Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Utykanie na łapki
Autor Wiadomość
Daniel
[Usunięty]

Wysłany: Pią 01 Kwi, 2005 20:42   

Dorotko, spróbuj rozmasować.

Grzegorz
[Usunięty]

Wysłany: Sob 02 Kwi, 2005 06:13   Kulawizna

Kulawizna wieku młodzieńczego spowodowana jest najczęściej gwałtownym wzrostem. Basset to pies cieżki na krótkich łapkach.Nadmierny przyrost wagi , szybki, powoduje wystapienie takich anomalii.Po prostu nie nadąża za tym wzrost aparatu ruchowego ( kościec, stawy, wiązadła chrząstki itp ). Dlatego jestem zwolennikiem wolniejszego ale rónowmiernego wzrostu , który jest możliwy do uzyskania i kontroli jedynie podczas karmienia karmami suchymi z poziomu profesjonalnego.
I tak z moich doświdczeń nie polecam Royal Canin Maxi Junior- karmy skonstruoawanej całkowicie inaczej niż inne a to z tego powodu iż daje gwałtownyi skokowy wzrost co powoduje dysonas pomiędzy przyborem masy ciała szczeniaka a rozwojem kośca i całego aparatu ruchowego. Z moich obserwacji bassety 10 - 12 miesięczne uzyskują wagę psa prawie dorosłego , a to bardzo żle.
Eukanuba Junior Large Breed powoduje szubki wzrost w górę , ale nie daje masy mięśniowej, tak więc rośnie nam taki KOrzeniowski - chuda żyła.

Bento Kronen Maxi Growth lub Growth Lamb & Rice - TAK - równomierny i wolny wzrost, brak przeciążeń, skokowych przyrostów masy , większości anomalii wzrostowych.

Wszystkie te karmy zawierają siarczan chondroityny i glukozaminę w składzie gdyż takie są obecnie tendencje w żywieniu.

Jeszcze raz chcę podkreślić że lepiej dla psa jest by rozwijał się wolniej a le równomiernie . Karo , który obecnie ma 5 lat , waży około 40 - 43 kg swoją masę i pełny rozwój fizyczny osiągnął w wieku 28 miesięcy.
Coraz częściej doświadczenia z moimi psami oraz psami moich klientów ugruntowują moje przekonanie iż teoria twierdząca że rozwój psa dużego i olbrzyma kończy się w 18 miesiącu życia jest błędna - na to wskazują moje doświadczenia i innych hodowców , graniczną linią jest 24 miesiąc rozwoju.

Jeśli chodzi o preparaty z chondrotyną i glukozaminą, to polecam CANIVITON dostępny zarówno w postaci tabletek jak i proszku. W porónaniu z ARTHROSTOPEM jest grubo tańszy , klasy tej samej i takiej samej przyswajalności .

Życzę Wam wszystkim powodzenia , a jeśli macie jeszcze jakieś pytania - czekam .

Ela 

Wysłany: Sob 02 Kwi, 2005 14:46   

Zgadzam się z Tobą, mój je Royala maxi i zbyt gwałtownie nabrał masy a przecież ma dopiero 6 mies niecałe jeszcze, czy myślisz Grzegorzu że jeszcze mogę go przestawić na Bento, do końca wora zostało mi ok 5kg , mam wrażenie ze jest trochę jest za tłusty , no i szkoda mi tych jego łapek :cry:

Grzegorz
[Usunięty]

Wysłany: Nie 03 Kwi, 2005 06:40   Kulawizny

Koniecznie to zrób , to nawet dobrze że jeszcze masz trochę Royala , będziesz mu mieszać tak pół na pół , nie będzie sensacji żołądkowych, a i do innego smaku łatwiej się przyzwyczaji.Zrób to koniecznie....

Dorota

Wysłany: Pon 04 Kwi, 2005 17:53   

Kochani podajcie mi nazwe jakiegos leku (czopki) ktorego mozna kupic w aptece. Dzisiaj po spacerze musialam Hectora niesc do domu na rekach, coraz gorzej kuleje na prawa przednia łapke. Poradzcie coś! Dopiero jutro bede mogla pojechac do wet a nie chce zeby on sie tak meczył.
Pozdrawiam

Agata
[Usunięty]

Wysłany: Pon 04 Kwi, 2005 19:02   

Dorotko,
zadzwoń do mnie teraz jak najszybciej - (22) 498 45 88 , 0506 520 520

Agata

Krzysiek 
Admin

Wysłany: Pon 04 Kwi, 2005 19:19   

Piroxicam 20 mg - czopki
To dostawał Oskar.
Krzysiek.

Dorota

Wysłany: Pon 04 Kwi, 2005 20:14   

Dziekuje Agatko jeszcze raz:)))
Buziaczki:*

Dorota

Wysłany: Wto 05 Kwi, 2005 19:39   

Dzisija wyłudziłam od pani w aptece czopki bez recepty. Byłam w szoku bo kosztowały az 3 zł :) Po jednym czopku Hector lepiej chodzi , juz tak mocno nie kuleje co mnie bardzo cieszy:))) Jeszcze raz dziekuje Agatce i Krzysiowi!! Gdyby nie wy pewnie odchodziłabym od zmysłów! Pozdrawiam

Buba 

Wysłany: Wto 05 Kwi, 2005 23:35   

Doroto,
napisz proszę jakim sposobem je wyłudziłaś ....musze je zaaplikować mojemu potworowi :lol:

Agata
[Usunięty]

Wysłany: Sro 06 Kwi, 2005 00:06   

Agnieszko,
przy piekarni szwajcarskiej, na rogu Rogalskiego jest apteka i tam jest JEDNA miła pani - ciemne włosy średniej długości i ma ona DUŻE okulary.
Poproś cichutko, aby inne nie słyszały, przyczaj się jak będzie mało ludzi i podejdź do niej - powiedz, że to dla pieska.
Jeśli się nie uda poproś weterynarza lub ludzkiego lekarza.

Agata

Dorota

Wysłany: Sro 06 Kwi, 2005 09:05   

Wziełam ta pania na litość, powiedzielam ze piesek na lapkach nie mzoe stac i ze bardzo cierpi a ja nie mam mozliwoscie teraz zdobyc recepty. Zadziałało:)))

Glowacz
[Usunięty]

Wysłany: Sro 06 Kwi, 2005 13:07   

Mi sie niestety nie udalo uprosic Pani w aptece zeby sprzedala czopki bez recepty. Moze powinienem wziasc ze soba Glusia? Na pewno dostalbym czopki bez dwoch zdan (sposob: "na smutasa")

Jezeli kulenie trwa kilka dni to powinnas koniecznie isc do veta

Grzegorz
[Usunięty]

Wysłany: Sob 09 Kwi, 2005 07:05   Utykanie

Jeszcze raz - utykanie jest prawie normalmną sprawą w rozwoju basseta.
Jest wynikiem albo przeciążenia jeszcze niewydolnego w pełni apartu ruchowego,albo przeciążenia nawskutek zbyt dużej wagi, albo tkzw. młodzieńczego zapalenia kości ( kości poszczególnych łap nie wykształcają się tym samym tempie ) , albo braku makro i mikro elemntów w podawanym pożywieniu oraz nutryinidów i nukleozydów wspomagających budowę aparatu ruchowego ( stawy,wiązadła , ścięgna, mięśnie i ich przyczepy ).

Dlatego też optuję przy karmieniu profesjonalnymi karmami wzrostowymi które w pełni zaspokają zapotrzebowanie psa rosnącego.
Podawanie preparatów farmakologicznych w postaci tabletek , iniekcji, czy też czopków jest li tylko zwalczaniem skutków a nie zapobieganiem.
Wszelkie preparaty muszą być gdzieś " przerobione", co skutkuje najczęściej późniejszymi kłopotami z nerkami lub wątrobą.
Braki w makro i mokroelemnetach , nutrynidach itp. odbiją się w późniejszej normalnej egzystencji psa dorosłego,w postaci nawracającyh kulawizn na wskutek przemęczenia, urazów ( większa częstotliwość), czy problemów ruchowo- neurologicznych.

Polecam Bento Kronen Maxi Growth - lub Bento Kronen Lamb& Rice Growth - karmy dające równomierny , spokojny , pozbawiony zaburzeń wzrost . Eukanuba Large Breed Puppy & Junior daje , jak już pisałem gwałtowny wzrost wzwyż , beż prawidłowego rozwoju masy mięśniowej.
Royal Canin Maxi Puppy & JUnior daje skokowe przyrosty wagi i wzrostu , co powoduje w wielu wypadkach komplikacje aparatu ruchowego , ze względu na wspomniany nieregularny wzrost całego psa.
Lepiej by szczeniak rozwijał się wolniej ale rónomiernie i proporcjonalnie.

Z moich doświadczeń hodowlanych , basset rozwija się do 3 lat, wtedy osiąga apogeum wzrostu i pełną konstytucję fizyczną .Pomiędzy bajki trzeba włożyć , iż ten pies rozwija się do 18 miesiąca luub 24.

Jeśli macie jescze pytania a'propos karm Bento , lub problemy z nabyciem piszcie , dystrybutor ze mną zaprzyjoźniony prowadzi sprzedaż wysyłkową.

Buba 

Wysłany: Sob 09 Kwi, 2005 14:10   

Kochani,
właśnie wróciłam od weta ponieważ już drugi raz Gucio miał problem z łapką. Wypytałam go o wspominane tutaj czopki i UWAGA CYTUJĘ JEGO SŁOWA:
"zażywanie Piroxicamu (który jest lekiem dla ludzi) powoduje polekowe zapalenie śluzówki żółądka, nawet po dwukrotnym podaniu czopka w badaniu endoskopowym występują owrzodzenia żołądka. Przeciwbólowo lepiej stosować odpowiedniki weterynaryje: Metacam, Rimadyl - oczywiście wg. wskazań lekarza. "
Lekarz właśnie wrócił z sympozjum, na którym poruszany był ten temat, i były przestawiane wyniki badań. Nie mam powodu, aby mu nie wierzyć.
Poprzednio, gdy Gucio kulał dostawał właśnie Rimadyl - kuracja 7 dniowa. Po 3 dniach przeszło jak ręką odjął. Oczywiście, wszyscy wiemy że odpowiedniki weterynaryjne są droższe i to bardzo od czopków..ale nie o pieniądze to chyba chodzi. Oczywiście w ramach wspomagania poleca wspomniany też tutaj CANIVITON
Pozdrawiam i uważajcie z lekami :wink:[/b]

Odpowiedz do tematu