Dziś u weta sprawdzaliśmy czy Argosowi się polepszyło z tymi łapami tylnymi i za tydzień zdjęcie rtg bioder, może też stawów skokowych zobaczymy co on tam zobaczy, ja wolałabym wszystko za jednym znieczuleniem i dla spokoju, ale wet mówi nam, że podejrzewa zmiany neurologiczne, bo on stawia łapy tylne na zakładkę, czyli krzyżuje.
A jakby to była dysplazja lub coś z układem kostnym to stąpałby delikatnie, powoli, żeby go nie bolało.
Także nie wiem co gorsze:( zobaczymy. Będę pisać.
_________________ Vader
madzialinka [Usunięty]
Wysłany: Wto 01 Lut, 2011 21:09
No to niezbyt fajna wiadomość. Z dwojga złego to już chyba dysplazja lepsza. Trzymam kciuki za zdrowie Argosa.
gocha [Usunięty]
Wysłany: Wto 01 Lut, 2011 21:47
Danusiu nie ma co na razie panikować. Dopiero rtg wykluczy lub potwierdzi ewentualne zmiany.
To jeszcze szczeniak, wiele zmian cofa się przy odpowiednim leczeniu.
Trzymamy kciuki, bądź dobrej myśli i pisz koniecznie jak już będzie wiadomo co z tymi łapkami.
A może jakieś aktualne zdjęcia psiaczków ? już się za nimi stęskniłam :lol:
Grzegorz [Usunięty]
Wysłany: Sro 02 Lut, 2011 06:51
A ja bym do kompletu zrobił Argosowi pełne badanie krwi z poziomami wapnia i fosforu- czyli pełna morfologie i chemie. Na dodatek juz bym właczył glukozamine i chondroitynę w duzych dawkach - tak profilaktycznie i zapobiegawczo .
Problemy neurologiczne to ostateczność,byłyby wtedy bardziej niedowłady łapy lub łap , zamiatanie , ciagniecie którejs kończyny.
Zachowanie pełnej sprawnosci ruchowej tylnego pasa ruchowego z nieprwidłowy, stawianiem kończyn swiadczy bardziej prawdopodobnie o jakis nieprawidłowosciach rozwojowych , niestabilnosci w zakresie stawowym i wiezadłowym .
Tak więc tu szukałbym przyczyny - może dysplazja ale to nieczesta przypadłośc u basseta tak więc mysle że bardziej kwestie rozwojowe .
Dajemy mu arthroflex póki co 5 ml dziennie (maksymalna dawka z opisu) do końca butli, zaopatrzyłam się już też w Arthrofos. To myślę, że wystarczy (???) jeśli chodzi o glukozamine i chondroitynę, bo te kurze łapki u nas w Skoczowie byłam w 5-ciu mięsnych i nie sprowadzają.
Badanie krwi z poziomami wapnia i fosforu- czyli pełna morfologie i chemie- dzięki bardzo dobrze wiedzieć zapisałam sobie i zrobimy za jednym zamachem.
Aha ja widzę poprawę po tym miesiącu z arthroflexem i faktycznie on jest w pełni sprawny ruchowo tylko to stawianie tylnich łap to może faktycznie kwestie rozwojowe, jakieś niedobory skoro jest jakby lepiej, bo ludzie nam nie zadawają już pytań w stylu co mu się stało w tylne łapy.
Zobaczymy póki co dziękuję i pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum