Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
ALERGIA NA SZAMPON
Autor Wiadomość
momus 
ZOOTECHNIK

Wysłany: Czw 09 Gru, 2010 23:19   ALERGIA NA SZAMPON

zakładam ten temat bo poszukuję pomocy
Psa w środę w poprzednim tygodniu wykąpałam w szamponie "dr seidla" jodoforowo dziekciowym - z reguły kąpię ją w DOUXO Chlorheksydyna (płyn myjący antyseptyczny z chlorheksydyną i fitosfingozyną dla psów i kotów) ale wcześniej kąpałam ją w ty jodoforowym i nic się nie działo :evil:
teraz pies zgubił prawie całe futro na grzbiecie - wykluczam dietę bo jej nie zmieniałam.
jak wróciłam w niedzielę do domu to 2 reklamówki sierści z psa zdjęłam :!: :!: :!:
teraz na szyi nie ma prawie futra!!!!
skóra cała - bez wybroczyn i nalotów, strupów itp. ładna sucha brak łupieżu - pies sięprawie nie drapie
moje pytanie brzmi: co jej dawać do jedzenia by szybko włos odzyskała bo 14.01 mamy spotkanie w przedszkolu a pies wygląda jak by grzyba miał :?: :!:
daję jej puszki dr clauders z królikiem, jagnięciną i rybą,do tego Purina Vet CN Convalescence (mokra karma dla psów i kotów), i trochę podjada Purina Vet DRM Derm(ale nie dużo bo ona suchego nie lubi) i dostaje tabletki Z laboratorium dr Seidla Flawitol Omega6(Zalecany jest przede wszystkim w okresie linienia, gdy sierść zwierzęcia jest sucha, matowa lub łamliwa oraz podczas przygotowania do wystaw. Regularne podawanie preparatu wspomaga leczenie łupieżu, stanów zapalnych i zakażeń skóry, miejscowego łysienia, łagodzi świąd)
czy powinnam podawać coś jeszcze??

Grzegorz
[Usunięty]

Wysłany: Pią 10 Gru, 2010 06:29   

Krople firmy Beaphar - LAVETA lub LAVETA SUPER efekt piorunujacy ale to troche potrwa zanim odrosną.

momus 
ZOOTECHNIK

Wysłany: Pią 10 Gru, 2010 11:52   

ale w miesiąc dadzą radę?

Grzegorz
[Usunięty]

Wysłany: Pią 10 Gru, 2010 15:52   

No ni wiem. Chyba za szybko bys chciała. Na pewno będzie lepiej ale czy tak samo to chyba za krótko.

zuza i gabi 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pią 10 Gru, 2010 18:56   

Ja od miesiąca używam"LAVETA SUPER"-Multi-vitamin i naprawdę jest to świetna rzecz :wink:
Moja cavalierka zgubiła nie wiadomo czemu część śierści na uszkach,po miesiącu stosowania tego preparatu widzę, że ma piękną sierść,nie linieje jak przedtem,i zaczynają się pojawiać nowe włoski na uszkach,choć wiem,że to jeszcze trochę potrwa :grin: Polecam

madzialinka
[Usunięty]

Wysłany: Pią 10 Gru, 2010 21:30   

Moje suki kąpię raz w roku, jak jest ciepło i zdążą przez dzień wyschnąć na dworzu. W pozostałych przypadkach przecieram wilgotną szmatką, ewentualnie nasączoną szmponem "dla śmierdziuchów" - nazwy nie pamiętam, ale śmierdzi toto jak zgniłe jajo.

Może wypadanie sierści to niekoniecznie wina samego szamponu.
Miesiąc temu Eni też w ciągu 2 dni dosłownie wyłysiała. Dwa worki sierści z niej ściągnęłam bez używania szczotki - po prostu sierść jej się posypała jak igły z bożonarodzeniowej choinki. Wyglądała jak szczur :(

Konsultowałam się z weterynarzem, który stwierdził, że łysienie może być wynikiem trzech czynników: sterylizacji i związanej z tym burzy hormonalnej, stresem po operacji oraz rozpoczęciem sezonu grzewczego.

Sierść odrosła jej w ciągu miesiąca, ale inna, miękka z takim jakby podszerstkiem i brązowa. Na wiosnę pewnie znów będzie gubić...

momus 
ZOOTECHNIK

Wysłany: Pią 10 Gru, 2010 22:24   

madzialinka napisał/a:

Może wypadanie sierści to niekoniecznie wina samego szamponu.
Miesiąc temu Eni też w ciągu 2 dni dosłownie wyłysiała. Dwa worki sierści z niej ściągnęłam bez używania szczotki - po prostu sierść jej się posypała jak igły z bożonarodzeniowej choinki. Wyglądała jak szczur :(

u mnie tak samo :~
może to faktycznie wina ogrzewnia,a ja mam do tego w całym domu podłogowe :evil: podobno ma wiele minusów pro zdrowotnych, ja od kąd grzejemy mam w kółko alergię - bo kurz się lepiej unosi :~

momus 
ZOOTECHNIK

Wysłany: Wto 18 Sty, 2011 17:37   

Podawałam dr Seidla Flawitol Omega6 przez 3 tyg - futro o dziwo odrosło w ciągu miesiąca - takie ładne mięciutkie :wink:

madzialinka
[Usunięty]

Wysłany: Wto 18 Sty, 2011 18:56   

Pewnie Bessa zmieniała futro na zimowe.

Moja Eni też ma mięciutkie futerko zimą i rzadki szorstkawy włos latem.

Drachma 

Wysłany: Wto 25 Sty, 2011 14:15   

Nie polecam żadnych szamponów sprzedawanych w sklepach zoologicznych, tym bardziej jesli pies ma alergię. Tylko kupowane w klinikach weterynaryjnych są bezpieczne, ale muszą być dopasowane indywidualnie do zwierzęcia.

momus 
ZOOTECHNIK

Wysłany: Sro 26 Sty, 2011 11:53   

ja kupuję w hurtowni weterynaryjnej i ten jeden się super sprawdza

Odpowiedz do tematu