Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Basset senior
Autor Wiadomość
Beti

Wysłany: Sro 18 Sty, 2006 12:02   Basset senior

Zwracam sie do was moi mili z pytaniem.Od pewnego czasu gala kiedy sie przewraca np z boku na bok stęka niemiłosiernie.To samo dzieje sie kiedy wstaje np po dłuzszym wylegiwaniu sie.Mam wrazenie ze bolą ją kości ...czy to stękanie jest na wyrost?Czy coś jest nie tak z jej aparatem ruchowym? Ona jest wiekowa wiec nie ma sie co dziwić...a moze to ja jestem przewrazliwiona??? :roll:

Bacha 

Wysłany: Sro 18 Sty, 2006 12:26   

Beti, nie ma się co dziwić, mój Bass który jest w tym samym wieku co Gala też stęka i bardzo się oszczędza. Nie wskakuje i nie zeskakuje z kanapy, trzeba go podsadzić (no chyba, że zapomni), bardzo truno jest wstać i podejść do miski napić się wody itp. W dużej części faktycznie może to być sprawa wieku ale w większości przypadków jestem przekonana, że to kombinacje bo przecież lenistwo bassetów jest wielkie a z wiekiem robi się coraz większe.
Co nie zmienia faktu, że może u Gali to reumatyzm? Po prostu obserwuj. Lepiej dmuchać na zimne i nie dopuścić do choroby.

Beti

Wysłany: Sro 18 Sty, 2006 19:23   

Bacha dzięki ci za podpowiedż.Tak sie zastanawiam bo na spacerze nie ma jęczenia i stękania.W domu Gala jest strasznie rozpieszczana przez nas,nie chce zostać sama w domu(panika w oczach)więc sie ją prawie wszedzie zabiera ze sobą.Co dziwne nawet jesli czasem zostaje w domu z córkami to i tak daje koncert :roll: Moze rzeczywiście martwie sie na wyrost...

Bacha 

Wysłany: Sro 18 Sty, 2006 21:55   

Tak to jest z tymi naszymi bassetami, najpierw je rozpieszczamy do granic mozliwości a potem martwimy się o byle co. Na Bassa już nie ma siły ale obiecywałam sobie, że Finy tak nie rozpuszczę i co? I już nam wchodzi na głowę. Ale tak sobie myślę, że dlatego, że jesteśmy tacy a nie inni w stosunku do zwierzat to mamy bassety a nie np. rotwailery bo wtedy nasze szanse na przeżycie byłyby nikłe.

Ewka
[Usunięty]

Wysłany: Czw 19 Sty, 2006 10:35   

Mój 11 letni Kombi też jęczy. Leży i jęczy, wróci z dworu i jęczy. Chce wejść na kanapę i jęczy. LEŃ jest i tyle bo jak nikt nie widzi to bawi się jak dziecko i wskakuje na kanapę jak gazela. Mimo nadwgi niestety.

Odpowiedz do tematu