OCZY - Grudkowe zapalenie trzeciej powieki |
Autor |
Wiadomość |
bommel [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 08 Kwi, 2006 09:55 OCZY - Grudkowe zapalenie trzeciej powieki
|
|
|
Wczoraj weterynarz zauważył, że z oczek Azorka za dużo łez płynie i ogólnie że za dużo wydzieliny się zbiera :cry:
Odwinął mu 3 powiekę (Azor wyrywał się, ale jakoś go spacyfikowałam) i okazało się, że na dnie są jakieś malinki!!!! To są takie czerwone maleńkie grudki (podobno o etiologii wirusowej) :?
I to jest powodem tego łzawienia. Ja właściwie nie wiem czy mu oczka łzawią barsziej niż innym bassetom, bo to mój pierwszy bassecik!
Wet mówi, że trzeba to wymrozić :shock: :shock: :shock: :shock:
Czy wasze bassety miały taką dolegliwość???
Czy wymrażać te "malinki"???
Nie chcę Azorka męczyć jeśli nie nie jest konieczne. |
Ostatnio zmieniony przez Asia i Basia Pią 01 Lut, 2013 22:57, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Buba

|
Wysłany: Nie 09 Kwi, 2006 12:03
|
|
|
Nasz fox ma coś podobnego - nie jestem wetem i nie wiem, czy to ta sama choroba, ale opis jest podobny:
- wirus uaktywnia sie wtedy, gdy fox biega po wysokich trawach i pyłki dostają mu się do oczu. Też są to takie małe grudki pod trzecią powieką i powodują wydzielanie dużej ilości "wydzieliny". Odkryliśmy to u niego jak miał niecały rok. Rano obudził się i oka nie mógł otworzyć wogóle, bo tak było zaklejone...Teraz ma 4 i jak tylko wyjeżdżamy gdzieś w teren to zawsze profilaktycznie wpuszczamy mu przepisane przez lekarza kropelki do oczu. Na razie działa. Wet powiedział, że jak tylko nie będzie to konieczne to wypalanie można sobie darować. Po co męczyć zwierzątko
Przed zabiegiem może udaj się do jeszcze jakiegoś weta niech tą diagnozę potwierdzi. My używamy dwóch rodzajów kropelek:
BIODACYNA (te są bez recepty) i fox dostaje je profilaktrycznie
NACLOF - antybiotyk (na receptę) -te tylko wtedy, gdy profilaktyka zawodzi. A zdarzyło nam się to dopiero raz.
Spytaj, może na razie to wystarczy... |
|
|
|
 |
bommel [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 09 Kwi, 2006 17:35
|
|
|
Bardzo dziękuje.
zapytam weta
Nie chcę męczyć Azora niepotrzebnie, a może te kropelki pomogą!
|
|
|
|
 |
Buba

|
|
|
|
 |
|