda autora (chyba ze do uzytku czysto prywatnego), tak jak i przy wstawianiu kopiowanych z innych stron artykulow czy zdjec, czy czegokolwiek musimy podawac zrodlo pochodzenia danego materialu.
Przyjdzie czas, bedzie rada.

Jaga
[Usunięty]

Wysłany: Sro 28 Sty, 2009 09:51   

A tak nawiasem mówiąc - Hubertus też się napracował i stworzył logo Stowarzyszenia - nie będąc jego członkiem i nie widział problemu z jego przekazaniem stowarzyszeniu do wykorzystania. I jeszcze oferował swoją pomoc jeśli konieczna byłaby jego zmiana.
Ja rozumiem prawa autorskie itd, ale mam wrażenie że czasem popadamy w przesadę.

Asia i Basia 
Figa & Co.

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Sro 28 Sty, 2009 09:55   

Ja tez nie rozumiem o co chodzi, to juz pewno insza inszosc te potyczki o logo. Nie ma co sie w to mieszac, bo to dotyczy wlasciwie tylko autora i adminow. Mnie podobaly sie wszystkie loga, najbardziej to z cala banda bassetow :)

Miła od Gucia 
Admin merytoryczny

Pomogła: 11 razy
Wysłany: Sro 28 Sty, 2009 11:13   

To ja się POMYLIŁAM - za co bardzo Ewan przepraszam.

cyt.
Miła od Gucia napisał/a:
a obecne, które jest - to projekt Gosi , czyż nie ?

Kasia od Huberta mnie poprawiła - dziękuję Kasiu.
Gosi? a nie przypadkiem Ewy od Gordona i dwóch spinone czyli ewan?

Jeśli to z tego powodu - to jeszcze raz bardzo przepraszam, ale nie pamiętałam, a mój błąd to taki - że zanim napisałam, nie sprawdziłam.
Proszę o wybaczenie.

Kasia :) 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Sro 28 Sty, 2009 11:19   

ale Bogusiu, ja nie wiem czy faktycznie Twoje "kajanie się" jest elementem niezbędnym w tej kwestii!

z tego co ja zrozumiałam z wklejonego przez Krzyśka maila od Ewy, to
o tym, że "nie ma ona nic wspólnego z stworzeniem logo" dowiedziała się ona od - cytuję - >> od osób, które z forum zupełnie nie są związane ...<< koniec cytatu

a Ty chyba z forum raczej jesteś związana ;)

Mirka
[Usunięty]

Wysłany: Sro 28 Sty, 2009 11:21   

ależ Bogusiu ludzie wieksze gafy popełniają :wink:
kazdemu wolno sie pomylić,tym bardziej że autor forumowego forum
nie jest dla nas sensem zycia ,zreszta jeżeli Ewa postanowiła zdjać swoje logo
z naszego forum to niech tak będzie....
Krzysiek zamiescil na ten czas stare logo które jest równie ładne :lol:
a pózniej nasi adminowie stworza nowe piekne logo z Lady. :idea:

Hubertus 

Wysłany: Sro 28 Sty, 2009 14:38   

wyjaśniając całość - NIE MA I NIE BYŁO ŻADNYCH POTYCZEK O LOGO FORUM.
nikt się o nic nie kłóci, nie ma żadnych spraw między administracją a autorka poprzedniego logo. Nie doszukujmy się w całej sprawie drugiego dna, którego tam nie ma, ani też nie ma w naszym działaniu żadnych złych intencji.

i nie dyskutujmy już o logo proszę was bardzo. Krzysiek zamienił chwilowo logo na stare, bo kompletnie nie wiedział co się teraz tu dzieje. Po tym wszystkim mam duże wątpliwości czy w ogóle będziemy bawić się w zmianę logo na nowe, ale nie chcę na to teraz tracić energii (was proszę o to samo ;) )

co do mojej powyższej wypowiedzi miałem na myśli wszelkie publikacje zrobionych specjalnie dla forum - typu logo zrobione dla forum, statut napisany dla forum, wierszyk, artykuł napisany specjalnie dla forum.
Zdjęcia to kompletnie inna para kaloszy i co do tego to się zgadzam, że objęte są prawami autorskimi.

Kasia :) 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Sro 28 Sty, 2009 14:47   

Hubertus napisał/a:
Zdjęcia to kompletnie inna para kaloszy i co do tego to się zgadzam, że objęte są prawami autorskimi.

oprócz grupowych :mrgreen:

Hubertus 

Wysłany: Sro 28 Sty, 2009 15:01   

tak grupowe to co innego, ale jeśli ja jestem autorem zdjęcia i mam fotkę z grupą np. 20 osób choćby z jakiegoś zlotu to nie muszę ich pytać o zgodę na publikację ich twarzy na zdjęciu.
Mnie jednak chodziło bardziej o przypadek gdy ktoś inny jest autorem takiego zdjęcia, to nawet gdyby było na nim 100 osób, to nie mogę publikować tej fotki bez zgody jego autora (bez względu na brak konieczności zgody ze strony osób będących na zdjęciu)

jaki jest limit osób na zdjęciu - 25? 10?

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach