Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
ŁAPY - Problem z łapą
Autor Wiadomość
gocha
[Usunięty]

Wysłany: Wto 13 Paź, 2009 22:52   

Ja wspieram Was całym sercem, ale decyzję musicie podjąć sami.
Może jak już macie właściwą diagnozę porozmawiajcie z kilkoma wetami. Może przeszukajcie inne psie fora, może znajdziecie kogoś kto miał ten problem i ma doświadczenie.

KasiaRico 

Wysłany: Wto 02 Lis, 2010 18:28   jak powinien biegać basset? chora łapka?

Dzisiaj Rico był z nami u naszego znajomego (sędzia na wystawach psich) no i tak obserwował go jak biega sobie z innymi jego psiakami no i zaniepokoił nas. stwierdził ze nie powinien tak biegać jak biega jak biega czyli odrywa dwie łapki tylne na raz tak sobie jak by kica czy to normalne może dla tego ze jest jeszcze szczeniakiem no i zauważył tez ze ma spuchnięte kolanko no i bardzo nas to zmartwiło nie wiemy czy zwrócić się z tym do weta czy to normalne u młodych psiaczków prosimy o pomoc :)

dodam ze my nie wyczuwamy żadnej opuchlizny na łapce no ale w końcu sędzia ma doświadczenie więc wie chyba o co chodzi.

Dorti
[Usunięty]

Wysłany: Wto 02 Lis, 2010 18:49   

Kasiu, ciężko tak na odległość coś doradzić.
Sędzia to nie lekarz, ja tak uważam
kicaniem bym sie nie przejmowała bo maluszki tak mają
tylko czy on cały czas kica czy tylko przy szybkim biegu :?:
Jeżeli ta niby spuchnięta łapka nie daje Ci spokoju
to naturalnie idz do lekarza.
Ile moje się na kicały jak szybko biegały i wariowały
ale jak spokojny ruch to powinien być płynny i już bez kicania.
To tak odemnie w wielkim skrócie :wink:

KasiaRico 

Wysłany: Wto 02 Lis, 2010 19:12   

Kiedy Rico idzie to normalnie łapki stawia. na przemian. Ciężko mi teraz powiedzieć, ale wydaje mi się, że kica tylko jak szybko biegnie. jak się obudzi, to wyciągnę go na dwór i się przyjrzę dokładnie

Dorti
[Usunięty]

Wysłany: Wto 02 Lis, 2010 19:19   

Na moje i na odległość to nic mu nie jest.
Kazde szczenię kica i tyle.
Cała 15-tka kicała :razz: :wink:

KasiaRico 

Wysłany: Wto 02 Lis, 2010 19:29   

dziękuje Dorota :) uspokoiłaś nas, za jakieś 2 tygodnie mamy pierwsze szczepienie na wściekliznę, poczekamy chyba z wizytą u weta do tego szczepienia.

Dorti
[Usunięty]

Wysłany: Wto 02 Lis, 2010 19:32   

KasiaRico napisał/a:
dziękuje Dorota :) uspokoiłaś nas, za jakieś 2 tygodnie mamy pierwsze szczepienie na wściekliznę, poczekamy chyba z wizytą u weta do tego szczepienia.

no pewnie, że tak :wink:
i pamiętaj nie daj się zwariować :grin: :wink:

jancio67 

Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 12:27   

Puzon też ma problemy z lewą przednią łapą ,kuleje ma 6 miesięcy 25kg ,byliśmy u weta zdjęcia rtg wykazały szczelinę w stawie między 2 kościami nierówne dysplazja, narazie CANIWITON HD,NUTRADYL iza miesiąc następna wizyta,od 4 .01.11 brak poprawy.

VADER 

Wysłany: Czw 13 Sty, 2011 20:56   

U nas Vader ma 20 miesięcy i nigdy nie było problemu (a całym czasem tylko sucha karma bez dodatkowych witamin), ale Argo 7 m-cy i przy bieganiu kica zamiast nogi naprzemiennie stawiać, a do tego kto nas spotka to się pyta co on ma z tymi tylnymi łapami nie tak, bo jakby je krzyżuje przy chodzeniu, nie wiem jak to dokładnie opisać. Dodam jeszcze, że nie boli go to może się myślę, ale nie popiskuje. W każdym bądź razie weterynarz powiedziała, że nie powinien już tak robić w tym wieku, że jak kica tzn., że go musi to boleć i w ten sposób odciąża, pooglądała to jego chodzenie, nie robiła rtg na razie, nie dawała zastrzyków, dała arthroflex 500 ml po 5 ml dziennie do końca butelki, żeby dawać + gotowane mielone kurze łapki. zobaczymy po 2 tygodniach widać poprawę, jeszcze jest trochę "przyczajony", ale nikt już nam nie zwraca uwagi, nie widać tego już tak, nie kica.

Grzegorz
[Usunięty]

Wysłany: Pią 14 Sty, 2011 07:56   

Zr ob mu przy okazji kontrolne zdjecie rzepek w stawach kolanowych = tak dla spokoju .

eufrazyna
[Usunięty]

Wysłany: Pią 14 Sty, 2011 08:10   

Ja też zrobiłabym rentgen tych łapek. A dajesz może coś takiego jak Caniviton forte? Moje psy są na tym od samego początku, codziennie dostają do wieczornego posiłku.To jest preparat odżywczy uzupełniający, wspomagający funkcje chrząstki stawowej. Lilka odkąd u nas jest też dostaje. Ten preparat jest w postaci tabletek lub mączki.

Grzegorz
[Usunięty]

Wysłany: Pią 14 Sty, 2011 08:20   

Caniviton, Arthoflex, Arthrofos - to są odzywki zawierajace glukozamine i chondroitynę o podobnym składzie i przyswajalności. Wystepuja zarówno w postaci płynnej jak i proszku i tabletkach. Najtańszy z nich to Athtrofos - polskiej produkcji na licencji szwajcarskiej - w tabletkach - 1 tabletka na 20 kg - dobrze jedzony przez psy - warto kupować poprzez Allegro - 90 tabletek około 29 - 30 pln..Uzywamy go juz bardzo długo.

VADER 

Wysłany: Pią 14 Sty, 2011 15:54   

Zdjecie rzepek w stawach kolanowych - zapisałam sobie i pojedziemy zrobić, potem napiszę co wyszło.
Dzięki bardzo Grzegorz za głos rozsądku, bo ja to tak chciałabym, ale nie upomnę się, bo znowu będę nadgorliwa, a tak to teraz wiem, że sprawa ważna i upomnieć się należy.

Caniviton forte zakupię dla Vadera i potem już będę stale dawać obojgu, bo to można stale, dożywotnio?

Grzegorz
[Usunięty]

Wysłany: Pią 14 Sty, 2011 16:09   

Ja stsouję ciągle Arthrofos z dobrtym skutkiem robiąc co jakis czas przerwy trzy tygodniowe. Co do cen to najdroższy Arthroflex, II miejsce Caniviton , III - Arthrofos. Skutki działania przy podawaniu praktycznie takie same.

eufrazyna
[Usunięty]

Wysłany: Pią 14 Sty, 2011 19:55   

Ja tak samo robię, Caniviton codziennie od czasu do czasu odstawiam na 2-3 tyg.(tak dokładnie to co 5-6 m-cy).
Z dobrym skutkiem, bo do tej pory(odpukać!) nie było żadnych problemów z łapkami, stawami, kuleniem, itd. A i Lilka się lepiej czuje( choć to raczej po antybiotyku i dlatego, że dostaje leki na krążenie ;) ).

Odpowiedz do tematu