Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Candy (fanatyczne drapanie)
Autor Wiadomość
Łuki+Candy 

Wysłany: Pon 10 Sty, 2011 22:01   Candy (fanatyczne drapanie)

Witam drogich forumowiczów otóż mam taki problem z moją bassetką iż drapie się ona tak mocno po pyszczku że wydrapuje sobie sierść a czasami nawet wydrapuje sobie rany . Podczas drapania piszczy z bólu . Prubóje ją powstrzymać gdy przyłapie ją na gorącym uczynku , jednak basseci spryt nie zna granic ... chowa się gdzieś z dala od nas i w tedy zaczyna się drapać . Szkoda mi jej się robi i aż serce się kraja jak ona piszczy podczas drapania z tąd moje pytanie . Czy można jakoś temu zaradzić , jakieś pomysły ??

gocha
[Usunięty]

Wysłany: Pon 10 Sty, 2011 22:07   

No bez powodu pewnie się nie drapie, a od jakiego czasu to się zaczęło, może karmę jej zmieniłeś, może ją coś uczula ?
Z domowych sposobów to można przemyć BORASOLEM, ale ja bym poszła z nią do weta i skonsultowała.
A gdzie ona się drapie, po samym pyszczku czy pod szyją i czy ciągle czy tylko w określonym czasie, np. po jedzeniu, czy spaniu ?

Batus 

Wysłany: Pon 10 Sty, 2011 22:08   

Polecam wizytę u weterynarza, pewnie jakaś alergia, a może choroba skóry - musisz to zbadać u lekarza.

Łuki+Candy 

Wysłany: Pon 10 Sty, 2011 22:20   

gocha napisał/a:
No bez powodu pewnie się nie drapie, a od jakiego czasu to się zaczęło, może karmę jej zmieniłeś, może ją coś uczula ?
Z domowych sposobów to można przemyć BORASOLEM, ale ja bym poszła z nią do weta i skonsultowała.
A gdzie ona się drapie, po samym pyszczku czy pod szyją i czy ciągle czy tylko w określonym czasie, np. po jedzeniu, czy spaniu ?

drapie się spontanicznie i w okolicach pyszczka

Batus 

Wysłany: Pon 10 Sty, 2011 22:26   

Wiesz, myślę że możemy się tylko domyślać co to może być, ale jedynie lekarz stwierdzi faktyczny powód. Na forum jest kilka tematów o alergii i zapaleniach, np. tutaj :
http://forum.bassety.net/viewtopic.php?t=3139

Poczytaj, może znajdziesz podobne objawy.

i na przykład tutaj:
http://forum.bassety.net/viewtopic.php?t=995
http://forum.bassety.net/viewtopic.php?t=994

Dorti
[Usunięty]

Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 09:44   

Ja polecam wizytę u weterynarza :wink:
Zawsze to psi lekarz i się zna :grin:
Czekamy na wieści.

Łuki+Candy 

Wysłany: Sob 22 Sty, 2011 11:31   

Już znalazłem rozwiązanie . Zmieniłem jej karmę i drapie się coraz rzadziej :grin: wszustkim bardzo serdecznie dziękuje . A fałdki Candy znów wyglądają na zadbane i szczęśliwe (jak na basseta ) :lol:

eufrazyna
[Usunięty]

Wysłany: Sob 22 Sty, 2011 18:15   

Moja Tola tez sie strasznie drapala i wlasnie zmiana karmy pomogla. Okazalo sie, ze Tola jest alergiczka i dopiero zmiana karmy na ta z jagniecina i ryzem oraz kompletne odstawienie drobiu z diety pomoglo.

Drachma 

Wysłany: Wto 25 Sty, 2011 14:11   

Możliwe, że ma alergię pokarmową, albo malaseziozę skóry. Żeby wykluczyć alergię pokarmową robi się dietę eliminacynją. Z pyszczka trzeba zrobić preparat odciskowy i obejrzeć pod mikroskopem.To wszystko u lek.wet.

Dorti
[Usunięty]

Wysłany: Wto 25 Sty, 2011 17:16   

Drachma napisał/a:
Możliwe, że ma alergię pokarmową, albo malaseziozę skóry. Żeby wykluczyć alergię pokarmową robi się dietę eliminacynją. Z pyszczka trzeba zrobić preparat odciskowy i obejrzeć pod mikroskopem.To wszystko u lek.wet.

Jak do tej pory nie wynaleziono skutecznej walki z malesezją
wiem co mówię bo jestem na bieżąco.
Skoro pomogła zmiana karmy tzn. że jest wszystko oki.

Drachma 

Wysłany: Wto 25 Sty, 2011 17:31   

a Malaseb? Nie działa?

Odpowiedz do tematu