Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Oczy Zorki- zapalenie dróg rodnych - ropomacicze.
Autor Wiadomość
Renia
[Usunięty]

Wysłany: Czw 23 Gru, 2010 08:35   Oczy Zorki- zapalenie dróg rodnych - ropomacicze.

Nie wiem czy z oczami Zorki dzieje się cos niedobrego :(
Dziś rano wyszliśmy na spacer i Zorka walneła głową w drzewo !! Na spacer rano wychodził Artur.
Popatrzył jej w oczy i widać było tylko białka!!! Zaraz do mnie zadzwonił ( bo ja juz w drodze do pracy) i sie troszke przeraziliśmy.
Teraz do mnie dzwonił i mówi że z oczami jest juz OK i że Zorka poszła spać. Nie wiem co z tymi oczami Artur poszedł teraz do pracy i ma w ciagu dnia wpaść do domu i zobaczyc co sie dzieje.
Co to może być?
Dodam, że wczoraj i przez ostatnie dni nic takiego nie miało miejsca i oczy były "normalne" o nic sie nie potykała ani nie uderzała.
Dodatkowo dodam, że mam zasikane całe nowo wyremontowane mieszkanie, jestem na granicy wytrzymałości wstaje rano zasikane, przychodze z pracy zasikane.
Do tego stopnia, że Zorka po wczorajszym spacerze centralnie patrzac sie na nas zasikała cała podłogę :(

Batus 

Wysłany: Czw 23 Gru, 2010 10:06   

Renia, chyba wet Wam może coś więcj powiedzieć z oczami, a co do sikania, skoro aż tak nie trzyma, to moze ona ma chory pęcherz :(

gocha
[Usunięty]

Wysłany: Czw 23 Gru, 2010 10:10   

Renia, z oczami to do weta trzeba, bo może coś złego się dzieje, co do sikania to tak jak rozmawiałyśmy, to chyba jest reakcja stresowa. Może teraz w Święta jak będziecie więcej w domu to się trochę uspokoi i poobserwujesz ją , moze skontaktuj się z Marzanną i popytaj czy u nich też tak sikała i co oni zaobserwowali.

Renia
[Usunięty]

Wysłany: Czw 23 Gru, 2010 11:11   

No ostatnio to my właśnie bardzo często jesteśmy w domu przez ten remont - ja miałam dużo wolnego i mało dziewczyny siedziały same w domu. Może Beti jej cos zrobiła? Bo One ostatnio czesto sobie skakały do gardła!
Zorka nie ma 5 lat ma o wiele wiecej mam nadzieje że to nic powaznego!!!!

Batus 

Wysłany: Czw 23 Gru, 2010 11:16   

Renia, nie martw się na zapas, zbadaj ją u lekarza, dla własnego spokoju.
A z sikającym bassetem to wiesz mniej więcej co robić, musisz nad nią popracować, spróbować różnych sposobów aż w końcu załapie. Może ona i przez ten remont jest zestresowana, może pogubiła się trochę. Wiesz jak to z nimi jest, krok wprzód i dwa w tył.

Miła od Gucia 
Admin merytoryczny

Pomogła: 11 razy
Wysłany: Czw 23 Gru, 2010 11:22   

A jak to się stało, że Zorka walnęła głową w drzewo ??

Renia
[Usunięty]

Wysłany: Czw 23 Gru, 2010 11:42   

Bogusia rano na spacerze szła sobie po trawniku z nosem przy trawie ytak jak to zawsze robi i zamiast ominac drzewo uderzyła w nie.
Artur podszedł do niej i zobaczył, że ma tak dziwnie podniesione oczy ku górze, że widział białka
Jak rano wstaliśmy to chodziła po domu normalnie kręciła sie po przedpokoju i kuchni nie uderzała sie o ściany tak jak by nie widziała.
wróciła do domu tez Ok nie potykała się o schody na klatke ... Artur po powrocie ja obejrzał i juz było Ok Zorka odrazu po ogledzinach poszła sobie spać. tak jak juz pisałam.

Magda i Rudolf 

Wysłany: Czw 23 Gru, 2010 12:12   

Nie chce sie wymadrzac ale ja bym szukala porady u neurologa, moze jestem przewrazliwiona ale takie oczy plus to sikanie dla mnie moze byc to problem neurologiczny, w Wawie jest dr Lenarcik , bardzo dobry neurolog.
Moj Rudolf po atakch padaczkoych (nie musza to byc ataki ze pies sie przewraca, takie oczy wywrocone tez moga byc atakiem padaczkowym)tez sikal na srodku pokoju patrzac mi sie w oczy, nie robil tego specjalnie, to bylo nieswiadome..
Nie pisze tego zeby ciebie przestraszyc, ale moze to jest jakis tropktory warto sprawdzic..

Miła od Gucia 
Admin merytoryczny

Wysłany: Czw 23 Gru, 2010 12:23   

Nie wiem, co napisać,
może ona też jest zestresowana, to starsza sunia, potrzebuje ciszy, spokoju.
Może Beti jej dokucza.
Z tego co piszesz, to z oczami tak się stało, po uderzeniu w drzewo, czy słup.
Madzia ma rację z tymi badaniami.
Gustaw mi ostatnio zaczął podsikiwać, i zaczęłam kojarzyć momenty, kiedy tak się dzieje.
Ano w złości, jak mu coś nie pasuje.

Renia
[Usunięty]

Wysłany: Pią 24 Gru, 2010 08:47   

Nie wiem czy uderzyła sie w głowe i tak sie stało z oczami czy przed wyjściem na spacer było już coś nie tak.
Zorka ma zapalenie dróg rodnych ( trwarda macica i odrazu po badaniu wyciek z pochwy ciemnoczerwonej brazowej krwi) i grzybiczne zapalenie ucha prawego.
Niestety ucho chyba jest nasza wina ;( bo wet powiedziała że Zorka na długi kanał słuchowy i że trzeba bradzo głeboko jej uszy czyścić. Pokazała jak głeboko trzeba jej czyścić ucho.
Problem z oczami powstał na skutek zapalenia.
Sikanie to skutek picia bardzo dużej ilości wody.
Weterynarz powiedziała, że to dobrze że sika bo oczyszcza organizm.
Zorka dostała w zastrzykach długodziałajacy antybiotyk, przeciwzapalny lek , przeciwbólowy lek.
Dodatkowo do poniedziału dwa razy dziennie antybiotyk do uszu i doustny antybiotyk + osłone.
W poniedziałek kontrola, zlecenie usg i jeżeli stan zdrowia suni pozwoli przygotowanie do operacji. Sterydy nie wchodzą w grę chocby przez niedawno przechodzone zapalenie płuc.
Niestety nie znamy jej przeszłości jak reaguje na narkoze itd. - tego się boimy.
Przy usg dodatkowo sprawdzic trzeba nerki i wątrobę aby wykluczyc np. cukrzycę.
Wykluczony został problem neurlologiczny gdyż objawy poszły by na jedna strone a nie na jedno i drugie oko jednocześnie.
Uderzenie w drzewo mogło być zwykłym przypadkiem kiedy psa coś bolało i sie zawąchał.

AA trafiliśmy na paniia doktor, która sama kiedys miała basseta tak więc cała wizyta trwała prawie półtora godziny.

Batus 

Wysłany: Pią 24 Gru, 2010 11:18   

Ale sie porobiło...dobrze, że poszliście. Zdrówka dla Zorki, będę trzymać za nią kciuki, żeby szybko wyszła na prostą.

Miła od Gucia 
Admin merytoryczny

Wysłany: Pią 24 Gru, 2010 19:46   

Trzymam kciuki za Zorkę
o to chodzi, że nie wiemy co ona biedna przeszła
miejmy nadzieję, że leki sprawią, że stan Zorki się poprawi.

eufrazyna
[Usunięty]

Wysłany: Sob 25 Gru, 2010 15:23   

Dawaj znać Renia co się dzieje z Zorką, ja trzymam kciuki za dziewczynę.

Renia
[Usunięty]

Wysłany: Pon 27 Gru, 2010 07:51   

Zorka na czas Świąt dostała antybiotyk i plan był taki że po Świętach idziemy na to USg i przygotowujemy ja do operacji.
Wczoraj z Zorki zaczeło strasznie kapac ale do tego stopnia że jak wyszliśmy z domu na obiad do rodzicó i wróciłam po 3 godzinach to cały dom był w jedej wielkiej czerwoniej plamie. Cała sprawa poszła bardzo szybko bo po tym jak zastałam mieszkanie w takim stanie zadzwoniłam mimo Świat do doktor, która dała mi tel bo baliśmy się że taki objaw może być po antykach.

To że tak z niej leci to dobrze bo oczyszcza sie jej organizm. W ciągu godziny lekarka oddzwoniła, że na co czekac i przyśpieszamy operację.
Dziś po południu idziemy na pobranie krwi i na 20.30 wet sprowadziła do Kliniki specjalistę ginekologa - położnika. Planowana operacja na 20.30.

gocha
[Usunięty]

Wysłany: Pon 27 Gru, 2010 10:52   

Renia trzymamy mocno kciuki za Zorkę, daj znać jak tylko będzie coś wiadomo.

Odpowiedz do tematu