Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
[ZAPOBIEGANIE CIĄŻY] Jak zapobiegać?
Autor Wiadomość
Kamila 

Wysłany: Sob 24 Wrz, 2005 21:51   [ZAPOBIEGANIE CIĄŻY] Jak zapobiegać?

Chodzi o ciążę (psią, rzecz jasna). Czy istnieją jakieś skuteczne metody zapobiegania (poza odizolowaniem psa od suki)? Łazi mi po głowie myśl, by sprawić sobie suczkę. Mam jednak psa, a póki co (nie wiem, być może na zawsze) nie chciałabym szczeniąt z tego związku. Abstarahuję w tym miejscu od kwestii uprawnień hodowlanych. Stąd powyższe pytanie. Nie wiem, być moze to w ogóle głupi pomysł trzymania pary bassetów odmiennej płci w jednym domu, jeżeli nie chce sie mieć maluchów. Dlatego pytam, zanim przejdę w fazę realizacji. Naprawdę nie chciałabym zrobic krzywdy żadnemu z nich, a jeżeli się zdecyduję kupić suczkę, to wiadomo, ze nieodowołalnie. I co tu zrobić?

Miła od Gucia 
Admin merytoryczny

Pomogła: 11 razy
Wysłany: Sob 24 Wrz, 2005 22:03   

Myśle, że Krzysiu Ci udzieli informacji. On ma w domu parkę Lady i Oskarka. Jak do tej pory potomstwa nie ma. Radzą sobie z tym problemem.

Krzysiek 
Admin

Wysłany: Sob 24 Wrz, 2005 23:13   

Witaj
Wbrew pozorom trzymanie razem basseta i bassetki nie gwarantuje szczeniaków :) Wręcz przeciwnie - prawie na pewno ich nie będzie jeżeli pies nie jest nauczonym reproduktorem i nie będzie pomocy ze strony właścicieli. Bassety to naprawdę trudne psy do rozrodu - przeszliśmy już cieczki i nawet niezły był ubaw jak Oskar kombinował jak się do tego zabrać, ale nawet nie trzeba było ingerować bo po prostu sobie nie umiał poradzić, a sama natura bassetom raczej nie pomaga ( budowa i masa ciała). Dodatkowym plusem posiadania pary jest czystość podczas cieczki - czego nie sprzątnie po sobie suka to pies wyliże na pewno.
Jedyny problem to "przeżycie" miłosnych zalotów - dla niektórych może to być nie do zniesienia, ale na te najważniejsze dni można się zaopatrzyć w środki dla psa, żeby mu się nie chciało ( aż tak bardzo ;) ).
Powiem szczerze że bardziej się obawiam żeby na spacerku z któymś z synów nie nawinął się jakiś "luźny" psiak i nie nabroił, niż tego że Oskar jest cały czas z Lady w czasie cieczki :)
Pozdrawiam
Krzysiek.

Hubertus 

Wysłany: Nie 25 Wrz, 2005 08:36   

a ja to proponuję kalendarzyk małżeński :lol: ;)

Daniel
[Usunięty]

Wysłany: Nie 25 Wrz, 2005 10:22   

Ablo szklanke zimniej wody przed.

Dariusz

Wysłany: Nie 25 Wrz, 2005 14:39   

My również mamy parkę w domku-i jest bez problemu.
Tak jak pisał Krzysztof-krycie bassetów nie jest łatwe :lol:
Samiec potrzebuje pomocy. :lol:

bassety ponad wszystko od wielu lat!!!!!!!

Kamila 

Wysłany: Nie 25 Wrz, 2005 15:58   

Krzysztofie i Dariuszu - dzięki! To pocieszające :D
Hubert i Daniel - ja myślałam o wykupieniu wczasów (taki dwutygodniowy turnusik). Musiałabym jednak zrobić losowanie - które z nich jedzie.

Odpowiedz do tematu