Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
USZY - Cuchnące uszy
Autor Wiadomość
Rogalik 

Wysłany: Wto 20 Lis, 2012 20:01   USZY - Cuchnące uszy

Witam.

Jestem zupełnie nową uczestniczką forum i zgłaszam się z pytaniem. Jak radzicie sobie ze specyficznym zapachem. Od pewnego czasu Lucjan śmierdział tak obrzydliwie, że po wyjściu z sypialni na korytarz rano mogłabym paść trupem. Źródło smrodu - Uszy. Byliśmy u Weta. Najpierw sam wyczyścił mu uszka, potem zakroplił i podał środek - Otomax - Cały tydzień będziemy chodzić na zakrapianie. Czuję wyraźną poprawę i mam nadzieje, że to pomoże w tym cuchnącym problemie.

Jestem ciekawa, czy Waszym Bassetom też tak się zdarzało? Może tak właśnie objawia się u Lucka zapalenie. Uszy nie były ani zaczerwienione, ani nie łuszczyły się. Owszem woskowina z kurzem występowała i występować będzie. Ale smród nieprzeciętny.

Co stosujecie do czyszczenia tych klapaczy? Na pewno macie własne patenty.

Z góry dzięki!

P.S. Na zdjęciu jest jeszcze dzidzia, w tej chwili to około 30 kg chłop na schwał :)
Ostatnio zmieniony przez Asia i Basia Pią 23 Sty, 2015 09:33, w całości zmieniany 2 razy  

Magda i Rudolf 

Wysłany: Wto 20 Lis, 2012 20:40   

Ojej ale cudo :grin:
Ja mojemu Rudolfowi zawsze czyscilam uszy specjalnym plynem , dodatkowo mylam czesto uszy specjalnym szamponem, ta czesc ktora ciagnal po ziemie . To pomagalo, tez mialam problem ze smierdzacymi uszami :grin:

Joasika 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Wto 20 Lis, 2012 20:52   

Ja mojej Bercie czyszczę uszy płynem Otex i nigdy jej nie śmierdziało z uszu :mrgreen:

Jednakowoż jak widzi, że trzymam pojemnik w dłoni, to nabiera takiego rozpędu w biegu w przeciwną stronę, że czasami mam wrażenie, że wywali ścianę na wylot :roll:

madziaa 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Wto 20 Lis, 2012 21:52   

Ja mojej lasce czyszczę uszy Otiseptol hmm kurcze ale żeby śmierdziało, nie chce mi się wierzyć zapach z uszu basseta to milutki zapach :mrgreen: albo jestem jakaś zboczona :razz:

Asia i Basia 
Figa & Co.

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Wto 20 Lis, 2012 22:15   

Poczytaj tutaj

http://forum.bassety.net/viewtopic.php?t=36

gkoti 
www.leniuch.com

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Wto 20 Lis, 2012 23:18   

Ja zakrapiam uszyska 1 cm3 kropli DR Seidla raz na 3-4 dni i na nast dzien czyszczę to, co wyplynie z uszu, nigdy nie zdarzyło się, aby cuchneły tak, że było czuć...choć leniuch ma często problemy z uszami.

troublemaker 

Wysłany: Sro 21 Lis, 2012 14:19   

Jesli uszy smierdza, to najlepiej pojsc do lekarza, bo to by wskazywalo na jakas infekcje, Krowa ostatnio tk miala. Zakrapianie przez 2 tygodnie i problem z glowy.

Odpowiedz do tematu