Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Miła od Gucia
Sob 28 Sty, 2012 22:36
umieszczanie linków na forum, prawa własności itp.
Autor Wiadomość
Miła od Gucia 
Admin merytoryczny

Pomogła: 11 razy
Wysłany: Sob 26 Lut, 2011 16:10   umieszczanie linków na forum, prawa własności itp.

Żeby się nie powtarzać, proszę zajrzeć tutaj, dla pełnego obrazu i przedstawienia danej sytuacji związanej z wstawianiem linków.
T U T A J

przypominam Wszystkim, że wstawianie linków bez treści jest łamaniem regulaminu.
Link za jakiś czas będzie nieaktywny i post do usunięcia, co nijak się będzie miało do ewentualnej dalszej dyskusji w temacie.

Każdy link, który jest wstawiany winien być poparty treścią w nim zawartą.

Dotyczy to wszystkich linków, czy to kanapy, swetra, czy ogłoszenia na allegro.

W dziale zwierzęta w potrzebie roi się od tego typu niczym nie popartych linków i będę je usuwać.

Każdy post, czy tak (przedstawiony przykład) założony temat z linkiem bez opisu czy zdjęcia będzie bez uprzedzania usuwany przez moderatorów.

Przypominam też o punkcie 17 Regulaminu, co ostatnio dość często ma miejsce na forum

17. Zabronione jest tzw. "nabijanie postów" (dodawanie do każdego wątku kilkudziesięciu wypowiedzi na godzinę o treści "Ok", "Aha", "Popieram" itp. Osoby notorycznie nabijające posty otrzymają od moderatorów ostrzeżenie.

Miła od Gucia 
Admin merytoryczny

Pomogła: 11 razy
Wysłany: Wto 01 Mar, 2011 12:21   

Tym razem informacja dotycząca przeklejania z naszego forum tekstów i zdjęć na inne fora czy strony internetowe.
Głównie mam tu na myśli nasze zdjęcia prywatne.
Bez zgody właściciela nie możemy ich umieszczać w sieci, na innych stronach.

Nie mówię tu o tematach adopcyjnych, wiadomo, że tu szukamy pomocy i przeklejamy zdjęcia i opisy. Choć jeśli umieszczamy na innych forach zdjęcia i teksty, to je cytujemy ze wskazaniem autora.
W sytuacjach wątpliwych lepiej zapytać o zgodę autora.

ania123 
Użytkownik nieaktywny

Pomogła: 6 razy
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: Sro 02 Mar, 2011 18:57   

Miła od Gucia napisał/a:
Tym razem informacja dotycząca przeklejania z naszego forum tekstów i zdjęć na inne fora czy strony internetowe.
Głównie mam tu na myśli nasze zdjęcia prywatne.
Bez zgody właściciela nie możemy ich umieszczać w sieci, na innych stronach.

jezeli moge zapytac, na jakiej podstawie 'nie mozemy' umieszczac zdjec w sieci i na innych stronach?
przeczytalam regulamin tego forum, w zadnym punkcie nie odnosi sie do tej kwestii
ogolnie z tego co ja sie orientuje, oraz bazujac sie na tym co wyszukalam, zasada jest taka ze jezeli ktos publikuje zdjecia na publicznym forum, do ktorego dostep ma kazdy, i dane zdjecie nie jest opatrzone przypisem autora ktory wyraznie tego sobie nie zyczy, to zdjecia moga byc uzywane i kopiowane na rozne sposoby, jezeli osoba ktora to robi nie przypisuje sobie praw autorskich, taki jest internet

rozumiem ze umieszczanie zdjec pokazujacych twarze roznych osob moze byc uwazane jako zlamanie pewnej niepisanej zasady, natomiast nie rozumiem w jaki sposob umieszczenie zdjecia psa (tu zakladam ze wpis Milej od Gucia jest spowodowany umieszczeniem przeze mnie 2 zdjec Inki Czar Megido na forum Agaty, kiedy rozmawialismy o psach z hodowli Czar Megido) jest lamaniem czegokolwiek

no i na koniec pytanie, czy to ze nie mozna umieszczac zdjec z tego (publicznego) forum na innych forach znajdzie sie w regulaminie? czy na jakiej zasadzie jest to 'nie mozna', czy w takim razie umieszczenie zdjec jakiegos basseta na przyklad na innym forum o bassetach kwalifikuje sie jako powod do bana na tym forum?

pozdrawiam,
ania

dodam tylko na koniec ze ja sie nie upieram i nie planuje na sile wstawiac zdjec na inne strony internetowe, jestem po prostu ciekawa co jest podstawa ('prawna', regulaminowa, jakakolwiek) dla tego 'nie mozemy'

Krzysiek 
Admin

Wysłany: Sro 02 Mar, 2011 20:15   

Zapoznaj się z przepisami prawnymi dotyczącymi praw autorskich i własności intelektualnej - albo zamieść moje zdjęcie bez mojej zgody to pozwę Cię do sądu.
W Internecie panuje "moda" na to że wszystko wolno, bo nikt Cię nie złapie - niestety nie jest to prawda o czym wielu się już przekonało płacąc słone odszkodowania. I nie ma tu znaczenia czy będzie to film produkcji Uniwersal czy zdjęcie zrobione przez Pana Kazia - każda wartość ma właściciela a on ma prawa (które w Internecie są nagminnie łamane).
I nie ma tu nic do rzeczy regulamin forum, bo jest to "wyższa instancja".
K.

ania123 
Użytkownik nieaktywny

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: Sro 02 Mar, 2011 20:35   

pierwszego zdania nie skomentuje jako ze jestes adminem :)
co do reszty, zdaje sobie sprawe ze wszystko co robie robie na swoja wlasna odpowiedzialnosc, nie bede zapraszala do pozwania mnie do sadu za wklejenie owych dwoch zdjec, chociaz jezeli cos takiego bedzie mialo miejsce przyjme to z pokora ;)
natomiast mam pytanie, czy forum.bassety.net, w zwiazku z tym ze ow niecny czyn nie jest zlamaniem regulaminu forum, przewiduje zbanowanie za to uzytkownika, czy forum.bassety.net i administracja w takim wypadku poczekaliby z decyzja do momentu kiedy owa 'wyzsza instancja' wyda wyrok?
jak juz wspomnialam w poscie wyzej, nie planuje nic ani nikogo testowac wstawiajac inne zdjecie basseta na inne forum o bassetach, ale chcialabym sie dowiedziec, jezeli to nie problem, jak szanowna administracja z forum.bassety.net sie na to zapatruje
pozdrawiam serdecznie i oczywiscie przepraszam Dorti za umieszczenie jej zdjecia bez spytania jej o zgode :)

Krzysiek 
Admin

Wysłany: Sro 02 Mar, 2011 21:32   

Jeżeli chodzi o mnie prywatnie to nie polecam zamieszczania (kopiowania) czegokolwiek bez zgody autora/właściciela. Jeżeli ktoś z zewnątrz zgłosi do mnie że na tym forum jest skopiowana jakakolwiek treść z innego miejsca w Internecie i będzie miał do tej treści prawa to na jego życzenie usunę to z forum nie pytając o zdanie osoby umieszczającej. Bo po co mam być ciągany po sądach za przyzwalanie na piractwo Internetowe? A jak właściciel sam uruchomi stronę prawną w stosunku do "winnego" to już nic na to nie poradzę. Natomiast jeśli chodzi o działanie w drugą stronę tzn. kopiowanie treści od nas na zewnątrz to każdy właściciel może do mnie zgłosić że coś takiego miało miejsce i ja będę w jego imieniu interweniował u właściciela strony na której te treści zostały umieszczone. Wątpię aby jakiś admin innego forum nadstawiał głowę za użytkownika. Oczywiście to samo może zrobić każdy autor/właściciel który zobaczy swoją właśność na innym forum - interweniować u admina i on powinien zareagować jak nie chce się narażać.
Polskie prawo jest ciekawe, ale w przypadku Internetu można użyć prawa wyższego niż krajowe, a ostatnio ściganie za tzw. piractwo komputerowe jest "modne" wśród organów ścigania - mają się gdzie wykazać.
Uważam sprawę za wyjaśnioną i zamkniętą. Działania niezgodne z tym co powyżej będą źle widziane (mówiąc delikatnie). Co do regulaminu i banowania - jest taka możliwość że jeśli ktoś nie zastosuje się do powyższego to mimo że bezpośrednio nie łamie regulaminu bo nie ma takiego punktu, to zawsze można to podciągnąć pod nie stosowanie się do zaleceń administracji - czyli może grozić banem.
K.
Edit
Dla wyjaśnienia - można zamieszczać fragmenty postów, zdjęcia i inne treści jeżeli właściciel/autor wyrazi zgodę - to chyba jasne, ale na wszelki wypadek uzupełniam informacje.

Batus 

Wysłany: Sro 02 Mar, 2011 21:35   

Wiesz Aniu, czasem też zwykła kultura sie liczy obok pozywania się do sądu i może po prostu wypadało by zapytać autora zdjęcia, tym bardziej skoro wiesz kto nim jest. Ja np. nie życzyła bym sobie, żeby ktoś moje fotki dowolnie sobie przeklejał bez pytania czy w ogóle tego chcę. Nie byłam na forum bassety.pl, piszę ogólnie do sytuacji.

gocha
[Usunięty]

Wysłany: Sro 02 Mar, 2011 21:40   

No to z tego wynika , że lepiej abyśmy pousuwali z forum wszystkie śmieszne zdjęcia, demotywatory, filmiki, zdjęcia z wystaw, a nawet kawały, bo to wszystko jest ściągane z internetu i zamieszczane bez zgody autorów (chociaż ogólnie dostępne w sieci),bo na naszym forum to wszystko jest i nikomu to nie przeszkadza.

ania123 
Użytkownik nieaktywny

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: Sro 02 Mar, 2011 21:59   

Dziekuje za odpowiedz Krzysztof, oczywiscie zastosuje sie do wszystkiego co napisales
Batus - na forum Agaty w temacie pod tytulem 'krew we mnie zawrzala' umiescilam dwa zdjecia Inki Czar Megido ktore zrobila Dorti. Rozmowa byla o bassetach z Czar Megido. szczerze - w zwiazku z tym ze na zdjeciach byla tylko Inka, nie bylo tam psow Dorti i nie bylo ludzi, to nie pomyslalam o tym aby spytac ja o zgode na umieszczenie tych zdjec. Nie wiedzialam ze pojecie wlasnosci intelektualnej jest tak szerokie, nie slyszalam nigdy o problemach spowodowanych przeklejeniem zdjecia publicznego forum w inne miejsce (nie mowie tu o zdjeciach ludzi, bo do tej pory to byl dla mnie wyznacznik). Nie pomyslalam ze moze z tego wyniknac jakakolwiek dyskusja, i nie uwazalam tego jako naruszenia jakichkolwiek zasad kultury wzgledem Dorti. W dwoch slowach - nie przekleilam zdjecia na ktorym byla Dorti, jej rodzina, jej znajomi, jej psy - przekleilam zdjecie psa z zupelnie innej hodowli ktory byl u Dorti kilka dni. No ale rozumiem juz teraz ze to byl mimo wszystko moj blad.
Natomiast bardziej ogolnie dodam jeszcze, ze za rada Krzysztofa znalazlam bardziej wiarygodne zrodla, oraz przeczytalam niektore teksty zrodlowe, odnosnie wlasnosci intelektualnej oraz bardziej konkretnie, prawa autorskiego w fotografii. Oczywiscie jest tu wiele roznego rodzaju zasad, natomiast duzo opiera sie rowniez na zdrowym rozsadku. Internet to internet. Jezeli kazdy trzymalby sie zasad w 100% to tak naprawde nie moznaby bylo umiescic zdjecia z wystawy psow nie pytajac o zgode kazdej osoby znajdujacej sie na zdjeciu! Na przyklad, parafrazujac to co przeczytalam (chetnie podam tekst zrodlowy na PM jezeli ktos bedzie zainteresowany, ale nie chce tu wklejac linka zeby nie lamac praw autorskich, na wszelki wypadek), osoba ktora jest przedstawiona na zdjeciu, a jest rownoczesnie glowna osoba na fotografii badz jej glownym tematem, musi byc zapytana o zgode na umieszczenie tego zdjecia w internecie. Jezeli osoba jest tylko elementem zgromadzenia albo 'krajobrazu' to przyjelo sie ze mozna takie zdjecie umiescic, natomiast jakakolwiek osoba ze zbiorowej fotografii moze powiedziec ze jest w jakis sposob wyeksponowana, wiec tak naprawde wypadaloby otrzymac zgode kazdej osoby na zdjeciu przed umieszczeniem go gdziekolwiek. W przypadku zdjecia 'pozowanego' kazda osoba na zdjeciu musi wyrazic zgode na upublicznienie danego zdjecia. Na tym forum jest bardzo wiele zdjec z wystaw psow, i na bardzo wielu z nich znajduja sie takze ludzie. Z tego co zrozumialam z tego wszystkiego co przeczytalam o prawach autorskich w fotografii, to tak naprawde wypadaloby zapytac o zgode kazda osobe ktora sie pojawia na takim zdjeciu, a juz na pewno osoby ktorych psy stoja na podium i wlasciciele razem z nimi. Teoretycznie mozna publicznie upowszechniac wizerunek osoby publicznie znanej, i pod to moga byc podciagane osoby ktore przykladowo zwyciezyly roznego rodzaju zawody, ale tu zwyciezaja psy a nie ludzie :) . W dodatku jest umieszczonych wiele zdjec ze zlotu bassetu, czesc z nich pozowanych, wedlug prawa k a z d a osoba z takiego zdjecia powinna wyrazic zgode na upublicznienie go.
Rozpisalam sie, ale mam nadzieje ze to co napisalam ma jakis sens. Do wszystkiego trzeba podchodzic indywidualnie i z doza zdrowego rozsadku bo inaczej trzeba by zrobic to co napisala gocha.

Krzysiek 
Admin

Wysłany: Sro 02 Mar, 2011 22:11   

Tak rozpisałaś się, a ja już zaznaczyłem że temat jest zamknięty. A to między innymi dlatego żeby nie pisać tego wszystkiego co sama znalazłaś. Zaznaczyłem że polskie prawo jest ciekawe...
A poza tym poruszyłaś inny temat - ja pisałem o prawach właściciela, a nie o zgodę na umieszczenie wizerunku osoby - to są różne sprawy.
Nawiążę jeszcze do wypowiedzi powyżej - nie musimy usuwać wszystkiego z forum - ale tylko do czasu, aż właściciel się nie upomni. Dlatego ja wolę umieszczać tylko własne treści, a jeśli już muszę się posłużyć czyjąś własnością - np. regulamin zawodów na mojej stronie strzeleckiej - to pisałem bezpośrednio do organizacji która regulamin napisała i otrzymałem pisemną zgodę na zamieszczenie ich własności. Mimo że ww regulamin jest obowiązujący w całej Polsce na jednakowych zasadach i każdy może go używać, ale nie umieszczać na swojej stronie. Drobna różnica, ale istotna.
A i jeszcze ta uwaga odnośnie linka - tak się składa że sam link nie jest własnością tylko adresem, więc nie widzę najmniejszych podstaw do stwierdzenie łamania praw autorskich.
I jeszcze raz powtórzę - temat uważam za wyjaśniony ze strony administracji tego forum - nie ma o czym dyskutować.
K.

ania123 
Użytkownik nieaktywny

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: Sro 02 Mar, 2011 22:22   

Tak ja rozumiem, ale Batus zarzucila mi 'delikatnie' brak kultury wiec chcialam wyjasnic jak to wygladalo z mojej strony i dlaczego nie pomyslalam o zapytaniu Dorti o to czy moge owe dwa zdjecia zamiescic w innym miejscu. Nie mowie oczywiscie ze to pokazuje ze jednak jestem osoba kulturalna, ale wyjasnia jak to wygladalo z mojej strony :)
Czy to ze temat jest zamkniety oznacza ze administracja powiedziala to co miala do powiedzenia i moze sie tu juz wiecej nie wypowiedziec, ale ludzie moga dalej dyskutowac na ten temat jezeli maja ochote, czy to ze temat juz w ogole nie powinien byc kontynuowany? Zaznaczam ze nie jest to pytanie prowokacyjne i z gory przepraszam jezeli tak zostanie przez kogos odebrane. Ale uwazam temat za ciekawy (temat czyli szeroko rozumiane prawa autorskie i wlasnosc intelektualna w internecie) i chcialabym wiedziec co inni o tym wszystkim mysla, jezeli oczywiscie ktos bedzie mial ochote sie jeszcze wypowiedziec :)

ania123 
Użytkownik nieaktywny

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: Sro 02 Mar, 2011 23:10   

Krzysiek napisał/a:

A i jeszcze ta uwaga odnośnie linka - tak się składa że sam link nie jest własnością tylko adresem, więc nie widzę najmniejszych podstaw do stwierdzenie łamania praw autorskich.

No i wracam do tematu, ale jeszcze tutaj musze spytac. Ja na tym drugim forum nie wkleilam zdjec, tylko 2 linki do imageshack gdzie byly owe zdjecia. Czy to bylo mimo wszystko zlamanie praw autorskich?
Jeszcze raz tylko podkresle, moje pytania nie sa prowokacyjne, ale naprawde sie zainteresowalam tym tematem i wszelkimi niuansami :)

Krzysiek 
Admin

Wysłany: Sro 02 Mar, 2011 23:36   

ania123 napisał/a:
Ja na tym drugim forum nie wkleilam zdjec, tylko 2 linki do imageshack gdzie byly owe zdjecia.

I tu jest problem, bo jak traktować Imageshack - jako prywatny album czy jako pokaz zdjęć? Oczywiście zakładam, że zdjęcia na Imageshacku były właściciela, a Ty je po prostu wskazałaś "palcem" - patrzcie tu są! W takim przypadku nie było kopiowania zdjęć, tylko wskazanie na nie, a pokazać czyjeś zdjęcia można bez pytania, bo po to są na Imageshacku. Ale już np. na naszym forum sprawa by była dyskusyjna, bo jeżeli ktoś umieszcza fotkę na serwerze chronionym hasłem i wyświetla je na forum gdzie też obowiązują zasady rejestracji i haseł to już można potraktować jako wskazanie bez zgody właściciela. Temat można drążyć bardzo długo, dlatego trzeba przyjąć podstawową zasadę że bez zgody lepiej nie kopiować bo jest to zabronione.
Co do samej treści forum (tamtego) i sedna tego tematu to się nie wypowiadam, bo nie znam sprawy - odpowiedziałem tylko na pytanie o kopiowanie treści, bo takie było - Bogusia dokładnie napisała o "przeklejaniu z naszego forum tekstów i zdjęć na inne fora czy strony internetowe" co sama zacytowałaś i na co ja odpowiedziałem.
A teraz piszesz o linku do zdjęć, a to co innego.
K.
P.S.
Temat zamknięty tzn. nie ma o czym dyskutować bo administracja przedstawiła swoje stanowisko. Jeśli temat Cię ciekawi to proponuję (bez obrazy) udać się na jakieś forum prawnicze - tam Ci zrobią taki wykład że nic już nie będziesz do końca pewna. U nas na forum jeżeli jacyś prawnicy są to raczej nie odezwą się i tak :)

ania123 
Użytkownik nieaktywny

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: Sro 02 Mar, 2011 23:43   

Ja na poczatku nie wiedzialam ze jest miedzy tym jakas roznica, a post Bogusi moze byl ogolny, ale ja to odebralam jako post ktory byl sprowokowany moim wklejeniem tych linkow na drugim forum, bo pojawil sie chwile po tym.

ania123 
Użytkownik nieaktywny

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: Sro 02 Mar, 2011 23:44   

oki to ja juz tez koncze na 100% :) ale dziekuje za wszystkie Twoje posty, bo sporo wyjasnily :) pozdrawiam serdecznie i zycze milego wieczoru!

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach